پنجاه و پنجمین شماره فصلنامه علوم سیاسی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، فصلنامه علوم سیاسی، نشریهای با درجه علمی ترویجی است که مخاطبان خود را از میان محققان، پژوهشگران و فرهیختگان حوزه و دانشگاه میجوید؛ این نشریه از سوی دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر میشود.
پاسخگویی به نیازهای عینی جامعه اسلامی در زمینه مطالعات اسلامی-سیاسی، تبیین تفکر اسلامی شیعی در عرصه اندیشه سیاسی، تلاش در تولید فکر و اندیشه سیاسی دینی بومی، ارتقای سطح علمی استادان و تأمین منابع برخی از دروس رشته علوم سیاسی، ارائه دستاوردها و یافتهها و تولیدات فکری محققان و اندیشمندان، معرفی و نقد اندیشهها و جریانهای سیاسی- فکری معاصر از جمله مهمترین اهداف انتشار این فصلنامه است.
در این شماره میخوانیم: «سهم نظریهپردازی سیاسی در الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت»، «تأثیر تأسیس جمهوری اسلامی بر فقه سیاسی»، «ولایت فقیه در نظام فلسفی فارابی»، «چرایی وضع قانون اساسی از منظر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران»، «شرایط انتخاب شوندگی در انتخابات مجلس شورای اسلامی در نظام حقوق سیاسی ایران»، «بررسی تطبیقی الگوی توزیع قدرت در حقوق اساسی ایران و آمریکا» و «جنایت نسل کشی در بحرین و راهکارهای حقوقی مقابله با آن».
سهم نظریهپردازی سیاسی در الگوی اسلامی ایران پیشرفت
این مقاله دو هدف اصلی را دنبال میکند: «از یک سو میکوشد معنا و مراد از الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت را روشن کند و عرصهها، لایهها و سطوح این الگو را معرفی کند و سپس با تمرکز بر عرصه سیاست سعی بر آن دارد که سهم و نقش مطالعات و نظریهپردازی سیاسی را در تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت برملا سازد».
تأثیر تأسیس جمهوری اسلامی ایران بر فقه سیاسی
در این مقاله، تلاش میشود چگونگی تأثیر پیروزی اسلامی ایران بر فقه سیاسی شیعه بررسی شود و با نگاه به تأثیرات تجربه نظام بر فقه سیاسی و تحول آن در منابع، شیوه فقهپژوهشی، نحوه حضور فقها در یافتن زمینههای جدید و همچنین تأثیر در مقدار کمی و کیفی فقه پژوهی مورد تأکید قرار گیرد.
ولایت فقیه در نظام فلسفی فارابی
در این نوشتار آمده است: فارابی اصل ولایت فقیه را به منزله بخشی از ریاست فاضله با سه تمثیل مراتب هستی، قوای نفس و بدن سالم محاکات میکند، وی مشکل را از ناحیه اثبات نمیداند و استدلالی اقامه نمیکند، بلکه بیشتر معطوف به مقام توصیف و ارائه تصور صحیح از ولایت فقیه است.
چرایی وضع قانون اساسی از منظر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران
در این مقاله تلاش بر این است تا ابعادی از چرایی اهتمام امام به تأسیس قانون اساسی به بحث گذاشته شود؛ ارزش این تحلیل بر آن است که گروهها و جریانهای سیاسی حاضر در جامعه میتوانند اهمیت اصل صیانت از قانون اساسی و التزام به آن را به عنوان منشور ملی و هدایتگر رفتارها و نظریههای سیاسی، دریابند.
شرایط انتخاب شوندگی در انتخابات مجلس شورای اسلامی در نظام حقوق اساسی ایران
این مقاله با اشاره به اینکه در نظامهای سیاسی امروز جهان، انتخابات، بهترین و رایجترین ابزار مشارکت مردم در سرنوشت سیاسی کشور و انتخابات پارلمان، یکی از مهمترین آنها است، سعی دارد اهمیت انتخابات مجلس در تعیین نمایندگان و نقش آفرینی آنان در دو وظیفه عمده تقنینی و نظارتی با توجه به نظام حقوق اساسی ایران با نگاهی تطبیقی بررسی کند.
بررسی تطبیقی الگوی توزیع قدرت در حقوق اساسی ایران و آمریکا
نویسنده در این مقاله در صدد بررسی تطبیقی یکی از موضوعات مشترک حقوق اساسی دو کشور ایران و آمریکا، یعنی اشتراکات و افتراقات درباره نحوه چینش نهادها و قوا و تعداد آنهاست؛ بدین منظور، ساخت قدرت یا الگوی توزیع قدرت در دو کشور ایران و آمریکا به طور مختصر بررسی شده است.
جنایت نسلکشی در بحرین و راهکارهای حقوقی مقابله با آن
در این نوشتار تلاش بر این است که معیارها و ملاکهای جنایت نسلکشی تبیین، نکات مبهم آن روشن و مختصری از تاریخچه و روند شکلگیری آن بیان شود؛ در خلال این توضیحات به مسأله بحرین و تحولاتی که در این کشور اتفاق افتاده، توجه و سعی شده تا با بیان مؤلفههای جنایت نسلکشی، به اثبات وقوع این جنایت در بحرین پرداخته شود.
شماره پنجاه و پنجم فصلنامه علمی ترویجی علوم سیاسی به همت دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام به مدیر مسؤولی شمسالله مریجی و سردبیری احمد واعظی در قطع وزیری، 208 صفحه و به قیمت دو هزار و صد تومان منتشر شده است. /920/ن602/ق