روایتی از روزهای اشغال و آزادی خرمشهر
به گزارش خبرگزاری رسا، کتاب «پشت دیوارهای شهر» خاطرات سیدسعید موسوی از ایام وقوع جنگ در خرمشهر و مهاجرت و بازگشت دوبارهاش به همان دیار است، که بزودی از سوی انتشارات سوره مهر به چاپ سوم میرسد.
«پشت دیوارهای شهر»، خاطرات از خرمشهر تا خرمشهر موسوی است که در چهار بخش، از نگاه یک جوان 17 ساله خرمشهری بیان میشود؛ جنگ، تصرّف خرمشهر و آوارگی، نامههای دوستانه و پیروزی، فصول مختلف این کتاب را شامل میشوند.
همچنین این کتاب در بخش پایانی خود، عکسهایی از نویسنده در زمان جنگ را نیز به تصویر کشیده است.
دفتر ادبیات و هنر مقاومت انتشارات «سوره مهر» که کتاب را چاپ کرده است، اشارهای در اول آن آورده که این مجموعه خاطرات را در بیانی دیگر توصیف کرده است:
کتاب «پشت دیوارهای شهر» به قلم هفدهسالگی، سیدسعید موسوی است که ما را به روزهای دور میبرد. به روزهایی که تازه پای بمبها و خمپارههای عراقی به شهرش باز شده بود. شهری که بندر بود، زیبا بود و او با سوت کشتیهایش قد کشیده و بزرگ شده بود. سعید «پشت دیوارهای شهر» زندگیای را نقاشی میکند که آبهایش میسوزد، آسمانش زخمی است و پنجرهها و پردههایی برایش باقی نمانده است. در این نقاشی، جادههای غربت و هراس دوری از خرمشهر انتهایی ندارد.
در این کتاب بهخوبی میتوان گذر زمان را حس کرد و فصلی را از فصل دیگر بازشناخت. این کار موجب شده است تا خواننده را در سیرِ سیل واقعه شناور سازد، با او فراز و نشیب را بپیماید و تلخ و شیرین را بچشد.
تقریبا هر صفحه، یک خاطره است که هم مستقل مینماید و هم پیوسته به خاطرهی دیگر، و این خوبیِ دیگرِ نگارش آن است که کتاب را خواندنیتر و خواستنی کرده است.
از منظرهای دیگر، این کتاب چند ویژگی مهم دارد؛ یکی نگاه شاعرانه اوست به آدمها، اتّفاقات و اشیاء، اما این شاعرانگی به سنگینی کتاب منجر نشده است.
دیگر آنکه این نگاه در هیچ کجای کتاب به «قضاوت» ختم نشده است؛ او در تقابل ساکنان سایر شهرها و دیگرانی که دچار جنگ نشدهاند، موضعی ایدئولوژیک نمیگیرد، در پی محکوم کردن کسی، تفکّری و یا چیزی نیست، بلکه با رندی از کنار همه چیز و همهکس میگذرد. همین هم باعث شده است که «پشت دیوارهای شهر» از شعار، بسیار دور و به زندگی بسیار نزدیک باشد./998/د102/ق