آیین رونمایی از کتاب تأملات فقهی بر حوزه قانونگذاری برگزار شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیین رونمایی از کتاب تأملات فقهی بر حوزه قانونگذاری عصر امروز در شهر قم با حضور آیتالله مقتدایی در مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی برگزار شد.
در این مراسم که با حضور حجت الاسلام مبلغی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی، کارکنان مرکز و خبرنگاران برگزار شد، حجت الاسلام مبلغی رئیس مرکز تحقیقات اسلامی با ارائه گزارشی از عملکرد این مرکز بیان کرد: این مرکز چند محور اصلی را پوشش میدهد که مهمترین آنها این است که مرکز تحقیقات اسلامی با بهرهگیری از فضلا و اساتید و فقهای حوزه و مراجع عظام تقلید قبل از همه با تشکیل حلقههایی که متشکل از فضلای آگاه و فقیه حوزه و حقوقدانان حوزه، در رابطه با لوایحی که مجلس به تصویب نهایی رسانده و به این مرکز ارجاع میدهد، تشکیلاتی برگزار میکند و آنها را مورد بررسی و مطالعه قرار میدهد که گاهی این حلقهها دو تا سه ماه به طول میانجامد تا بتوانند یک لایحه را به خدمتگزاران تقدیم کنند.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی با بیان اینکه عمده زاویه دید این حلقهها، مسائل فقهی و نیز مراجعه مکرر به منابع فقهی و کوشش برای ارائه پیشنهاداتی فقهی نسبت به لایحه ارجاع داده شده و سرانجام نهاییکردن پیشنهادات و ارسال به مجلس شورای اسلامی است، افزود: از این مرکز نمایندگانی همراه با لایحه به کمیسیون مجلس رفته و پیشنهادات و توجیهات فقهی ارائه شده را برای نمایندگان تبیین میکنند.
حجتالاسلام مبلغی اظهار داشت: این مرکز بر آن است که یک مجموعه منسجم فقهی در زمینه حقوقی و قانونی شکل بگیرد و این کوشش متمرکز بر جلب موافقت فقه از حیث محتوا و از حیث انسجام است، در این مرکز از اشخاص و حلقههای مختلف و نظرات و ایدههایی که از سوی آنها ارائه میشود، استفاده و این نظرات و ایدهها مدیریت و در نهایت به سرانجام میرسد.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی از دیگر محورهای این مرکز که در دست اقدام است را اینگونه بیان و ابراز کرد: آن بخش از مواد قانون اساسی که بندهای آن به قانون تبدیل نشده است در این مرکز شناسایی و مورد مطالعه قرار میگیرد تا طرحهایی ارائه و به مجلس ارسال و به عنوان قانون مطرح شود و از دیگر کارها که رسما از مرکز خواسته شده است، تنبیه قوانین است، قوانینی که در سالهای گذشته و قبل از انقلاب بوده است مورد بازنگری قرار میگیرد و از جمله فعالیتها، نیم نگاهی به قوانین جهان عرب است.
حجتالاسلام مبلغی از برگزاری همایشی با عنوان حوزه و قانونگذاری، از سوی این مرکز، در ماههای آینده خبر داد و اضافه کرد: مقصود از برگزاری این همایش آن است که آیا حوزه به وظیفه خود در قبال قانونگذاری عمل کرده است یا نه و یک توصیفی از آنچه بعد از انقلاب بر حوزه گذشته است به صورت تحقیقی ارائه و آنچه در عهده حوزه لازم است قرار بگیرد، بیان و اینکه خلأها، آسیبها، پیشنهادات، مطالعات فیمابین فقه و قانون، رابطهای که این دو باید باهم داشته باشند، حضوری که حوزه باید داشته باشد، در این مراسم ارائه میشود.
در این مراسم آیتالله مقتدایی ضمن تسلیت ایام عزاداری حضرت اباعبداللهالحسین علیه السلام، بیان کرد: تشکیل چنین مرکزی که قوانین کشور را مطابق با فقه اسلام بیان کند ضروری بود و خیلی دیرهنگام این کار شروع شد و این باید از همان اوایل انقلاب اسلامی ایران انجام میشد و این یکی از خواستههای امام خمینی رضوانالله تعالی علیه بود.
عضو شورای عالی حوزه علمیه با بیان خدمات شهید بهشتی مبنی بر تشکیل گروهی برای بازنگری قوانین رایج قضایی که در آن زمان تدوین شده بود افزود: یک شورای پنج نفره برای بازنگری قوانین قوه قضاییه تشکیل شده بود که این شورا تا زمانی که امام رحمةالله علیه زنده بودند وجود داشت و قوانینی که اشکالاتی داشت بازنگری و به خدمت امام ارجاع داده میشد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه افزود: به نظر من اگر مرکز تحقیقات در زمان انقلاب تشکیل میشد ما از نظر آمادهشدن قوانین مطابق با فقه اسلامی و شرعی، پیشرفت چشمگیری داشتیم، بحمدالله فقه ما غنی است و ظرفیت تمام آنچه را که بخواهیم در جامعه مطابق با فقه اسلامی کنیم، دارد.
آیتالله مقتدایی با مهم و اساسی برشمردن فعالیت مرکز تحقیقات اسلامی، اظهار داشت: قوانین مجلس شورای اسلامی که به عنوان یک قانون اسلامی تصویب میشود، باید اعتماد شود که قانون شرع و قانون اسلامی است. باید در این کار دقت لازم را به کار و از بزرگان دینی مشورت بگیرید تا با نظر جمعی از بزرگان و فقها قانون، اسلامی و شرعی شود تا مورد اعتماد مردم قرار بگیرد./992/پ202/ق