۰۲ آذر ۱۳۹۲ - ۱۴:۵۴
کد خبر: ۱۹۰۴۲۳

نگاهی موشکافانه به اهمیت مطالعه

خبرگزاری رسا ـ پرورش و تربیت خواندن از روزهای اول زندگی و کودکی و در محیط خانه و خانواده شروع می‌شود و تا آخرین مراحل و حتی پس از طی عالیترین تحصیلات دانشگاهی ادامه پیدا می‌کند.
کتاب

 

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، پدران و مادران باید عادت کتابخوانی را در فرزندان خود بوجود بیاورند و همچنین مربیان تربیتی که نقش مهمی در تربیت دارند به خردسالان و کودکان آموزش های لازم در این زمینه بدهند تا آنها را به کتاب خواندن ترغیب کنند و اگر این آموزش توسط رسانه‌های همگانی باشد تاثیر بیشتری دربرخواهد داشت؛ و اما عادت نمودن به کتابخوانی لازم و کافی نبوده و می بایست نسبت به تحکیم و تداوم آن عادت نمود که هدف و مقصود مطالعه را تحقق ببخشد و برای تداوم عادت خواندن می‌بایست نظام های دیگر هم به یاری و همکاری نظام آموزش بیایند خصوصا رسانه‌های همگانی و امکانات و ابزارهای ارتباطی فراگیر نقش پیگیر و هماهنگ کننده را در رشد کتابخوانی در جامعه بر عهده بگیرند.

 

اسلام که دینی عالم‌گیر می‌باشد به کتاب و کتابت عجین شده است، به طوری که معجزه‌ی جاودانه پیغمبر  صلی الله علیه و آله کتاب (قرآن کریم) بوده ودر جایب جای آیات قرانی مردم را به تعمل و تفکر و مطالعه سفارش کرده است.

 

نقش و اهمیت کتاب و کتابخوانی

 

درباره اهمیت کتاب و کتابخوانی می‌توان گفت که باید با نهادینه کردن عادت به مطالعه در همه تفکرات و اندیشه‌ها تلاش کرد تا همگانی شدن شور و شوق برای مطالعه را شاهد باشیم، شور و شوقی مستمر. جای تاسف دارد که عادت به مطالعه آنگونه که بایسته است جایگاهی در رشد همه جانبه در همه سطوح اجتماع ما پیدا نکرده است. هنوز هم عده‌ای هستند که از خواندن سرباز می‌زنند، که می‌بایست در پیشگیری از توسعه و گسترش بیشتر این آفت به منظور رشد و اعتلای فرهنگ عمومی کوشش و تلاش زیادی نمود؛ و این معضل بزرگ را با جدیت و سخت کوشی هر چه تمامتر از جامعه دور کرد و حالا موقعی آن شده است که همه انگیزه‌ها و موانعی که به هر دلیل در زمینه کتاب و کتابخوانی ایجاد شده است کنار رانده و با یاری، کمک، مردانگی و اراده قاطع تصمیم شکست‌ناپذیری گرفته و نسبت به احیای کتاب و کتابخوانی اقدام کنیم.

هنگامی که روح در پیکره هنر دمیده گردد و معنویت به شکل هنری ارائه می‌شود درجه تاثیرگذاری و ماندگاری کتاب آن به شدت روبه فزونی می‌رود.

 

پرداختن اصولی به مسایل فرهنگی کشور از جمله مسئله کتابخوانی و راه حل‌های جهت رفع معضلات، تنگناها و مشکلات آن، اگرچه امری است که نیازمند همت همگانی است ولی به طور مشخص از دستگاه ها و متولیان دولتی انتظار می رود در این راه سرمایه‌گذاری نموده و با قدرت نظارت لازم وکافی بر مسایل فرهنگی خاصه کتاب ومطالعه آن را سر و سامان دهند. همچنین با پیشتازی کسانی را که دارای تفکر و اهل قلم هستند ترغیب نمایند تا به مطالعه و تحقیق بپردازند و حاصل و نتیجه تلاش‌هایشان را در معرض استفاده کننده و همگان بگذارند و از این طریق می‌توان فرهنگ جامعه در این زمینه را به پویایی و بالندگی رساند.

 

در موقع تبلیغ و تمجید کتاب و کتابخوانی می‌بایست به اهمیت رسالت عرضه‌کننده و پدیدآوردگان کتاب که اشاره نمود. حقیقتا کسانی که به منظور تامین غذای روان و اندیشه نسبت به تهیه و توزیع کتاب اقدام می کنند به نتیجه و تاثیری که بر جامعه خواهد گذاشت اگاهی داشته باشند.

 

 همچنین باید به پیامی که نمایشگاه ها، همایش ها، سمینار ها و برنامه های از این دست درباره اهمیت و لزوم کتابخوانی با خود به همراه دارد توجه کافی شود. وبا در نظر گرفتن اهمیت چنین برنامه های در جهت بالابردن شکوفایی بیشتر استعدادهای توانمند که برای درک و فهم عمیق حقایق همگانی با تحولات علمی و فنی، ونیز پر بار تر ساختن آن و سازماندهی بر تلاش‌های فرهنگی و ایجاد نظام اطلاع‌رسانی منسجم و توانمند در بهره‌وری بیشتر و بهتر این قبیل برنامه­ها کمک کند.

 

هرگاه ضرورت کتابخوانی و اهمیت آن برای همگان تفسیر و تعبیر گردد در آن صورت در هیچ جای نباید فردی یافت شود که با مطالعه بیگانه باشد.

 

راه‌ها و شیوه‌های کتاب و کتاب خوانی

 

برای ایجاد جذب و جلب افراد به مطالعه راه‌های گوناگونی وجود دارد که خوشبختانه در چند سال اخیر با توجه ویزه مسولان به حوزه کتاب و مطالعه تلاش های خوبی در این راستا صورت پذیرفته است. در ادامه به تعدادی از این راه کارها اشاره کوتاهی می شود.

 

برگزاری مسابقات کتابخوانی و خلاصه‌نویسی کتاب‌ها می‌توانند به گرایش افراد به مطالعه منجرشود و این گونه مسابقات باید از روی اصول و سنجیده برگزار شود که این زمینه‌ساز عده‌ای زیادی از افراد به مطالعه خواهد شد. لازم به ذکر است در چند سال اخیر نهاد کتابخانه­های عمومی با توجه به این موضوع تلاش های مستمر و درخور توجه را انجام داده است.

 

گزیده‌نویسی و خلاصه‌سازی کتب حجیم و قطور یکی دیگر از روش های است که می توان مردم را به مطالعه ترغیب کرد. چرا که اغلب مردم به خاطر گرفتاری و نداشتن فرصت کافی از مطالعه باز می‌ماند، وقتی که آثار خوب، مفید و ارزنده خلاصه گردد می‌تواند، رغبت بعضی از افراد به مطالعه افزایش داده و در امر کتاب و کتابخوانی موثر باشد.

 

فراهم کردن امکانات و فرصت‌های مطالعاتی برای کودکان و نوجوانان یکی دیگر از راه کارهای توصیه شده توسط کارشناسان این حوزه است. در این میان مربیان و کتابداران کتاب خانه ها بسیار موثر است. به طوری که با رها دیده شده به موجب برخورد مناسب کتابداران کودکان ونوجواننان به مطالعه و فضای کتاب خانه خو گرفته اند. همچنین می توان از افراد متخصص در زمینه کتاب کودک و نوجوان در جهت تشویق و ترغیب و راهنمایی مناسب نسبت به تهیه و خرید کتاب آنها را همراهی کرد و جهت بازدید به نمایشگاه‌ها و فروشگاههای کتاب و یا هدیه‌ کتاب، آنها را ترغیب نمود.

 

 یکی دیگر از متد های بسیار موثر و موفق در جهت ایجاد عادت به مطالعه در کودکان قرایت کتاب های مناسب و گزینش شده توسط والدین برای ان هااست. این کار سبب کتابدوستی و علاقمندی به کتابخوانی می‌شود، و این عشق به تدریج در وجود کودک نهادینه می‌گردد.

 

کتاب‌های تازه و جدیدی به مجموعه‌ای کتابخانه‌ها باید افزود که این امر گوارا و دلنشین بوده و حیات و پویایی کتابخانه را تامین و تضمین می‌کند، و با فزونی بخشیدن به طالبان دانش و بینش آنها را ترغیب نمود، پر واضح است که اگر امکانات لازم و ضروری در اختیار کتابخانه ها قرار نداشته باشد کارائی خود را از دست می‌دهد و قدرت جذب اعضای جدید را نخواهند داشت. وهمچنین اعضا و مراجعین قبلی خود را به مرور از دست خواهد داد. از این همواره باید کتابخانه‌ها را از لحاظ کتاب تقویت کرد. خوشبختانه در این زمینه فعالیت های بسیار خوبی صورت گرفته است به طور یکه بر اساس اماری که توسط نهاد کتابخانه منتشر شده تعداد قابل توجه ای از کتاب خانه های عمومی به جدیدترین فناوری های روز نظیر اینتر نت پر سرعت، بلوتوث، سالن اجتماعات، بخش نابینایان تجهیز شده اند.

 

در پایان می توان گفت اگر مردم را به هر ترتیبی به کتاب و کتابخوانی تشویق و ترغیب کرد و استعدادهای موجود در سرمایه انسانی جامعه را شناسایی نمود، می‌توان به توسعه و پیشرفت کشور و جامعه امیدوار بود. اینک نتیجه می‌گیریم اگر فرهنگ کتاب و مطالعه در جامعه‌ی ما رونق پیدا کند، باعث توسعه و گسترش پایدار کشور در تمام زمینه ها خواهیم بود./998/د102/ق

ارسال نظرات