۰۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰:۰۲
کد خبر: ۱۹۸۷۱۲

«تحلیل ظرفیت نظریه ولایت فقیه در حوزه کارآمدی سیاسی» کتاب شد

خبرگزاری رسا ـ کارآمدی نظریه ولایت فقیه در مسائلی همچون استبداد ستیزی، تحقق مردم سالاری دینی، تبلور وحدت در عین کثرت سیاسی، تأمین مصلحت عمومی و تحقق مشارکت سیاسی فعال در کتاب «تحلیل ظرفیت نظریه ولایت فقیه در حوزه کارآمدی سیاسی» بررسی و تبیین شد.
تحليل ظرفيت نظريه ولايت فقيه در حوزه کارآمدي سياسي

 

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کتاب «تحلیل ظرفیت نظریه ولایت فقیه در حوزه کارآمدی سیاسی» به قلم حجت الاسلام مهدی قربانی، دانش‌پژوه مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(رحمةالله علیه) قم منتشر شد.

 

شش فصل این کتاب به عناوین «مفاهیم و کلیات»، «کارآمدی نظریه ولایت فقیه در استبداد ستیزی»، «کارآمدی نظریه ولایت فقیه در تحقق مردم سالاری دینی»، «کارآمدی نظریه ولایت فقیه در تبلور وحدت در عین کثرت سیاسی»، «کارآمدی نظریه ولی فقیه در تأمین مصلحت عمومی» و «کارآمدی نظریه ولایت فقیه در تحقق مشارکت سیاسی فعال» پرداخته است.

 

در فصل اول مفاهیم واژگانی همچون ولایت فقیه، نظریه، کارآمدی، و کارآمدی سیاسی تبیین شده است، همچنین نظریه های کارآمدی سیاسی نسبت میان ظرفیت نظریه و مشروعیت سیاسی از مباحث مطرح شده در این فصل است، افزون بر این موارد ماهیت نظریه ولایت فقیه، مبانی نظریه ولایت فقیه، مشروعیت و ساختار حکومت در نظریه ولایت فقیه، به دلیل ارتباطی که با موضوعات فصل‌های آینده دارد به آن اشاره شده است.

 

بررسی یکی از مهم ترین کارکردهای سیاسی مترتب بر نظریه ولایت فقیه، یعنی زوال استبداد و دیکتاتوری و کارآمدی آن در این حوزه در فصل دوم بررسی شده است، در این فصل نگارنده ابتدا به بررسی ویژگی های نظام دیکتاتوری و استبدادی پرداخته است و در ادامه نسبت اهداف حکومت در نظریه ولایت فقیه و همچنین نقش ولایت فقیه و نسبت شرایط ولی فقیه در زوال استبداد از سایر سطوح نظام سیاسی را بررسی کرده است تا از این راه نشان دهد نظریه ولایت فقیه نه تنها منشأ استبداد نیست بلکه نقش بسیار مهمی در زوال دیکتاتوری بر عهده دارد.

 

فصل سوم این اثر به تبیین مفاهیم مرتبط با تاریخ دموکراسی پرداخته و عناصر اصلی و دخیل در حقیقت دموکراسی و مردم سالاری را مشخص کرده است تا نسبت این عناصر و نظریه ولایت فقیه به واسطه آموزه های اسلامی که نظریه در چارچوب آنها شکل گرفته، تبیین شود.

 

حجت الاسلام قربانی در فصل چهارم کتاب خود به تبلور وحدت در عین کثرت سیاسی پرداخته و پس از بیان مفهوم وحدت گرایی و کثرت گرایی، به بررسی جایگاه آنها در فلسفه سیاسی اشاره کرده و در ادامه به بررسی وحدت‌گرایی و کثرت‌گرایی در نظریه ولایت فقیه ذیل دو محور ساختارهای سیاسی و باورهای سیاسی پرداخته است.

 

این فصل پس از بیان عدم تنافی اولیه میان عناصر اصلی مردم سالاری و نظریه ولایت فقیه، روند شکل گیری مردم‌سالاری دینی را از منظر تئوریک نشان داده و در پی آن به جایگاه مردم سالاری دینی در نظریه ولایت فقیه و برتری جایگاه مردم سالاری دینی در برابر دموکراسی غربی (لیبرال دموکراسی) اشاره می کند.

 

فصل پنجم کتاب نیز به بررسی تأمین مصلحت عمومی به عنوان یکی از کارکردهای نظریه ولایت فقیه اختصاص یافته است، در این فصل جایگاه مصلحت عمومی در فلسفه سیاسی تبیین شده و در ادامه جایگاه مصلحت عمومی در نظریه ولایت فقیه و ساز و کارهای موجود برای تحقق آن مطرح شده است.

 

از محورهای درخور توجه این کتاب تبیین نظریه های کارآمدی سیاسی است که در ذیل آن عناوین «نظریه فضیلت، نظریه عمومی کارآمدی»، «نظریه توفیق»، «نظریه سیستم»، «نظریه رضایت مردم»، «نظریه نسبیت»، «نظریه کارکردی»، «نظریه تکلیف» و «نظریه ترکیبی با محوریت انجام تکلیف» تشریح شده است.

 

تحقق مشارکت سیاسی فعال از دیگر کارکردهای نظریه ولایت فقیه است که نگارنده در فصل ششم کتاب خود به بررسی و تبیین آن پرداخته است.

 

گفتنی است، کتاب«تحلیل ظرفیت نظریه ولایت فقیه در حوزه کارآمدی سیاسی» به قلم حجت الاسلام مهدی قربانی، دانش‌پژوه مؤسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(رحمةالله علیه) قم، به همت انتشارات نور علم در شمارگان 1500 جلد منتشر شده است./918/ن601/ق

ارسال نظرات