تشکیل «جنبش جنوب» در یمن با هدف جلوگیری از تسلط عربستان بر جنوب این کشور
به گزارش خبرگزاری رسا، 45 روز پیش، نیروهای ائتلاف سعودی و طرفدار «عبدربه منصور هادی» رییسجمهور مستعفی و فراری یمن، مدعی شدند که شهر «عدن» را تحت کنترل خود درآوردهاند.
«احمد عسیری» سخنگوی عملیات نظامی عربستان علیه یمن نیز گفت که عدن آزاد شده و کلیه نیروهای انصارالله از این شهر عقبنشینی کردهاند.
در عین حال، انصارالله پس از توافق با جنبش جنوب یا همان «الحِراک الجنوبی»، اولویتهای خود میدان نبرد را تغییر داد و بر اساس همین تاکتیک، از جنوب خارج شد تا به جای آن بر جنوب عربستان و شمال یمن متمرکز شود.
با این وجود، شورشیان وابسته به رییسجمهور مستعفی و مقیم «ریاض»، همچنان با به پا کردن جنگی روانی تلاش کردند تا القا کنند که پیروز میدان بودهاند.
«خالد بحاح» نخستوزیر فراری یمن و معاون هادی، سفری یک ساعته به عدن کرد و مدعی شد که کابینهاش به زودی در عدن مستقر خواهد شد. اما هنوز نه بحاح و نه هیچ یک از وزرای او وارد این شهر نشدهاند زیرا هنوز امنیت به این شهر بازنگشته است و حتی اوضاع امنیتی این شهر با خروج انصارالله، وخیم شده است. این مسئله تمام آمال و آرزوهای عربستان و هادی برای بازگشت دولت فراری به یمن را بر باد داد زیرا مهمترین هدف دو عملیات «عاصفة الحزم» (طوفان قاطع) و «إعادة الأمل» (بازگرداندن امید) عربستان، بازگرداندن هادی و بحاح به قدرت در یمن اعلام شده بود.
روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن با انتشار یک یادداشت در اینباره، نوشت: یکشنبه گذشته تنشهای امنیتی در عدن به اوج خود رسید. افراد مسلح ناشناس، دو عملیات ترور را در این شهر انجام دادند که بهای سنگینی برای هادی داشت. افراد مسلح ناشناس در این روز، سرتیپ «عبدالحکیم السنیدی» مدیر عملیات امنیت عدن را هنگام خروج از منزلش ترور کردند. وی قصد داشت در این روز در یک نشست مربوط به اصلاح ساختار پلیس و دستگاه امنیتی شهر، در مقر جدید وزارت کشور، شرکت کند. نفر دومی که در این روز هدف حمله قرار گرفت، «حمدی زین نصر الشطیری» از فرماندهان مقاومت مردمی و یکی از برجستهترین رهبران جنبش اعتراضی جنوب یمن بود. روز دوشنبه (دیروز) نیز، به «احمد سالم ربیع» معاون استاندار عدن سوء قصد شد اما وی از این حمله، جان به در برد اما دو نفر از همراهانش زخمی شدند.
سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که چه کسی در پشت پرده این ترورها قرار دارد؟ پاسخ به این سوال دشوار است زیرا براستی، طرف یا طرفهای مجری و برنامهریز این حملات مشخص نیستند اما گمانهزنیها بر اساس سرنخهای موجود نشان میدهد که به احتمال قوی، القاعده عامل این اقدامات است زیرا شیوه ترور و پاکسازی افراد کاملا شبیه اقدامات پیشین القاعده است.
به نوشته رأیالیوم، در گذشته نزدیک و پیش از حضور پررنگ انصارالله در عرصه سیاسی و نظامی یمن و کنترل بر صنعا و سپس عدن، درگیری آشکاری میان ائتلاف اعلام نشده القاعده و جنبش اعتراضی جنوب یمن از یک سو و حکومت «عبد ربه منصور هادی» رییسجمهور از سوی دیگر، وجود داشت. جنوبیها خواستار جدایی از شمال یمن و تشکیل دولتی مستقل بودند و القاعده نیز با حاکمیت هادی در حال نبرد بود که به خودی خود هر دو در یک مسیر قرار گرفتند. با خروج انصارالله از عدن، بار دیگر این دو گروه که به نوعی در مقابل انصارالله بودند، در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند و جنگ بار دیگر علیه طرفداران هادی شکل گرفته است.
در چنین شرایطی بازگشت بحاح و هادی به جنوب یمن بسیار بعید به نظر میرسد زیرا نتنها عدن که سراسر یمن در شرایط امنیتی وخیمی قرار دارد./981/ب102/د