آمریکا با ایجاد جاذبههای جنسی از طریق رسانهها در جوانان مصری نفوذ کرده است
عماد الدیب از نویسندگان و اندیشمندان مشهور مصری در گفتوگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری رسا، به بررسی ابعاد نفوذ فرهنگی، سیاسی و اجتماعی آمریکا در مصر پرداخت.
عماد الدیب با اشاره به تلاش آمریکا برای سیطره و نفوذ در خاورمیانه و کشورهای اسلامی گفت: پروژه نفوذ آمریکا و استراتژی این کشور برای سیطره بر مصر و سایر کشورهای خاورمیانه نیازمند ساعتها بحث و بررسی است اما اگر بخواهیم به طور خلاصه بیان کنیم مهمترین استراتژی آمریکا برای نفوذ، تامین امنیت اسرائیل و دستیابی به سرمایههای نفتی و گازی است تا از این طریق خاورمیانه را تحت نفوذ خود در آورد. نفوذ در مصر از مدتها قبل به شکل محسوس و نامحسوس وجود داشت اما همزمان با بازگشایی سفارت اسرائیل در مصر این امر قوت یافت. اسرائیل نیز ابزاری خدمت رسان به دولتهای استکباری مانند آمریکا و انگلیس است.
الدیب افزود: متاسفانه در مصر گروههایی به شکل واضح و رسمی برای نفوذ آمریکا تلاش میکنند و این امر، از نبود برنامه دقیق و چشم انداز مشخص برای آینده مصر و منطقه نشات میگیرد. بنابراین طبیعی است که آمریکا هرآنچه که در بعد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی در نظر دارد به راحتی هرچه تمامتر به دست آورد. کشوری که فاقد چشم انداز بلند مدت، دیدگاه مشخص و اراده سیاسی برای مقابله با جبهه آمریکایی است، به سادگی بستر را برای سیطره استعمارگران فراهم میکند.
وی با تاکید بر موضوع فرهنگی و تاثیر مردم مصر از فرهنگ غربی و لائیکی خاطر نشان کرد: در سایه نبود اسلام حقیقی و نشر اندیشه وهابیت و تکفیری در جامعه مصری، لیبرالیسم و بی دینی، یکه تاز عرصه فرهنگ دینی و اجتماعی میشود. الازهر مصر که میبایست نماد ترویج اسلام گرایی باشد، خود را وقف حکومت کرده است به این معنا که اگر حکومت، خواستار اندیشه تکفیری و خشونت طلب باشد، الازهر مصر در آن عرصه قدم میگذارد و اگر حکومت به دنبال روشنفکری و تجدد گرایی باشد، الازهر در لباس نو اندیشان و روشنفکران خود را بر مردم عرضه میکند.
اندیشمند مصری با تشریح رویکرد الازهر و ساختار تشکیلاتی آن ادامه داد: الازهر مصر فاقد هرگونه چهارچوب و الگوی مشخصی است. الازهر یک موسسه حکومتی است و شیخ الازهر از سوی حکومت تعیین میشود از این روی الان به وضوح نمیتوان گفت که الازهر، ترویج دهنده افکار روشنفکرانه است و یا آنکه به دنبال نشر گفتمان تکفیری است. آمریکاییها نیز به همین دلیل نیازمند صرف هزینه در تربیت علما و اندیشمندان الازهری نیستند زیرا این موسسه هیچ خطری را برای سیاستهای آمریکا در مصر ایجاد نمیکند.
نویسنده مصری با تاکید بر نقش علما در رویارویی با فرهنگ غربی و فقدان عالم واقعی در مصر تصریح کرد: مشکل امروز علمای مصر در تغییر دیدگاه نیست بلکه مشکل آن است که آنها اصلا هیچگونه دیدگاهی در مورد موضوعات و مسائل مختلف ندارند. حتی این مشکل زمانی تشدید میشود که بدانید بحران هویتی موجود در مصر، وابسته به اشخاص نیست بلکه فرهنگ اموی موروثی که امروز شاهدش هستیم، علت العلل بسیاری از مشکلات مصر است.
الدیب به موضوع تاثیر پذیری جوانان مصری از فرهنگهای غربی و پدیدار شدن آن در پوشش، آموزش، تعلیم و تربیت اشاره و تاکید کرد که آمریکا، آرزوی دیرینه بسیاری از جوانان است و آنان بهشت آینده خود را در سفر به آمریکا میبینند زیرا رفاه طلبی و زندگی فردی را اولویت اصلی خود در زندگی قرار دادهاند. ایجاده جاذبه های جنسی یکی از مظاهر نفوذ فرهنگی آمریکا در مصر است که با استفاده از رسانه های وابسته به غرب دنبال می شود.
وی در پایان با بیان راهکارهای مبارزه با فرهنگ آمریکایی و جلوگیری از نفوذ آمریکا در منطقه و مصر اظهار داشت: شایسته است که متفکران و اندیشمندان شیعی و غیر شیعی با طرح مفاهیم جدید و برگرفته از متن قرآن، در برابر نفوذ آمریکا ایستادگی کنند. مساوات، برابری، آزادی اندیشه و عقیده عقلها را هوشیار و دلها را زنده میکند و بدین طریق راه برای نفوذ گروههای خشونت طلب و افراطی بسته میشود./981/ب403/ک