افزایش اتهامات و مشارکت ضعیف مصریها در دور دوم انتخابات پارلمانی
به گزارش خبرگزاری رسا، پیش از پایان مرحله دوم و آخر انتخابات پارلمانی مصر در 13 استان این کشور که از جمله استانهای پرجمعیت به شمار میآیند، آنچه جلب توجه میکند، شباهت فضای حاکم بر این دور از انتخابات با مرحله پیش از آن است.
در این ارتباط اغلب مصریها توافق نظر دارند که میزان مشارکت پایین بوده و فراتر از 20 درصد نمیباشد و این جدای از دهها تخلف انتخاباتی رخ داده و تاثیر و نفوذ اموال سیاسی بر رای دهندگان است.
گفته شده، قیمت خرید آرا در ساعات آخر رای گیری به هزار پوند مصری بالغ شده و ناظران پیش بینی میکنند که این انتخابات بار دیگر یکم و دوم دسامبر آینده در مصر تکرار خواهد شد.
دیدهها و شنیدهها در دومین روز رای گیری در استان «الغربیه» بر افزایش میزان تخلفات و تلاش برخی از کاندیداها جهت تاثیرگذاری بر رای دهندگان جهت به دست آوردن آرا آنها حکایت دارد.
تبلیغات کاندیداها جهت جذب آرا رای دهندگان و اقدام برخی از این نمایندگان در تهیه خودرو و انتقال رای دهندگان به مراکز رای گیری، موجب افزایش میزان مشارکت در این مراکز شده است.
توزیع سبدهای غذایی حاوی روغن و شکر که از تخلفات اعلام شده توسط کمیته عالی انتخابات مصر است، از جمله اقدامات غیرقانونی این کاندیداها شمرده میشود و این جدای از تقدیم هدیه و کمک مالی و غیرمادی به صورت مستقیم و غیر مستقیم است.
در شهر «طنطا» سازمان بین المللی حقوق بشر مصر از توزیع سبدهای غذایی حاوی روغن و شکر به رای دهندگان خبر داد. در این بین ساعاتی پیش از بسته شدن دربهای مراکز رای گیری «سعید طعیمه»، کاندیدای حزب «مصریین احرار» خودروهایی را به خدمت گرفت که روی آنها تصاویر وی نصب شده و رای دهندگان را به سمت مراکز رای گیری تشویق و منتقل می کرد.
در این ارتبط دستگاههای امنیتی مصر 5 نفر از طرفداران یکی از کاندیداها را دستگیر کردند که تلاش داشتند، با توزیع برگههای تبلیغات رای دهندگان را به دادن رای به کاندیدای مورد نظرشان تشویق کنند.
در استان اسماعیلیه، واقع در منطقه کانال سوئز دهها کاندیدای انتخاباتی شکایاتی را تقدیم مراکز پلیس در 4 مرکز انتخاباتی این استان کرده و از رقبای خود شکایت و آنها را به ارتکاب تخلفاتی مانند تشویق رای دهندگان به ریختن آرای خود در صندوقهای آنها، دادن رشوه، زیر پا گذاشتن سکوت انتخاباتی و انتقال رای دهندگان به مراکز رای گیری متهم کردند.
در اولین مرکز انتخاباتی که شهر اسماعیلیه را در برمیگیرد، دستگاههای امنیتی مصر یکی از هواداران کاندیداهای مصری را بازداشت کردند که در حال دادن رشوه در یکی از رستورانهای دومین مرکز انتخاباتی اسماعیلیه بود.
سماح عرف»، کاندیدای حزب الوفد و یک کاندیدای مستقل از محمود عثمان و عبد المالک عبد العا» دو کاندیدای دیگر این انتخابات به دلیل ارتکاب تخلفاتی مانند تاثیر گذاری بر آرای رای دهندگان و دادن رشوه و نقض سکوت انتخاباتی متهم کردند.
اشرف العاصی، رییس حزب الوفد در استان اسماعیلیه دو شکایت علیه هواداران محمود عثمان و«سمیه صفوت دو کاندیدای دیگر این انتخابات به اتهام انتقال رای دهندگان به مرکز رای گیری «السلام بنات» تقدیم مراجع قضایی ذیربط کرد.
مرکز تبلیغات انتخاباتی حزب مصریین احرار نیز اعلام کرد که نمایندگان این حزب در مراکز رای گیری شاهد دادن رشوه به رای دهندگان و انتقال آنها از این منطقه به دایره اول انتخاباتی بودند.
در دایره دوم انتخاباتی که دو مرکز القنطره شرقی و غربی را دربر میگیرد، یکی از کاندیداهای انتخاباتی اقدام به شکایت از یک کاندیدای دیگر به اتهام دادن رشوه کرد.
با توجه به اوضاع امنیتی حاکم بر استان سینا که شاهد عملیاتهای تروریستی علیه ساکنان این استان است، مانع شرکت و حضور رای دهندگان در مراکز رای گیری شد و استقبال از انتخابات بسیار ضعیف بود.
استقبال ضعیف از انتخابات به شکلی ویژه بین اهالی شمال سینا مشاهده میشد، البته حضور نمایندگان این استان نیز در عرصه سیاسی و اجتماعی مصر بسیار ضعیف است که مهمترین دلیل آن حاکمیت ساختارهای قبیلهای بر این استان است.
در دورههای گذشته انتخابات پارلمانی مصر نیز این استان شاهد ائتلافها و هم پیمانیها بین قبایل شمال سینا بود.
با اینکه اغلب کاندیداها اعضای قبایل و خاندانهای معروف این استان در دوایر مختلف هستند، اما یکی از قبیله «السوارکه»، از جمله میانجیها و واسطههای انتخاباتی در دورههای گذشته، در این دور در تبلیغات انتخاباتی مشارکت نداشته است.
همچنین قبیله «الترابین» که به طور معمول شیوخ و روسای آن، راهی پارلمان میشود، در این دور از انتخابات نیز حضور و مشارکت نداشتند. در این دور از انتخابات پارلمانی مصر از استان سینا 37 نفر برای احراز 5 صندلی در پارلمان با یکدیگر رقابت میکنند که در میان آنها یک خانم به نام «امل ماضی» مشاهده میشود. با این حال دوایر انتخاباتی استان سینا با استقبال ضعیف و سرد رای دهندگان مواجه بود.
استان منوفیه شاهد رقابت گرم 420 لیست و کاندیدای مستقل انتخاباتی برای احراز 20 کرسی بود که در آن اموال سیاسی نقش تعیین کنندهای ایفا کرد. افزون بر اینکه بیش از 50 درصد اعضای وابسته به حزب منحل ملی در این استان فعالیت دارند.
اما در استان حلوان، مجدی العقبی، یکی از کاندیداهای مستقل این استان از استقبال ضعیف رای دهندگان خبر داد و تاکید کرد که میانگین مشارکت در این استان فراتر از 20 درصد نبوده است.
العقبی دلیل این استقبال ضعیف را نبود آگاهی میان رای دهندگان مصری درباره اهمیت انتخابات به دلیل فقر و عدم آگاهی در جامعه مصری دانست و مسؤولیت این شرایط را متوجه رسانهها دانست که نقش خود را در آگاه سازی و بیداری افکار عمومی ایفا نمیکنند./981/ب102/د