سرمایه گذاری میلیاردی آمریکا در الازهر/ شیعه هراسی و ایران هراسی دو بال نفوذ آمریکا در مصر است
عماد یوسف قندیل از اندیشمندان مصر در گفتوگو با خبرنگار بین الملل خبرگزاری رسا، به بررسی ابعاد نفوذ آمریکا در مصر و تاثیر آن بر بدنه فرهنگی، اقتصادی، سیاسی و اجتماعی مصر پرداخت.
تحریم مهمترین استراتژی اقتصادی آمریکا برای نفوذ
عماد قندیل با بیان استراتژی آمریکا برای نفوذ به مصر گفت: استراتژی آمریکا دارای ابعاد بسیار وسیعی است که در مصادیق گوناگونی همچون اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی تجلّی پیدا میکند. جنگ اقتصادی، تحریم کشورهای منطقه و مصر از جمله این استراتژی هاست. مصر به دلیل عدم دخالت در جنگ یمن و سوریه و همراهی نکردن با کشورهای خلیجی، تحت فشار اقتصادی قرار گرفته است. آمریکاییها گمان کردند که بحران اقتصادی منجر به عدم ثبات سیاسی و امنیتی در مصر میشود.
قندیل افزود: در مصر جریانها و گروههایی در راستای اجرای سیاستهای آمریکا و افزایش سیطره و نفوذ آن گام بر میدارند. انگلیس، عربستان سعودی، قطر و ترکیه مجری سیاستهای آمریکا در منطقه و اخوان المسلمین و جمعیتهای سلفی تروریستی درون مصر، حامیان و متولیان نشر اندیشه آمریکایی در مصر هستند.
ترویج فرهنگ مصرف گرایی،ایجاد فاصله طبقاتی و ثروت اندوزی الگوی نفوذ فرهنگی آمریکا
وی با اشاره به اهداف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی نفوذ و اهدافی که آمریکا به دنبال دستیابی به آن است، خاطر نشان کرد: آمریکا در طی چهل سال به روشهای گوناگون در جهت تخریب اندیشه مصری تلاش کرد اما این تلاشها در بعد تغییر هویت فرهنگی، سیاسی و اقتصادی به اندازهای نیست که ملت مصر را به ابزار و بازیچه دست آمریکا تبدیل کند. مردم مصر در انقلاب خود، هوشیاری و آگاهی ملی دوران جمال عبدالناصر را بازیافت. هرچند هویت ظاهری مصر تخریب شده است اما با وجود تمام تخریبها، هویت ملی مصر ثابت مانده است.
اندیشمند مصری ادامه داد: تغییری که در مصر ایجاد شده را می توان به افزایش فرهنگ مصرف و تغییر اندیشه جوانان به سمت فرهنگ مصرفگرایی برشمرد. این فرهنگ از زمان حسنی مبارک و با ایجاد فاصله طبقاتی میان لایههای مختلف اجتماعی به وسیله افزایش ثروت ملی و چپاول آن از سوی آمریکا پدید آمد. آمریکا علاوه بر نشر فساد در جامعه، روح یاس و نا امیدی را در جوانان مصری دمید و با این طریق خللی در طبقه میانی جامعه پدید آمد به گونهای که مردم مصر به طبقه اشراف و فقرا تقسیم بندی شده و قشر متوسط در جامعه مصری ایجاد نشده است.
شیعه هراسی و ایران هراسی در میان نخبهها و اندیشمندان
وی با تبیین تاثیر پذیری فرهنگیان و نخبهها از فرهنگ غرب تاکید کرد که بسیاری از فرهنگیان و راستگراها، فرهنگ سابق اسلامی را در خود زنده نگه داشتهاند، اما گروههای درغگوی مدعی اسلام، تمامی ارزشهای اسلامی را به جانبی نهاده و آمریکا، انگلیس، اسرائیل و سازمانهای وهابی را دوستدار ملت و ایران و شیعیان را دشمنان قسم خورده ملت مصر معرفی کردند اما پس از شهادت شیخ حسن شحاته، شیعه هراسی و ایران هراسی در میان مردم مصر کاهش یافت.
عماد قندیل به موضوع سرمایه گذاری آمریکا در الازهر مصر اشاره و تصریح کرد: با وجود ریشه دوانی اندیشههای وهابیت در مصر در حدود نیم قرن و با وجود موفقیتهای فراوانی که در ابعاد مادی، سیاسی، اجتماعی، تشکیل ساختار و جذب نیرو به دست آورده است اما پس از روی کار آمدن اخوان المسلمین و در پیش گرفتن سیاست سرکوب و تکبر در برابر مردم، گفتمان و اندیشه سلفیت و وهابیت رو به زوال گرویده است. اخوان المسلمین وجهه ای از اسلام را نمایان ساخت که هیچگاه منطبق بر دین و انسانیت نبود. امروز تمامی مصریها به این درجه از شناخت رسیدند که آنها تکفیری و وهابی هستند.
وهابیت روزنه نفوذ آمریکا به الازهر
قندیل اظهار داشت: آمریکا از دریچه وهابیت به الازهر نفوذ کرد. آمریکا با سرمایه گذاری یک میلیارد دلار در الازهر منجر شد تا شیخ الازهر مصر، ارتباط میان داعش و وهابیت را انکار کند در حالیکه خودش بیش از دوسال در شبکههای مختلف ماهوارهای و تلویزیونی به نقد اندیشه وهابیت روی آورده است. بسیاری از عناصر وهابیت درون الازهر نفوذ کردند اما فشارهای مردمی و رسمی تا حد فراوانی از فشارهای سلفی و سعودی وهابی بر الازهر کاسته است تا آنجا که شیخ الازهر از تغییر در گفتمان و برداشت دینی و رویارویی با داعش سخن به میان میآورد.
وی در پایان به راهکارهای مبارزه با جنگ فرهنگی و نفوذ آمریکا در مصر اشاره کرده و گفت: جهت گیری واحد نسبت به روح اسلام و رحمت شامل آن، اظهار روح وحدت ملی و اسلامی میان کشورها، تلاش علما برای نشر ارزشهای اسلامی از مهمترین راهکارهای مبارزه با نفوذ آمریکایی و فرهنگ غربی است./981/ب911/ک