مستندنگاری کتیبههای نستعلیق تهران در یک کتاب
به گزارش خبرگزاری رسا، تهران به عنوان یک شهر تاریخی، میراثی از گذشته خود را به همراه دارد که نیازمند توجه است، اکنون در بسیاری از مناطق تهران، ابنیه متعلق به دوران پیشین وجود دارد که بسیاری از آنها در حال نابودی است.
کیانوش معتقدی، پژوهشگر حوزه هنرهای تسجمی و میراث فرهنگی ایران در آخرین پژوهش منتشر شده خود کتیبههای نستعلیق ابنیه قدیمی تهران را بررسی و مستندنگاری کرده است.
«کتیبهنگاری در معماری دوران اسلامی ایران»، «کتیبههای نستعلیق تهران: از قاجاریه تا امروز»، «فهرست کتیبههای نستعلیق تهران»، «خوشنویسان، کاشیسازان و حجاران تهران»، «معرفی و شرح حال برخی از کتیبهنگاران تهران»، «کتابنامه»، «آلبوم تصاویر» و «منتخب قطعات خوشنویسی» سرفصلهای مختلف این کتاب است.
کتیبههای نستعلیق چشمهعلی شهرری، کتیبههای داخلی امامزاده اسماعیل، کتیبههای کاخ گلستان، کتیبههای کاشیکاری نستعلیق امامزاده زید در بازار، کتیبههای موجود در حرم حضرت عبدالعظیم حسنی، کتیبههای نستعلیق امامزاده حمزه در حرم عبدالعظیم، کتیبههای نستعلیق مسجد مدرسه سپهسالار، کتیبههای موجود در عمارت مسعودیه و کتیبههای نستعلیق مدرسه دارالفنون، شماری از آثار معرفی و شرح شده در این کتاب (به همراه تصویر) است.
معتقدی در بخشی از مقدمه خود بر این کتاب نوشته است: «در این کتاب پس از بررسی تاریخچه و جایگاه کتیبهنگاری (بهویژه کتیبههای نستعلیق) در معماری اسلامی ایران، مساله کتیبههای نستعلیق تهران و ری را با تکیه بر نمونههای شاخص بازمانده در بناها و سنگ مزارات (از عهد قاجار تا روزگار معاصر) معرفی و از جنبههای زیباییشناسی مورد بررسی قرار میدهیم. در همین راستا، شیوه کتیبهنگاری خوشنویسانی چون اسدالله شیرازی، محمدحسین طهرانی، میرزا غلامرضا اصفهانی، میرزا عمو، میرزا آقا خمسه، عمادالکتاب، حسن زرینخط و دیگر خوشنویسان کتیبهنگار تهران از گذشته تا روزگار معاصر را با ذکر نمونهها و ارائه تصاویری ناب از کتیبههای مساجد، مقابر، کاخها، منازل، سقاخانهها و دیگر بناهای عامالمنفعه از نظر میگذرانیم.»
«بیوک احمری»، «خاندان روزبهان شیرازی» و «خاندان طاهر کاشانی» نام شماری دیگر از کتابهای منتشر شده کیانوش معتقدی است.
«کتیبههای نستعلیق تهران» پژوهش کیانوش معتقدی با شمارگان هزار نسخه، 240 صفحه و بهای صد هزار تومان از سوی نشر پیکره و با همکاری سازمان زیباسازی شهر تهران روانه کتابفروشیها شده است./907/د102/ق
منبع: ایبنا