۱۸ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۹:۴۰
کد خبر: ۳۲۱۰۰۲
روزنامه السفیر تشریح کرد؛

قرار گرفتن حزب الله در لیست تروریستی و نظر جرج بوش و تونی بلر درباره جنگ 33 روزه

خبرگزاری رسا ـ جرج بوش در خاطراتش نوشته که «با توجه به خون‌هایی که [به دست اسرائیل] به تازگی ریخته شده بود، انتظار داشتم که دیدار با سران عرب در شرم الشیخ بسیار متشنج باشد، اما دیدار با آنان بسیار دوستانه و گرم بود و باعث تعجب من شد».
حزب الله لبنان

 

به گزارش خبرگزاری رسا، روزنامه السفیر لبنان به قلم «سامی کلیب» در یادداشتی به مسأله قرار دادن حزب‌الله در لیست گروه های تروریستی از سوی شورای همکاری خلیج فارس به رهبری عربستان پرداخت و نتیجه گرفته است که این اقدام عربستان خدمتی برای حزب‌الله و تحولی در درگیری بین اعراب با اسرائیل محسوب می‌شود.

 

سامی کلیب می‌نویسد: «جرج بوش» که عراق را به بهانه سلاح کشتار جمعی و القاعده، نابود کرده بود، در خاطرات خود می‌نویسد «می‌خواستم تا ضربه به حزب‌الله و کسانی که از آن حمایت می‌کنند را ببینم، قصد داشتم تا اسرائیل جنگ را تمام کند و استراتژی ما برای طولانی مدت بود؛ این استراتژی بر پایه انزوای ایران و سوریه برای کاهش تأثیر آن‌ها و تحریک جامعه داخلی برای تغییر بود؛ اما متأسفانه اسرائیل کارها را خراب کرد؛ در هفته سوم جنگ 2006، جنگنده‌های اسرائیلی ساختمان‌های مسکونی در شهرک «قانا» را بمباران کردند و تلویزیون‌های خاورمیانه تصاویر کشتارها را لحظه به لحظه پوشش دادند و من نگران شدم که حمله اسرائیل موجب سقوط دولت «فؤاد سینوره» شود. پس از آن «کاندولیزا رایس» را به سازمان ملل فرستادم تا درباره قطعنامه 1701 گفت‌و‌گو کند.

 

بوش در خاطرات خود ذکر می‌کند که پس از جنگ شارون علیه فلسطینی‌ها (انتفاضه دوم)، در سال 2002 به کنفرانس «شرم الشیخ» رفته و با رهبران کشورهای عربی دیدار کرده، اما موضع و رفتار آن‌ها موجب تعجب «جرج بوش» شده است.

 

بوش در این باره می‌نویسد: «با توجه به خون‌هایی که به تازگی ریخته شده بود، انتظار داشتم که این دیدار بسیار متشنج باشد، اما دیدار با رهبران عرب بسیار دوستانه و گرم بود و باعث تعجب من شد».

 

سامی کلیب ادامه می‌دهد: «تونی بلر» نیز در خاطراتش می‌نویسد: پشت پرده بسیاری در خاورمیانه، آن‌هایی که نگران رابطه بین حزب‌الله و ایران هستند و حماس را دنباله‌روی ایران می‌دانند؛ می‌خواهند تا اسرائیل، حزب‌الله را نابود کند. هنگامی که جنگ به طول انجامید (جنگ2006) من جزو معدود افرادی بودم که از به طول انجامیدن این جنگ بسیار نگران بودم.

 

السفیر پس از ذکر این دو خاطره می نویسد: از خاطرات بوش و بلر چه چیزی می‌فهمیم؟ سپس خود جواب را می‌دهد: به روشنی می‌فهمیم که این دو خواستار نابودی حزب الله و حماس و انزوای ایران و سوریه به دست اسرائیل هستند.

 

سامی کلیب ادامه می‌دهد: در تاریخ 3 می 2003 زمانی که «کالین پاول» وزیر خارجه وقت آمریکا به سوریه رفت، به «بشار اسد» پیشنهاد کرد که از جنگ ویران‌ کننده‌ای که عراق را در بر گرفته، اجتناب کند؛ اینگونه که سازمان‌های فلسطینی و «خالد مشعل» را از سوریه بیرون کند. موضوع «حزب‌الله» از مهم‌ترین اهداف سفر پاول به سوریه بود، او در این باره به بشار اسد گفته بود «موضوع بعدی که میل دارم در مورد آن صحبت کنم و البته پیش از این درباره آن سخن گفته شده بود و این را هم می‌دانم که تمام کسانی که در این‌جا حضور دارند قبلا در این باره با شما صحبت کرده‌اند و آن هم مربوط به حزب‌الله می‌شود؛ کماکان ما اطلاعاتی داریم که حمایت از حزب‌الله از طریق انتقال برخی مواد با کامیون از طریق سوریه انجام می‌شود و از شما می‌خواهیم تا این‌گونه فعالیت‌ها را متوقف کنید. ما به خوبی می‌دانیم که این فعالیت‌ها چگونه انجام می‌شود».

 

پاول ادامه می‌دهد: ما سابقا بارها در مورد امنیت و لزوم عدم تشنج در مرزهای شمالی اسرائیل سخن گفته‌ایم (کتاب «اسد، برکناری یا تخریب برنامه‌ریزی شده»).

 

از سوی دیگر «باراک اوباما» که ضربات متعددی از نتانیاهو متحمل شده است، حتی پس از امضای توافق هسته‌ای، در امضای قانونی که تحریم‌ها علیه حزب‌الله را افزایش می‌داد، تردیدی به خود راه نداد.

 

اتفاق جدید

 

السفیر در ادامه می‌نویسد: شاید گفته شود که همه این‌ها طبیعی است، مسأله‌ای که جدیدا اتفاق افتاده، چیست؟

 

سامی کلیب سپس پاسخ می‌دهد: اتفاق جدید این است که کشورهای خلیج [فارس] حزب‌الله را در لیست گروه های تروریستی قرار داده‌اند. این اتفاق گذرا یا صرفا یک عکس‌العمل نیست. این اقدام، یک تحول در بحران بین اعراب با اسرائیل محسوب می‌شود. اسرائیل از این مصوبه کشورهای خلیج [فارس] در جنگ آینده خود با حزب الله استفاده و تلاش خواهد کرد تا مانع از نقش آفرینی بزرگ ایران شود.

 

تحولات قریب‌الوقوع دیپلماتیک

 

برخی کشورهای غربی و عربی قرار دادن حزب الله در لیست تروریستی را خطری برای فضای سیاسی لبنان می‌دانند و در این‌جا این سؤالات برای آن‌ها پیش می‌آید:

 

آیا می‌توان با لبنان بدون حزب‌الله تعامل کرد؟ بازیگری که در معادله همه کشورها در رابطه با لبنان محسوب می‌شود.

 

آیا ایران در قبال تلاش‌های علیه حزب‌الله سکوت می‌کند؟ آیا مهار حزب الله بهتر نیست؟ تا اینکه حزب‌الله را عصبی کنیم؟

 

سامی کلیب در ادامه می‌نویسد: همین سؤال‌ها از «محمد بن نایف» در پاریس پرسیده شد. سخنانی از میل عربستان برای تجدید نظر در تروریستی خواندن حزب‌الله به گوش می‌رسد. فرانسه تماس‌هایی با عربستان و ایران داشته است و در کنار آن تماس‌هایی بین ایران با کشورهای غربی نیز وجود دارد.

 

السفیر به نقل از منابع فرانسوی می‌افزاید: به زودی شاهد تحولات دیپلماتیک خواهیم بود که «نبیه بری» نیز در آن نقش دارد. «نهاد المنشوق» وزیر کشور لبنان نیز با طرف‌های داخلی عربستان در ارتباط است و تلاش می‌کند تا آن‌ها را قانع کند که امنیت لبنان با همکاری بین «المستقبل» و «حزب‌الله» امکان‌پذیر است.

 

چه خواهد شد؟

 

جواب این سؤال اول و آخر در سوریه است. اوضاع این کشور بیش از پیش به نفع محور روسیه، ایران و اسد و حزب‌الله پیش می‌رود.

 

رهبران روسیه بر مقابله با ترکیه در صورت دخالت در سوریه تأکید می‌کنند. نخست‌وزیر ترکیه با حالت اضطرار به تهران رفت و دغدغه اردوغان جلوگیری از تشکیل کشور کُرد در شمال سوریه است. از سوی دیگر «استیفان دی میستورا» نماینده سازمان ملل در سوریه با گفتن این که «چرا نباید بگذاریم مردم سوریه سرنوشت بشار اسد را تعیین کنند» بر موضع ایران و روسیه تأکید کرده است.

 

السفیر در انتها می‌نویسد: عکس‌العمل دنیای عرب در مورد قرار دادن حزب‌الله در لیست تروریستی، به خوبی نشان داده است که این اقدام عربستان خدمتی برای حزب‌الله شده است و بخش بزرگی از جامعه عربی کماکان به مقاومت و قضیه فلسطین ایمان دارند./980/ب101/د

ارسال نظرات