نشست «جایگاه خط نستعلیق در جهان اسلام» در تونس برگزار شد
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از سازمان فرهنگ و ارتباطات، نشست تخصصی «جایگاه خط نستعیق در جهان اسلام» به همت رایزنی فرهنگی كشورمان در تونس و با مشارکت دانشجویان خط نستعلیق و گروهي از استادان خط، تذهیب و هنرمندان تونسی برگزار شد.
در ابتداي اين نشست كه در محل سالن رایزنی فرهنگی كشورمان برگزار شد، جیلانی غربی، استاد خط رایزنی فرهنگی ایران در تونس، درباره خط نستعلیق سخنرانی کرد.
جيلاني در اين سخنراني ضمن قدرداني از رایزنی فرهنگی ايران برای برگزاری دورههای خط نستعلیق، گفت: در کل کشورهای شمال آفریقا و مغرب عربی، فقط در رایزنی فرهنگی ایران در تونس است که خط نستعلیق به طور دقیق و با جدیت تدریس میشود.
وی ادامه داد: تاکنون یازده دوره آموزش خط برگزار و طي آن هنرجوهاي بسياري تربیت شده است. همچنين بسیاری از اساتید خط در تونس از رایزنی فرهنگی ایران فارغالتحصیل شدهاند و هم اکنون در نقاط مختلف تونس در حال تدریس خط هستند.
در ادامه محمد اسدیموحد، رايزن فرهنگي ايران در تونس نيز با بيان سخناني، گفت: هنر به طور عام و خط به طور خاص، تأثیر مهمي بر شخصیت انسان دارد؛ زیرا انسان خطاط، فردي دقیق، صبور و با حوصله است و سعی میکند زیبايیها را ترسیم كند.
رايزن فرهنگي كشورمان در ادامه گفت: یکی از ویژگيهاي خط فارسی این است که تقریباً در هزار سال گذشته در آن تغیيري صورت نگرفته است؛ بنابراين فارسیزبانان میتوانند ارتباط خود را با منابع قدیمی خود برقرار و از اطلاعات موجود سالهای قبل نیز استفاده کنند؛ برخلاف بعضی از خطها از جمله انگلیسی و ترکی كه به خاطر تغييراتي كه در طول زمان در آنها ايجاد شده، نمیتوانند با منابع قدیمی خود ارتباط برقرار کنند.
وي در ادامه با اشاره به اینکه هنرمند و هنرجو همواره با نشاط و سرزنده و فعال است، گفت: توسعه هنر و فرهنگ در جامعه، یکی از عوامل مسلّم حفاظت و صیانت جوانان از افتادن در دام تکفیرها و افراطها و انحرافات اخلاقی است.
اسديموحد در بخش ديگري از سخنانش به تأثیر قرآن بر هنر اسلامی اشاره و بيان كرد: به برکت قرآن کریم، مسلمانان ـ که به اين كتاب آسماني عشق داشتند ـ در فنون مختلف از جمله در خط، خطاطی و شعر و شاعری، تذهیب و دیگر فنون زیبا، رشد يافتند و در پي آن جهان اسلام توسعه یافت.
سخنران بعدی این نشست تخصصی استاد ابراهیم، از استان سوسه تونس بود. وي كه از اساتید برجسته هنر و خطاطي تونس است، پایاننامه دکترای خود را با موضوع زیبایی خط و قرآن، نوشته است.
ابراهیم در سخنراني خود به زیبایيها و ویژگيهای خط نستعلیق و خط عربی پرداخت و گفت: خط نستعلیق در فرهنگ جهان عرب به طور كامل رسوخ کرده است و در جاي جاي كشورهاي عربي و اسلامي تابلوها و نوشتههايی ملاحظه میشود كه به خط نستعلیق نوشته شدهاند.
وي در پایان سخنان خود اما با ابراز تأسف از كمرنگشدن علاقه جوانان به آموزش خط، گفت: متأسفانه اقبال به آموزش و كسب هنر خط در کشور ضعیف شده است كه این موضوع از نظر من از تهدیدات و چالشهای جوانان محسوب ميشود./982/ب102/د