گزارشی از فعالیتهای نماینده سازمان ملل در امور یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، ولد الشیخ، نماینده سازمان ملل در امور یمن دیروز وارد تهران شد و با مقامات جمهوری اسلامی از جمله دکتر ظریف وزیر خارجه و نیز جابری انصاری معاون عربی و آفریقایی وزیر خارجه، درباره بحران یمن به گفتوگو نشست.
وی پیش از این نیز با مقامات سعودی ویوسف بن علوی وزیر خارجه سلطنت نشین عمان - که کشورش نقش میانجی را در این زمینه ایفا می کند-، گفتوگو کرده بود. عمان از ابتدای جنگ یمن همچون جمهوری اسلامی ایران بر حل سیاسی بحران یمن تاکید داشت و معتقد بود که بحران یمن راه حل نظامی ندارد.
اقدام ولد الشیخ نماینده سازمان ملل برای حل بحران یمن گرچه با «تاخیر» صورت گرفته است و هر روز شاهد فجایع انسانی بیشتر در این کشور فقیر هستیم ولی می توان آن را گامی در «مسیر درست» برای پایان دادن به نسل کشی در این کشور دانست گرچه این پرونده را که بعد از ماهها از حاشیه به متن آمده باید به فال نیک گرفت. دلایل این امر هم روشن است و آن را می توان به مشکلات داخلی از جمله اقتصادی و نیز اعتراضات داخلی مرتبط دانست که رژیم سعودی را گریبانگیر خود کرده و بن سلمان ولیعهد سعودی برای رسیدن به تاج پادشاهی به یک انسجام داخلی نیازمند است و سروسامان دادن به وضعیت داخلی نیز نیازمند حل و فصل پرونده های منطقهای از جمله جنگ یمن است که این کشور بیش از دو سال درگیر آن است و به نتیجه مورد نظر خود هم نرسیده است و اگر بگوییم که اقدام ولد الشیخ و تحرکات جدید دیپلماتیک وی برای حل این پرونده با چراغ سبز سعودیها صورت گرفته، سخنی به گزاف نگفتهایم.
به نظر می رسد که ولد الشیخ برای حل این پرونده و پایان جنگ در یمن با ماموریت دشواری روبرواست و برای به سرانجام رساندن این پرونده به جلب اعتماد مردم این کشور از جمله انصار الله نیازمند است.
ولد الشیخ به عنوان نماینده سازمان ملل و میانجی بیطرف و برای «حسن نیت» خود در وهله اول باید از مقامات سعودی بخواهد تا هر چه سریعتر حملات هوایی به مراکز غیرنظامی، تاسیسات زیربنایی و حمله به مراکز درمانی این کشور پایان دهد و فورا دستور رفع محاصره هوایی، دریایی و زمینی علیه این کشور را صادر کند تا با ارسال دارو و کمک های پزشکی بتوان اندکی از آلام و درد و رنج این مردم مظلوم کاست؛ مردمی که براثر تحریم ها و نرسیدن دارو با انواع بیمارهای واگیر دار از جمله «وبا» روبرو هستند که بر اساس گزارشهای جهانی تاکنون جان بیش از 1700 نفر را گرفته و صدها نفر نیز با خطر مرگ روبرو هستند.
ولی به نظر می رسد آنچه در دستور کار و جدول برنامه های کاری ولد الشیخ گنجانده شده نه خواسته های اصلی مردم بلکه دستور کار وی همانی است که از سوی عربستان سعودی صادر شده است. وی به جای طرح خواسته های اصلی مردم یمن باید دستور کار سعودی را در وهله اول مد نظر قرار دهد و همین مسأله مسؤولیت وی را دشوار و رسیدن به یک راه حل سیاسی را سخت کرده است.
عربستان سعودی از ابتدای جنگ یمن خواستار خلع سلاح انصار الله بوده و برخروج این نیروها از صنعا و دیگر شهرهای این کشور تاکید داشت ؛ راهبردی که تاکنون به نتیجه لازم نرسیده است. آنها خواستار گرفتن سلاح از نیروهای مقاومت در صحنه نبرد هستند تا با خلع سلاحشان بتوانند امتیازات لازم را در میز مذاکرات سیاسی کسب کنند به اصطلاح گروهی که قدرت نظامی نداشته باشد، ناچار به تن دادن به امتیازات سیاسی است.
شاید یکی از موانع اصلی در مسیر مذاکرات را همین خواسته زیاده خواهانه و نامعقول مقامات سعودی دانست و در صورت کنار گذاشتن آن شاید بتوان در دیگر موضوعات به یک راه حل میانه و مورد نظر طرفین دست یافت.
بنابراین اگر ولد الشیخ خواهان به نتیجه رسیدن مذاکرات سیاسی است باید از مقامات سعودی بخواهد که موانع اصلی در مسیر مذاکرات را بردارد که در وهله اول در توقف حمله نظامی به یمن، از سرگیری کمک های انسانی و دارویی به مردم یمن و عدم طرح موضوعات حاشیه ای- که به مذاکرات و روند سیاسی ضربه می زند – نهفته است تا این تحرکات سیاسی به نتیجه و سرانجام مطلوب و مورد نظر طرفین درگیر و مردم این کشور منتهی شود./۸۴۷/ب۱۰۲/ف
حسن رستمی