جنگ پنهان آمریکا و عربستان علیه مردم یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، یکی از پیامدهای تلخ جنگ یمن، شیوع بیماری وبا در این کشور است. در شرایطی که بیش از ۸۰۰ روز از تجاوز عربستان سعودی و متحدانش به یمن می گذرد، این سرزمین مظلوم با بزرگترین شیوعِ بیماری «وبا» در جهان روبه روست. کمیته بین المللی صلیب سرخ حدود سه ماه پیش از شیوع بیماری وبا در یمن در سایه تداوم تجاوزگری ارتش سعودی علیه این کشور و محاصره همه جانبه آن خبر داده و نسبت به پیامدهای خطرناک آن هشدار داده بود.
براساس گزارش های تازه سازمان ملل متحد، روزانه ۵ تا ۶ هزار نفر در یمن به وبا مبتلا می شوند. مراکز بهداشت جهانی هشدار داده اند که اگر این وضعیت در اسرع وقت تحت کنترل در نیاید، یکی از وحشتناکترین حوادث قرن به وقوع خواهد پیوست. به گفته مؤسسه خیریه انگلیسی آکسفام، این گسترده ترین شیوع بیماری وبا در طول یک سال است و تقریباً در هر ساعت، یک نفر در یمن به دلیل ابتلا به بیماری وبا جان خود را از دست می دهد.
سازمان بهداشت جهانی در بیانیه ای اعلام کرد در شش ماه گذشته نیز ۲۰۰ هزار یمنی به این بیماری مبتلا شده اند. دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد نیز طی گزارشی اعلام کرد که در اثر شیوع وبا درسراسر یمن حدود ۲ هزار نفر جان باخته اند.
بیمارستان های یمن گنجایش پذیرش بیماران مبتلا به وبا را ندارد؛ به گونه ای که هر چهار مریض روی یک تخت بستری شده اند. برخی در پارک ها و برخی نیز در خودروهای خودشان، سرم به آنها وصل است. بیمارستان های یمن با کمبود دارو و پزشک مواجه هستند. از طرفی، بسیاری از پزشکان یمنی به دلیل مشکلات مالی و عدم دریافت حقوق، به خارج از کشور و یا بیمارستان های خصوصی منتقل شده اند.
به دلیل شیوع گسترده وبا، وزارت بهداشت دولت «نجات ملی» یمن مستقر در صنعاء، وضعیت فوقالعاده در سراسر این کشور اعلام کرد. وزارت بهداشت یمن با اشاره به شیوع بیماری وبا در این کشور و بیان این که نظام درمانی توان مقابله با این بیماری را ندارد، خواستار گشودن فرودگاه صنعا برای واردات دارو به این کشور شد.
علائم بیماری وبا تاکنون در ۲۱ استان از مجموع ۲۲ استان یمن مشاهده شده است. صنعا، حجه، عمران و حدیده یمن بیشترین شیوع این بیماری را داشته است. طبق آخرین گزارش پزشکان بدون مرز، بیماری وبا در ۲۱ استان از مجموع ۲۲ استان یمن شیوع یافته است که در این بین، استان ازخبیل سقطری تنها منطقه مصون مانده از وبا است، در حالی که استان حجه (شمال غربی یمن) با ۳۲۵ قربانی و ۳۲ هزار مبتلا بیشترین آمار مبتلایان به این بیماری را داشته است.
شهر صنعا پایتخت یمن بدلیل وخامت اوضاع بهداشتی و زیست محیطی اولین استانی بود که در آن حالت فوق العاده اعلام شد. شیوع وبا محدود به استان های شمالی یمن نشده است، بلکه در استان های جنوبی نیز شیوع یافت که در پی آن مقامات محلی به تکاپو افتاده اند تا بیماری را کنترل کنند.
شیوع وبا معمولا در یمن در آغاز فصل باران گسترش می یابد و کمبود آب سالم و آلودگی محیط زیست موجب گسترش این بیماری می شود. اکنون سه میلیون یمنی همه روزه به دلیل ادامه جنگ، عدم دسترسی به آب آشامیدنی سالم و انباشت زباله با خطر وبا مواجه هستند. بیماری وبا قابل درمان است، اما به خاطر استفاده مردم و به ویژه کودکان از آب آشامیدنی آلوده، بیماری پیشرفت می کند.
بیوتروریسم جنگ خاموش علیه مردم یمن؟
به انتشار عمدي عوامل بيولوژيکي از جمله باکتری ها، ويروس ها و سم ها و ... که به صورت طبيعي خودشان يا دست کاري شده, براي ايجاد بيماري در قشر يا گروهي از مردم دشمن, دامها يا محصولات کشاورزي براي ضربه زدن به اقتصاد مي باشند, را بيوتروريسم مي گويند.
باشيوع بيماري وبا در يمن طي دو ماه قريب به ٣٠٠٠٠٠ نفر از مردم مبتلا به اين بيماري شده و قريب به ١۶٠٠ نفر نيز کشته شده اند. شواهد نشان ميدهد اين بيماري به صورت عمدي با آلوده کردن آب اشاميدني توسط آل سعود و حاميان آنها بخصوص امارات متحده در يمن انتشار پيدا کرده است.
کارشناسان یکی از دلایل شیوع وبا را عوامل انسانی و مهاجرت و آوارگی ساکنان یک منطقه جنگ زده به منطقه دیگری می دانند. رئیس کمیته بین المللی صلیب سرخ اعلام کرد انتظار میرود با ادامه روند فعلی شمار بیماران مبتلا به وبا در این کشور تا پایان سال ۲۰۱۷ به ۶۰۰ هزار نفر برسد. وی که بدنبال شیوع بیسابقه وبا در این کشور، شخصاً به منطقه سفر کرده است گفت جنبه دردناک ماجرا آن است که وبا یک بیماری قابل پیشگیری است و آنچه در یمن رخ داده، یک فاجعه انسانی و ساخته بشر است و همه اطراف درگیر در جنگ باید نسبت به آن پاسخگو باشند.
وضعیت فاجعه بار یمن، بدون شک ناشی از نبرد کنونی و حملات و تجاوزات عربستان سعودی و هم پیمانانش به این کشور از ششم فروردین سال ۹۴ تا کنون است. محاصره زمینی، دریایی و هوایی یمن هم موجب قطع یا کاهش ارتباط با جهان خارج شده و روند امدادرسانی انسانی دچار مشکل شده است.
مسؤول اطلاع رسانی و عضو دفتر سیاسی انصارالله یمن در باره شیوع وبا گفته است: حملات متجاوزان سعودی و متحدانش در شیوع این بیماری نقش مستقیم دارد؛ در واقع محاصره یمن و ویران کردن زیرساخت های نظام بهداشتی ما توسط متجاوزان علت گسترش بیماری وبا و دیگر بیماری ها و همچنین وخامت اوضاع می باشد.
گزارش های متعددی در دست است که سعودی ها به شکل عمدی مراکز بهداشتی و بیمارستان های یمن را هدف حملات هوایی قرار داده اند. بنا به آمارهای رسمی، ۳۰۰ مرکز بهداشتی و بیمارستان در یمن کاملا و یا بخشی از آن ها تخریب شده است که این امر منجر به محرومیت حدود ۱۵ میلیون شهروند از دسترسی به خدمات اولیه بهداشتی شده است.
از دیگر دلایل اصلی شیوع وبا در یمن، تخریب هدفمند منابع و ذخایر آب آشامیدنی و حفر چاه توسط متجاوزان سعودی می باشد. این موضوعی است که ناظران از آن به عنوان جنگ آب نام برده اند. در این راستا طی دو سال گذشته در یمن بیش از ۳۰۷ مخزن و شبکه آبرسانی به علاوه چاه های آب نابود شده است که منجر به قطع آب آشامیدنی و متوقف شدن فعالیت شبکه فاضلاب بیش از ۱۴ میلیون نفر از جمله ۸ میلیون کودک شده است.
دولت نجات ملی بر این اساس، به مجامع قضایی بین المللی علیه سعودی ها و امارات و آمریکایی ها به دلیل ارتکاب جنایات جنگی در یمن شکایت برده است. اما سعودی ها که پیش از این با تکیه بر دلارهای نفتی خود، سکوت جامعه بین الملل در قبال کشتار مردم یمن را خریده اند، امروز نیز سعی دارند نظر مجامع جهانی را به نفع خود تغییر دهند.
در همین راستا سازمان ملل پیش نویس گزارشی را آماده کرده که ائتلاف عربی به رهبری عربستان را متهم به قتل صدها کودک یمنی می کند؛ اما ریاض در تلاش است به هر وسیلهای شده مانع از انتشار این گزارش شود. عربستان سعودی اکنون سعی می کند حمایت آمریکا را بیشتر جلب کند تا واشنگتن اقدام به تشویق سازمان ملل برای عدم انتشار این گزارش کند.
در پیش نویس این گزارش آمده ائتلاف سعودی در سال گذشته اقدم به تعرضهای وحشتناک حقوق بشری علیه کودکان کرده است که طی آن ۵۰۲ کودک کشته و ۸۳۸ تن دیگر زخمی شدند. سال گذشته نیز، سازمان ملل نام عربستان را در لیست سیاه ناقضان حقوق کودک قرار داد، اما در واکنش به این اقدام، رژیم سعودی سازمان ملل را به قطع کمک های مالی تهدید کرد و در نتیجه بان کی مون دبیرکل سابق سازمان ملل مجبور شد نام عربستان را به طور موقت از این لیست خارج کند.
ارزیابی نهایی
آل سعود پس از ناکامي هاي متعدد در جنگ با يمني ها و شکست هاي متعدد در درگيري هاي ميداني و پس از امتحان کردن سلاحهاي مختلف و به خاک و خون کشاندن يمني ها با بمبارانهاي زميني و هوايي اين بار دست به استفاده از سلاح ديگري زده است. شواهد نشان ميدهد که عامل بيماري زاي وبا را آل سعود و متحدانش از جمله امارات متحده با چراغ سبز امريکا با آلوده کردن آب شرب در يمن منتشر کرده اند تا اين کشور فقير و جنگ زده را به زانو در بياورند و با شيوع بيماري و همه گيري آن بخش زيادي از توان دفاعي اين کشور غيور و استوار را بگيرند و وادار به تسليم کنند
در شرایط فعلی بحران شیوع وبا در یمن مستمسک دیگری برای سازمان ملل ایجاد کرده است تا جنایات عربستان و متحدانش را در یمن محکوم کند. باید دید آیا این بار سازمان ملل توان حفظ بی طرفی خود را دارد، یا همانند گذشته تسلیم فشارهای آمریکا و باجدهی های عربستان خواهد شد؟/994/ب101/ف
فرزان شهیدی