۱۱ مهر ۱۳۹۶ - ۱۴:۴۲
کد خبر: ۵۲۹۴۸۸

بررسی امکان «آشتی» ملی در فلسطین

پس از گفت‌وگوهایی میان فتح و حماس در مصر، هیأت دولت توافق ملی پس از سال‌ها وارد نوار غزه شد و به نظر می‌رسد عزم دو طرف برای پایان اختلافات و نهایی کردن آشتی، جدی‌تر از دفعات قبل باشد.
آشتی ملی فلسطین

به گزارش خبرگزاری رسا، «رامی‌الحمدالله» نخست‌وزیر دولت توافق ملی فلسطین به همراه یک هیأت 200 نفره متشکل از وزار، افسران و دیگران مسؤولان روز گذشته وارد نوار غزه شد تا حکومت در این منطقه را از حماس تحویل بگیرد و اینگونه به اختلافات بیش از 10 سال میان فتح و حماس پایان داده شود؛ این هیأت 200 نفره تا پنجشنبه هفته جاری در غزه می‌ماند.

«رأی‌الیوم» در گزارشی به قلم «عبدالباری عطوان» سردبیر این روزنامه الکترونیکی در این باره نوشت: سوال کنونی در محافل فلسطینی آن است که آیا این آشتی، حقیقی است یا اینکه فقط یک نمایشنامه موقت است. عطوان افزود: معتقدم این بار به دلایل زیر متفاوت از دفعات قبلی است:

اول: هر دو طرف در حالت بحرانی هستند؛ حماس قادر به تامین زندگی و مایحتاج نزدیک به دو میلیون فلسطینی نیست؛ کسانی که در مساحتی حدود 360 کیلومتر مربع و بدون هیچ منبع درآمدی زندگی می‌کنند. نرخ بیکاری در میان جوانان نوار غزه  نزدیک به 80 درصد است. تشیکلات خودگردان هم در کرانه باختری به دلیل شکست گزینه «مذاکره» (سازش) در میان اکثریت فلسطینی‌ها منزوی و مورد نفرت است، فساد در میان اعضایش زیاد شده و از اهمیت عربی و بین‌المللی‌اش کاسته شده است.

دوم: اعضای حماس اینبار رهبران جدیدی را برای دفتر سیاسی خود انتخاب کردند که بیشتر آنها به استقامت و سختی‌کشیدن معروفتند و از احترام اجتماعی برخوردار. اسماعیل هنیه رییس دفتر سیاسی حماس همچنان در خانه‌ای ساده در اردوگاه آوارگان در غزه زندگی می‌کند؛ یحیی السنوار رییس دفتر سیاسی حماس در نوار غزه نیز 24 سال در زندانی‌های رژیم صهیونیستی بوده و از بارزترین رهبران و موسسان شاخه نظامی این جنبش بوده است.

سوم: نظارت مصر بر دور جدید آشتی و جدی بودن این کشور برای اجرایی کردن آن . مصر تهدید کرده هر طرفی که توافق را شکست با اقدامات تنبیهی و تحریم روبرو خواهد شد. در همین راستا یک هیأت امنیتی و دیپلماسی مصری به همراه «عادل خیرت» سفیر مصر در تل‌آویو وارد غزه شده‌اند.

چهارم: رژیم صهیونیستی، آمریکا و اروپا «وتو» علیه نهایی شدن این آشتی را برداشته‌اند وگرنه رژیم صهیونیستی به هیأت فتح اجازه نمی‌داد وارد نوار غزه شود.

پنجم: افزایش صحبت‌ها از «قرارداد قرن» که گفته می‌شود «دونالد ترامپ» رییس‌جمهور آمریکا نیز از حامیان آن است و نیز گفته می‌شود هر دو طرف آماده‌اند به خاطر آن امتیازهایی بدهند. از جمله شروط این قرارداد، رهبری واحد فلسطینی در نوار غزه و کرانه باختری است.  

ششم: وعده‌های آمریکایی و اروپایی وسوسه‌انگیز برای بازگشایی بندر در نوار غزه، کشیدن راه‌آهنی که نوار غزه را به کرانه باختری متصل می‌کند، بازگشایی تمام وقت گذرگاه رفح، میلیاردها دلار برای بازسازی غزه و امثال آن.

در ادامه این گزارش آمده است: مصر بزرگترین برنده این آشتی است زیرا همکاری امنیتی حماس در منطقه سینا را به دست آورد، گذرگاه‌های غیرقانونی را بست و از سوی دیگر سرسخت‌ترین رقیبان منطقه‌ای‌اش یعنی قطر و ترکیه را دور کرد.

سه قضیه پیچیده هستند که پیدا شدن را‌ه‌حلی برای آنها از شروط اساسی برای موفقیت این آشتی است:

امنیت: پیچیده‌ترین پرونده‌هاست؛ برای حماس بسیار سخت است که در این موضوع امتیازی بدهد همانگونه که اهالی غزه نیز اینچنین چیزی را نمی‌خواهند زیرا بارزترین دستاورد حماس در طول 10 سال گذشته از حکومتش در نوار غزه همین موضوع است و با همین ابزار موفق شد برخی گروهک‌ها را کنار براند، شورش‌های طایفه‌ای را بخواباند، قانون را اجرا کند و غیره موضوعی که تشکیلات خودگردان در آن موفق نبوده است.

سلاح مقاومت: حماس مطلقا از زرادخانه موشکی، توپخانه‌ای، پهپادها و غیره نخواهد گذشت زیرا بدون آنها دیگر موجودیتی به عنوان یک گروه مقاومتی نخواهد داشت و پیش‌بینی می‌شود صحبت بر سر این پرونده به آخرین مرحله مذاکرات موکول شود.

حقوق کارمندان: بیش از 40 هزار کارمند در نوار غزه هستند که اکنون در لیست پرداخت حقوق از سوی حماس قرار دارند، پس از آنکه تشکیلات تمامی کارمندانش را از اداره امور خدماتی (در نوار غزه) بازداشت و اعلام کرد حاضر است حقوقشان را بدهد به شرط اینکه هیچ کاری در ادارات وابسته به حماس اجام ندهند.

قرار است از هفته آینده، قاهره شاهد یک سلسله نشست‌ها میان حماس و تشکیلات خودگردان برای رایزنی بر روی 5 پرونده باشد: ادغام کارمندان، اجرای انتخابات ریاستی و قانونگذاری، منحل کردن دستگاه‌های امنیتی تابع حماس ، اداره گذرگاهها و فعال کردن سازمان آزادیبخش فلسطین «ساف»./۸۴۷/ب۱۰۱/ف

منبع: فارس

ارسال نظرات