سوءاستفاده سعودیها از گفتوگوی ادیان برای عادیسازی روابط با تلآویو
به گزارش خبرگزاری رسا، عربستان سعودی برای بهبود وجهه خود در نزد افکار عمومی جهان به دنبال عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی از کانال گفتوگو میان ادیان مختلف است. در ادامه انتشار گزارشها و اسناد درز پیدا کرده از وزارت خارجه عربستان که روزنامه الشرق قطر آنها را منتشر کرده است، در این گزارش تلاش داریم روی توطئههای عربستان ضد مسائل مربوط به مسلمانان برای نزدیک شدن هر چه بیشتر به غرب متمرکز شویم.
ریاض بعد از کینه و نفرت شدیدی که از این کشور در میان افکار عمومی جهان و به ویژه دنیای غرب در خصوص مسؤولیت رویکردهای تکفیری به وجود آمده بود ، تلاش کرده از طریق محافل غربی و همچنین عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی وجهه خود را بهبود بخشد. به همین علت است که ریاض رویکرد طرح مجدد گفتوگوی ادیان را مطرح کرده تا بتواند با یک تیر دو نشان بزند. در درجه اول همگرایی و دوستی غرب را به دست آورده و وجهه عربستان به عنوان یک کشور سرکوبکننده آزادیها را بهبود بخشد و در درجه دوم از گفتوگوی ادیان به عنوان کانالی برای عادی سازی پنهانی روابط با دشمن صهیونیستی استفاده کند.
اصل رویکرد گفتوگوی ادیان در شبه جزیره عربستان ، طرحی قطری بود که دوحه آن را دنبال میکرد و مرکزی را برای گفتوگوی ادیان در سال 2007 تأسیس کرد، اما عربستان با شبیه سازی از قطر تلاش کرد مرکز گفتوگوی ادیان را در وین و در دسامبر سال 2012 راهاندازی کند.
انتقاداتی که در رابطه با این شبیه سازی متوجه ریاض شد این کشور را مجبور کرد تا در این زمینه وارد عمل شود و نام آن را تغییر دهد. مشکل دیگری که سعودی ها با آن مواجه شدند، ورود بودایی ها در این پرونده بود. آنها در کنفرانسی که به همین مناسبت در مادرید برگزار شده بود، شرکت کرده و خواستار اضافه شدن خود به مرکز ملک عبدالله شدند که در وین تاسیس شده بود. در نهایت عربستان مجبور شد نام مرکز خود را تغییر داده و به مرکز ملک عبدالله برای گفتوگو میان هواداران ادیان و فرهنگ ها بگذارد.
حضور صهیونیستهای بد نام در مرکز سعودی
ریاض برای دنبال شدن هر چه حرفهای تر این موضوع، یک نماینده یهودی برای این مرکز انتخاب کرد تا خود را دوستدار یهودیان نشان داده وبه نوعی دست برتر را از دوحه بگیرد. در کنفرانسی که دوحه به همین مناسبت برگزار کرده بود مشارکت خاخامها را محدود و مشروط به عدم ارتباط با رژیم صهیونیستی قرار داده بود، اما ریاض سعی کرد بیش از پیش هواداری خود از رژیم صهیونیستی را نشان دهد و خاخام دیوید روزن را که سابقه فعالیت در ارتش رژیم صهیونیستی را داشت به عنوان جانشین مدیر مرکز مذکور انتخاب کرد. به این ترتیب دیوید روزن و فیصل بن عبدالرحمن بن معمر مدیر مرکز و حمد الماجد عضو شورای اداری مرکز به دوستان نزدیکی تبدیل شدند که راهکارهای همگرایی و محبت بین مسلمانان عرب و یهودیان صهیونیست را دنبال می کردند که اراضی فلسطین را اشغال کرده بودند.
اسناد و تلگرافهای منتشر شده از کاخ پادشاهی عربستان و وزارت خارجه این کشور نشان میدهد که مرکز مذکور با هدف بهبود وجهه عربستان ایجاد شده و هیچ تأثیر قابل توجهی در گفتوگوی تمدنها و ادیان ندارد. اسناد نشان میدهد که این مرکز در سال 2012 تاسیس شده، اما آغاز فعالیت های آن مربوط به سال 2013 است و هدف اصلی این مرکز بهبود وجهه عربستان است. عربستان میلیارد ها دلار هزینه برای این مرکز پرداخت کرده است.
بهرهبرداریهای سیاسی
مدیر مرکز مطالعات فرهنگی و اسلامی در وین نسبت به اهداف مرکز بینالمللی ملک عبدالله برای گفتوگو میان ادیان و فرهنگها ابراز تردید کرده و تأکید میکند که این مرکز برای بهبود وجهه عربستان در غرب و اروپا تأسیس شده است. در همین راستا اتریش اعلام کرد که به دنبال قطع مناسبات خود با مرکز ملک عبدالله است. این اتفاق پس از آن افتاد که تجاوزهای حقوق ریاض در بازداشت فعالان سعودی در شبکه اینترنت صورت گرفت و گزارشهای متعددی نشان داد که مراکز سیاسی بیش از مراکز فرهنگی و دینی به موضوع این گفتوگوها اهتمام دارند.
وزارت خارجه عربستان نیز در مناقشات مربوط به این مرکز وارد عمل شده بود، این در حالی بود که فعالیتهای این مرکز با برخی اقدامات سعودیها در نقض حقوق و آزادیهای مدنی در تعارض بود. در همین رابطه تلگرامی شامل دستورات پادشاهی برای وزیر خارجه عربستان ارسال شد مبنی بر اینکه برخی به دنبال تعطیل کردن روند تأسیس مرکز ملک عبدالله برای گفتوگو میان ادیان و فرهنگها و اختلال در فعالیتهای آن از طریق طرح برخی مطالب جهت فشار بر عربستان هستند و میخواهند اوضاع این کشور را متناقض با فرهنگ گفتوگو و تسامح بین ادیان مختلف متفاوت نشان دهند. این دستور پیشنهاد میکند که کسانی که در این مرکز مشغول به کار میشوند ، پیش زمینه ها و سابقه هایی داشته باشند تا بتوانند در طرح مسایل مختلف در راستای خدمت به منافع و مواضع عربستان با حکمت و درایت با آن تعامل کنند و اختلالی در روند فعالیتهای این مرکز و هدف آن ایجاد نشود.
تعدادی از مراکز حقوقی عربی به دنبال همکاری با مرکز گفتوگوی ادیان هستند تا کنفرانس های مشترکی را با آن برگزار کنند، اما تمامی این درخواستها رد شده است، چرا که اسامی این مراکز با فعالیتهای مربوط به حقوق بشر مربوط است که ترس حاکمیت سعودی را به دنبال دارد.
تلگرافی از سفارت عربستان در پایتخت اردن نشان میدهد که مرکز توسعه و حقوق بشر الجسر العربی چنین تمایلی را مطرح کرده است. این مرکز یک مؤسسه جامعه مدنی است که خواستار برگزاری کنفرانس گفتوگوی ادیان و تقویت ارزشهای تسامح در جهان عرب شده و خواستار پشتیبانی عربستان از این موضوع شده است، اما عربستان این درخواست را رد کرده است.
خفت مسلمانان در میانمار
سند دیگری نشان میدهد که مرکز مذکور هیچ هدفی برای گفتوگوهای واقعی ندارد و تأسیس آن تنها برای بهبود چهره عربستان صورت گرفته است. مدیریت روابط عمومی وزارت خارجه عربستان در همین راستا تلگرافی را از بازدید هیأتی از جمعیت ادیان برای صلح در میانمار دریافت کرده که شامل رهبران دینی اسلامی و مسیحی و بودایی است که از همزیستی مسالمتآمیز بین مردم ادیان مختلف و فرهنگها استقبال کرده و خواستار افتتاح شاخه ای از این مرکز در میانمار به صورت فوری شده است. این در حالی است که میانمار یکی از کانونهای اصلی حضور بودایی ها و گسترش سطح اسلام هراسی است، ولی حدود 5 تا 8 میلیون مسلمان در آن زندگی می کنند. این اتفاقات در شرایطی رخ داده که بحران انسانی در میانمار شدت گرفته و جامعه جهانی به این دیدگاه رسیده است که چالش اول میانمار تحقق آشتی ملی فراگیر شامل تمامی اقلیتهای نژادی است.
واکنش وزارت خارجه عربستان در پاسخ به این درخواست یا آغاز هر نوع فعالیت در این زمینه باید با قدردانی از عربستان همراه باشد، این در حالی است که هدف اصلی تأسیس این مرکز در اساسنامه آن تقویت گفتوگوها بین ادیان و فرهنگهای مختلف و جلوگیری از سوءاستفاده از دین برای سرکوب و خشونت و درگیری عنوان شده است./۸۴۷/ب۱۰۱/ف
منبع: تسنیم