تلاش برای جدا کردن عون از حزب الله
به گزارش خبرگزاری رسا، «ماهر الخطیب» تحلیلگر عرب در مقالهای به بررسی انتخابات پارلمانی لبنان و دخالتهای عربستان سعودی در آن پرداخته و مینویسد: در فاصله زمانی یک هفته مانده به انتخابات پارلمانی، حرف و حدیثها در رابطه با نقش عربستان در این انتخابات به ویژه از سوی جریان 8 مارس افزایش پیدا کرده است. آنها اخیرا از مداخله ریاض در این انتخابات از طریق قرار دادن لیستهای رقیب در برخی حوزهها و حمایت از برخی لیستها از سوی محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی خبر میدهند.
این اوضاع تردیدهایی را در رابطه با گزینههای عربستان در عرصه داخلی لبنان به ویژه بعد از بازگشت مناسبات ریاض با سعد حریری نخست وزیر این کشور مطرح میکند.
منابع مطلع میگویند رویکردهای عربستان در مرحله کنونی جدای از گزینههای نخست وزیر لبنان نیست، به ویژه در شرایطی که عربستان تصمیم گرفت در روند انتخابات به مقابله با سعد حریری نپردازد و از شخصیتها و جریانهای مخالف وی حمایت نکند. ریاض معتقد بود که نتایج چنین اقدامی میتواند منفی باشد، به ویژه در شرایطی که همچنان جریان المستقبل خود را به عنوان مهمترین جریان در میان اهل تسنن لبنان نشان میدهد.
این منابع معتقدند صحبتهایی که در رابطه با نقش عربستان در انتخابات لبنان مطرح میشود، در درجه اول به تمایل این کشور در عدم صدور مجوز برای نمایندگان المستقبل بر میگردد که به دنبال خروج از لیستهای خود به ویژه در دو حوزه سوم جنوب لبنان و بعلبک-الهرمل بودند. این در شرایطی بود که قانون انتخابات که مبتنی بر قانون نسبیت است، این اجازه را به آنها میداد. علاوه بر اینکه نقش عربستان در این انتخابات میتواند شامل افزایش رأی ریزی اهل تسنن بوده و این موضوع منجر به بالا رفتن رأی لیستهای رقیب 8 مارس شود.
این منابع میافزایند که رویکردهای ریاض کاملاً مشخص است و این کشور به دنبال در اختیار گرفتن تصمیمگیری در عرصه اهل تسنن لبنان است. این موضوع سبب میشود مشارکت در تصمیم سازی لبنان همچنان در اختیار ریاض باشد. علاوه بر اینکه این اقدام میتواند موازنه داخلی با اردوگاه رقیب عربستان را در عرصه لبنان حفظ میکند. به ویژه در شرایطی که عربستان احساس میکند اقدام گذشته این کشور مبنی بر مجبور کردن نخستوزیر لبنان به استعفا سبب ایجاد اختلال در این موازنه شده است.
بر اساس این گزارش، عربستان به این اعتقاد رسیده است که موازنه مذکور تنها در صورت حمایت از حریری به دست خواهد آمد. حریری نیز ترجیح میدهد با عربستان وارد تقابل نشود و از زیر چتر حمایتی این کشور خارج نشود. المستقبل در اجرای طرح خود برای مشارکت با جریان آزاد ملی و جدا کردن این جریان از حزب الله به ریاض نیاز دارد، از سوی دیگر این طرح میتواند یکی از مهمترین اهداف ریاض مبنی بر محاصره حزب الله در عرصه منطقهای و داخلی را محقق کند. در عین حال ریاض به دنبال بهبود جایگاه حزب نیروهای لبنانی(به ریاست سمیر جعجع که نیروهای وابسته به وی در ربودن دیپلماتهای ایرانی و تحویل آنها به رژیم صهیونیستی متهم هستند) در عرصه مسیحیان لبنان است.
بر اساس گزارش النشره،به اعتقاد این منابع، عربستان در حال حاضر گزینه دیگری در اختیار ندارد. به ویژه در شرایطی که متوجه اصرار جامعه جهانی برای حفظ ثبات داخلی در لبنان شده و نمیتواند درگیریهایی با نتایج نامشخص را در این کشور ایجاد کند. با این وجود این سوال مطرح میشود که در صورتی که حریری نتوانست رویکردهای خود را از طریق ائتلاف استراتژیک با جریان آزاد ملی محقق کرده و این حزب را از حزب الله دور کند، چه اتفاقی خواهد افتاد؟
در نهایت منابع مذکور به این موضوع اشاره میکنند که خطر بزرگتری که در مرحله آینده متوجه ریاض است، این است که محور مقابل خواهد توانست با همکاری متحدانش اکثریت پارلمانی را در انتخابات از آن خود کند./۸۴۷/ب۱۰۳/ف
منبع: تسنیم