تحلیل روزنامه رأیالیوم از ورود مستقیم آمریکا به جنگ علیه یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، «عبدالباری عطوان» تحلیلگر و سردبیر روزنامه «رایالیوم» در سرمقاله خود نوشت: بعد از افزون بر سه سال از انکار و تکذیب، وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) از زبان سخنگوی خود اذعان کرد که نیروهایی در یمن دارد که در عملیاتهای لجستیکی و اطلاعاتی و نیز در تامین امنیت مرزهای عربستان سعودی (به ائتلاف متجاوز سعودی) کمک میکنند. این سخنگو مدعی شد: «واشنگتن از ادامه نفوذ مضر ایران در منطقه از طریق همپیمانانش، حوثیها (انصارالله) و حزبالله لبنان نگران است.»
این اعتراف صریح و بیپرده بعد از سه سال انکار و بسنده کردن به این گفته که نقش آمریکا در جنگ یمن بر سوخترسانی به هواپیماهای جنگی سعودی، فروش تسلیحات مدرن و ذخایر جنگی پیشرفته به عربستان، تبادل اطلاعات و نیز ایفای نقش سنتی خود یعنی استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین برای تعقیب عناصر گروه «القاعده» و سرکوب آنها محدود است، مطرح میشود.
وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) مجبور شد ظاهر شود و با صراحت از نبرد خود در کنار نیروهای ائتلاف عربی تحت رهبری سعودی در یمن، سخن بگوید. آن هم بعد از آنکه، روزنامه «نیویورکتایمز» از استقرار نیروهای آمریکایی برای انجام ماموریتهای سری همراه با نیروهای ارتش سعودی- بدون اینکه طرفهای دیگر متوجه بشوند- خبر داد و در گزارشی عنوان کرد که نیروهایی موسوم به کلاهسبزها وارد درگیریها در شمال یمن علیه نیروهای انصارالله شدهاند. به نوشته این روزنامه، شمار این نیروها در حال حاضر 12 نفر است و ماموریتهایی ویژهای را در پشت خطوط دشمن انجام میدهند.
قدر مسلم آن است که شمار این نیروهای ویژه (کلاهسبزها) بسیار بیشتر از تعداد اعلام شده، یعنی 12 کارشناس نظامی، است؛ زیرا این حضور اولا به درخواست شاهزاده «محمد بنسلمان» ولیعهد عربستان سعودی و حاکم فعلی این کشور پادشاهی در جریان سفر اخیرش به واشنگتن، بوده است و دوم اینکه، ماموریت این نیروهای آمریکایی بر نحوه رصد، سپس انهدام موشکهای بالستیک انصارالله متمرکز است که مواضع نظامی در عربستان را با بیش از 105 موشک هدف قرار دادهاند و به دغدغهای برای مقامهای سعودی تبدیل شدهاند.
موضوع جالب توجه این است که افشاگری درباره حضور این کارشناسان نظامی آمریکایی، که در کنار نیروهای ائتلاف عربی در مرزهای عربستان سعودی و یمن، نزدیک «صعده» میجنگند، با تصمیم دولت سودان برای خارج کردن تمام نیروهایش از یمن در اواخر ماه ژوئن، همزمان شده است. دولت سودان بعد از افزایش شمار تلفات نظامیانش در یمن، و تشدید خشم مردمی از ادامه ماندن این سربازان در جنگی، که هیچ نفعی برای سودان ندارد، تصمیم به خارج کردن نیروهایش از یمن گرفته است.
عطوان افزود ورود ایالات متحده آمریکا به جنگ مستقیم علیه ایران و همپیمانانش در یمن، بعد از 3 سال از آغاز آن، موید این موضوع است که راهحل نظامی برای بحران در یمن همچنان بر راهحل سیاسی مقدم است و روند درگیریها در جبهههای یمنی به نفع نیروهای ائتلاف سعودی نیست. مهمتر اینکه ایالات متحده میخواهد مستقیما وارد جنگ علیه ایران و همپیمانان آن شود و این جنگ، نیابتی نیست.
بعید نیست که این مداخله نظامی مستقیم آمریکا در یمن، در چارچوب پاداشی برای عربستان سعودی و یا معامله با آن در مقابل شراکتش در جنگ مستقیم یا غیرمستقیم واشنگتن علیه ایران باشد، که احتمال میرود این جنگ بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای( برجام) تشدید شود.
فرضیه دیگری نیز وجود دارد که نباید نادیده گرفته شود؛ اینکه این نیروهای آمریکایی «کلاهسبزها» و ورود آنها به جنگ یمن برای حمایت از مرزهای عربستان سعودی و نابود کردن موشکهای بالستیک انصارالله، اعلام این حضور با هدف انجام شده است که اعزام( احتمالی) نیروهای سعودی به شمال شرق سوریه برای پر کردن هرگونه خلأ نظامی، که در نتیجه عقبنشینی جزئی یا کلی نیروهای آمریکایی خواهد بود، را توجیه کند. همانطور که زبان حال فرماندهی نظامی عربستان سعودی این است که میگوید: «وقتی آمریکا در کنار نیروهای ما در مرزهای یمن میجنگد، پس چرا ما در کنار نیروهای آن در الحسکه، القامشلی و الرقه نجنگیم؟»
بر این باور نیستیم که حضور نیروهای آمریکایی، خواه حضور اندک یا بسیار، به تغییر معادلات نظامی در یمن به نفع ائتلاف عربی منتهی شود هر چند که این نیروهای در تقویت روحیه نیروهای سعودی به نحوی موثر خواهند شد. ولی بر این باوریم که این حضور نظامی تبلیغات و شیوههای یارگیری انصارالله را افزایش میدهد و ماموریت آن برای بسیج شمار زیادی از یمنیها و پیوستنشان به صفوف این جنبش را تسهیل میکند. شعار و تبلیغات انصارالله این است که «انصارالله وارد جنگ علیه آمریکا و اسرائیل در دفاع از یمن و هویت آن شده است.»
حضور بیش از 200 هزار سرباز آمریکایی در عراق، 130 هزار نفر دیگر در افغانستان تاکنون در یکسره کردن جنگ به نفع کاخ سفید در طولانی مدت، نبوده است و طبق اذعان «دونالد ترامپ» رییسجمهوری آمریکا خزانهداری آمریکا بیش از 7 تریلیون دلار هزینه متحمل شده است. پس آیا صاحبان «کلاهسبزها» یا «کلاه قرمزها» در حالیکه در دو کشور عراق و افغانستان شکست خوردهاند، در یمن پیروز خواهند شد؟ تلفات مادی و انسانی چقدر خواهد بود؟
دولت دونالد ترامپ در منطقه دست و پا میزند؛ با شکست خارج میشود وارد (کشوری) دیگر میشود در حالیکه دائما بر اشتباهات خود و عبرت نگرفتن از آنها اصرار دارد. مطمئن هستیم که تلفات آمریکا در یمن بسیار بیشتر از عراق، سوریه و افغانستان خواهد شد اگر به صورت گسترده در جنگ یمن مداخله نظامی کند. یمنیها جنگجویان سختگیری هستند و آنها عربهای اصیلی هستند و نفرت از آمریکاییها را پنهان نکردند و به غیر از قرار گرفتن در اردوگاه مخالف آمریکا راضی نمیشوند... باید منتظر روزها بمانیم./۸۴۷/ب۱۰۳/ف
منبع: تسنیم