طرح قدیمی آمریکا با مهرهای جدید برای خلع سلاح مقاومت فلسطین
به گزارش خبرگزاری رسا، یک سالی هست که نام عدنان مجلی، دانشمند و مخترع فلسطینی ساکن آمریکا، در فضای سیاسی داخلی فلسطین بر زبان ها افتاده است. مجلی که یک چهره آکادمیک بین المللی محسوب می شود ساکن آمریکا است و تمام سرمایه گذاری های علمی اش نیز در آنجا صورت گرفته است. از یک سال قبل او به عنوان یک واسطه به فلسطین آمده و تلاش می کند در ظاهر آشتی ملی را بین جنبش های فتح و حماس عملی کند در همین راستا او پیشنهاداتی را طی روزهای گذشته برای حماس به همراه آورده است تا به قولی بتواند آشتی ملی را محقق کند.
سرفصل های طرح عدنان مجلی
عدنان مجلی در حالی که قرار است طی روزهای اخیر برای دومین بار به نوار غزه سفر کرده، با اسماعیل هنیه و برخی سیاستمداران فلسطینی دیدار کند، طی مصاحبه ای با شبکه «الغد» از طرحی سخن گفت که برای ایجاد وحدت در فلسطین تهیه کرده است. او در این مصاحبه، وجوه مختلف طرحش را ارائه کرده است. برای آنکه بدون استناد نسبت به عدنان مجلی و طرحش قضاوت نکرده باشیم ابتدا سرفصل های طرح او را که در مصاحبه مذکور آمده است بیان می کنیم:
1. بازگشت تشکیلات خودگردان به نوار غزه
مجلی در طرح خود بیان می کند فرصت مناسبی برای بازگشت تشکیلات خودگردان به نوار غزه و ورود حماس به سازمان آزادی بخش فلسطین به وجود آمده است. لازمه این کار احیای مجلس قانونگذاری فلسطین از طریق برگزاری انتخابات عمومی است. انتخاباتی که پس از مدت کوتاهی از ورود تشکیلات خودگردان و توافق بین گروه های فلسطینی اتفاق خواهد افتاد.
2. یکسان سازی تشکیلات نظامی در نوار غزه
براساس طرح مجلی پس از ورود تشکیلات خودگردان فلسطین به نوار غزه و توافق برسر انتخابات عمومی لازم است همه نیروها و تشکیلات نظامی موجود در نوار غزه ذیل نیروهای «امنیت ملی» تحت فرمان وزارت کشور و دولت تشکیلات خودگردان، یکسان سازی شوند و مقاومت مسالمت آمیز به عنوان یک اقدام ملی در این مرحله مورد توجه قرار گیرد و دولت نجات ملی با موافقت تمام گروه ها شکل گیرد.
3. در خواست از طرفین (فتح و حماس) برای عقب نشینیهای شجاعانه
مجلی از جنبش های فتح و حماس می خواهد برای از بین رفتن اختلافات موجود نسبت به مواضع و خواسته های قبلی شان عقب نشینی های شجاعانه داشته باشند و این عقب نشینی را از دو راه عملی می داند:
الف. بازشدن در سازمان آزادی بخش به روی تمام گروه های فلسطینی از طریق انتخابات عمومی یا نظر سنجی های تخصصی بی طرفانه یا هر وسیله مورد توافق همه طرف ها
ب. کنار گذاشتن توسعه قدرت نظامی، حفر تونل از سوی حماس و تحویل دادن تمام ساختار نظامی به نیروهای امنیت ملی تشکیلات خودگردان که وظیفه اش دفاع از نوار غزه از هر تعرض خارجی است.
4. روی آوردن حماس به مقاومت مسالمت آمیز و مرزهای سال 1967
مجلی در طرح خود از مقاومت مسالمت آمیز و اقرار به مرزهای سال 1967 به عنوان زمینه سیاسی مشترک بین فتح و حماس نام می برد که می تواند موجب اشتراک در عمل و وحدت شود لذا حماس را به قبول این دو مسأله فرا می خواند.
5. عدم ورود در درگیری نظامی مستقیم با رژیم صهیونیستی
در طرح مجلی، آتش بسی که پس از جنگ 51 روزه در سال 2014 تا کنون در نوار غزه حاکم شده به عنوان یک مبنای مورد پذیرش حماس اعلام می شود و او می گوید این همان نقطه ای است که حماس و فتح بر آن اتفاق نظر دارند و باید این مسأله به عنوان نقطه آغازی برای ایجاد اتحاد بین نوار غزه و کرانه باختری مورد توجه قرا گیرد.
بررسی خواسته های عدنان مجلی
آنچه عدنان مجلی در طرح ظاهرا ابتکاری خود بیان می کند، به هیچ وجه جدید نیست. بخشی از آن که عبارت است از ورود تمام گروه های فلسطینی در سند آشتی ملی فلسطین وجود داشته است. بخشی دیگر خواسته های طرح مجلی، خواسته های آمریکا و رژیم صهیونیستی از حماس است که برای اعمال فشار به حماس به منظور اجرایی کردن همین خواسته ها طی 12 سال گذشته نوار غزه را محاصره کرده اند.
یکسان سازی ساختار نظامی، اختلافی ترین پرونده آشتی ملی
آنچه عدنان مجلی با عنوان یکسان سازی ساختار نظامی نوار غزه تحت عنوان دستگاه امنیت ملی بیان کرده است همان پرونده امنیتی در آشتی ملی فلسطین است که اختلافی ترین پرونده موجود در آشتی ملی تلقی می شود. هیچ یک از دو طرف فتح و حماس حتی حاضر نشده اند بر سر این پرونده سخنی بگویند. آنچه امروز از زبان مجلی بیان می شود همان خواسته آمریکا و رژیم صهیونیستی که از زبان تشکیلات خودگردان بارها بیان شده است و آن اینکه حماس تمام سلاح های خود را تحویل دهد و امنیت نوار غزه را به دستگاه امنیتی تشکیلات خودگردان واگذار کند. دستگاهی که همواره در راستای اهداف رژیم صهیونیستی در حال سرکوب مقاومت و دستگیری عناصر آن است.
ناتوانی دستگاه امنیت ملی تشکیلات خودگردان
نکته قابل توجه از این قرار است که دستگاه امنیت ملی تشکیلات خودگردان توان حفظ حقوق شهروندان فلسطینی در کرانه باختری را ندارد و شهروندان فلسطینی نه تنها در کرانه باختری امنیت ندارند بلکه از ظلم نیروهای این دستگاه نیز در تنگنا قرار گرفته اند.
درخواست هایی که فقط از مقاومت است
در میان طرح مجلی همواره از مقاومت درخواست وجود دارد. او به هیچ عقب نشینی یا ملاحظه از سوی فتح و تشکیلات خودگردان اشاره نمی کند. او هیچ یک از تحریم های تشکیلات خودگردان علیه خانواده های شهدا و اسیران فلسطینی، قطع برق نوار غزه، قطع حقوق کارمندان نوار غزه و ... را نمی بیند و انگار روی سخنش فقط با حماس و گروه های مقاومت است و گویی در کرانه باختری هیچ اتفاقی علیه ملت فلسطین و منافع مردمی آن صورت نگرفته است.
توجه به طرح آمریکا از سوی مجلی
عدنان مجلی در مصاحبه ای که انجام داده به یک نکته مهم اشاره می کند که تا حدی پرده از هدف او برای ارائه این طرح بر می دارد. مجلی در پایان مصاحبه اش با اشاره به طرح ترامپ برای منطقه غرب آسیا آن را مهم توصیف می کند چرا که طرح آمریکا نیز بر غزه تمرکز دارد که بخشی از طرح ملی فلسطین است و این هم راستایی را مهم می داند.
نگاهی به طرح آمریکا نشان می دهد، آمریکایی ها با کمک مصر و عربستان قصد دارند با تحت فشار قرار دادن نوار غزه و با ایجاد مناطق صنعتی و تفریحی در اطراف غزه در شمال صحرای سینا و غرب عربستان و اردن، جمعیت غزه را به آن سمت بکشانند.
جمع بندی
آنچه عدنان مجلی به عنوان یک طرح ابتکاری به میدان آورده است مجموعه برنامه هایی است که آمریکایی ها و صهیونیست ها برای از بین بردن مقاومت فلسطین طی یک دهه گذشته ارائه کرده اند. تلاش برای خلع سلاح گروه های مقاومت در نوار غزه، تلاش برای ممانعت از حفر تونل ها و تلاش برای تبدیل مقاومت مسلحانه به مقاومت مسالمت آمیز، همگی اقداماتی است که از جناح غربی- عربی تا امروز ناکام مانده اند. حال همان خواسته ها را از زبان یک فلسطینی ساکن آمریکا بیان می کنند تا به آن نوعی مشروعیت بخشند و آن را از سر دلسوزی جلوه دهند.
نگاهی به دستاورهای فلسطینیان طی 25 سال گذشته از زمانی که مذاکره با صهیونیست ها در دستور کار ساف قرار گرفت نشان می دهد آنکه توانسته است طی این مدت دستاوردی داشته باشد، مقاومت بوده است نه روند سازش. لذا برای آنکه مقاومت را خاموش کنند، خواستههای قدیم خود را با مهره های جدید و با رنگ و بوی وطنی به میدان آورده اند./۸۴۷/ب۱۰۱/ر
منبع: تسنیم