اقتصاد، جامعه و مدیریت در تاریخ نگری مقریزی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نگارنده کتاب اقتصاد، جامعه و مدیریت در تاریخ نگری مقریزی، اندیشه اجتماعی مقریزی را از کتاب «اغاثه الامه بکشف الغمه » بررسی کرده است.
این کتاب در سه فصل و یک ضمیمه تنظیم شده است. فصل نخست به معرفی محیط زندگی ، مذهب، شخصیت علمی ،اساتید، آثار و روش تاریخ نگاری مقریزی اختصاص یافته است.
در فصل دوم روش تحقیق اجتماعی نویسنده در کتاب «اغاثه الامه بکشف الغمه»، بررسی و به نقش تاریخ در آنها اشاره شده است. روشی که مقریزی در این کتاب به کارگرفته هم با روش استادش ابن خلدون هماهنگی دارد وهم با روش های جدید دانش جامعه شناسی امروز مطابقت می کند.
در فصل سوم که مهم ترین بخش پژوهش حاضر است نظریه اجتماعی مقریزی درباره بحران های اقتصادی، عوامل موثر در ایجاد نظریه، علل طبیعی و اجتماعی پیدایش بحران ونتایج و آثار آن در جامعه، کارکردبحران در طبقات اجتماعی و راهکارهای مقابله با آن تحلیل و تفسیر شده است. در ضمن در بخش پایانی، ترجمه کتاب«اغاثه الامه بکشف الغمه» و سپس متن اصلی و عربی آن ضمیمه شده است.
در گزیده ای از فصل پایانی این کتاب ذیل عنوان «نظریه اجتماعی مقریزی» آمده است:«به جرات می توان مقریزی را با این کتاب از پیشقراولان دانش جامعه شناسی به شمار آورد، که می خواهد با آن، بحران های اجتماعی را درمان کند. او نخستین کسی استکه توضیح می دهد علم الاجتماع همیشه با بحران های جامعه رابطه تنگاتنگ دارد. جای بسی تعجب است که مورخان علم جامعه شناسی، خاستگاه آن را تنها درمیان غرب و غربی ها می دانند و سهم پیشروان مسلمانی همچون مقریزی را در این زمینه نادیده می گیرند.»
کتاب اقتصاد، جامعه و مدیریت در تاریخ نگری مقریزی، تالیف و ترجمه دکتر علی غلامی دهقی فریدنی در 190 صفحه و با شمارگان 1000 نسخه برای نخستین بار در تابستان سال جاری، به همت پژوهشگاه حوزه ودانشگاه منتشر شده است./916/ن601/ع