جدیدترین شماره زمزم معارف منتشر شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، بیست و هفتمین شماره دو ماهنامه فرهنگی ـ اجتماعی زمزم معارف با مدیرمسؤولی مصطفی محامی در حوزه علوم انسانی و اسلامی از سوی مجتمع آموزش عالی فقه قم منتشر شد.
اهمیت و آثار پژوهش، اوصاف دوستی و همنشینی که برمیگزینیم، نقش زن در تاریخ عاشورا، حجاب از دیدگاه اسلام، شیوههای قرآن در تعلیم ارزشها، انقلاب کربلا از دیدگاه اهل سنت و تأثیر تربیتی قیام عاشورا بر نهضتهای معاصر از مهمترین مطالب جدیدترین شماره زمزم معارف است.
در سرمقاله این نشریه به قلم محمدعارف صداقت، طلبه سطح چهار مجتمع آموزش عالی فقه که با عنوان «امام حسین الگوی انسانها» نگاشته شده، آمده است: «قیام کربلا یکی از مهمترین الگوهاست و به راستی که کربلا دانشسرای مکتب اولاد آدم است و هرگام و هر لحظه قیام کربلا درسها و آثار فراوان دارد».
در بخش دیگری از این سرمقاله میخوانیم: «مکتب امام حسین(ع) دنبال کننده راه و ادامه دهنده مکتبی است که پیامبر اکرم(ص) آن را بنیانگذاری کرده و مهمترین اهدافش به کمال رساندن مکارم اخلاق و تربیت و تزکیه انسانها بود به گونهای که از گمراهی دیگران بسیار غصه میخورد تا آنجا که نزدیک بود جانش را در این راه فدا کند».
این شماره زمزم معارف به قیام 19 دی مردم قم هم اشارهای دارد و با بیان سخنی از رهبر معظم انقلاب آورده است: «هر سال نوزدهم دی را همه ملت ایران، به ویژه مردم عزیز و با بصیرت قم، همچون یک مقطع تاریخی گویا و زباندار، به رخ مستکبران عالم میکشند. جا هم دارد؛ حقیقتاً هم حادثهای مثل نوزدهم دی، به رخ دشمن کشیدنی است».
در مقالهای با عنوان «تأثیر تربیتی قیام عاشورا بر نهضتهای معاصر» به قلم محمدعارف صداقت با اشاره به این مقدمه که ملتها تمایل ذاتی به آزادی دارند، ولی گاهی این تمایل سرکوب شده و در حال رکود به سر میبرند، بیدار ساختن چنین ملتی را مصداق تربیت دانسته و از انقلاب امام خمینی(ره)، نهضت سیدجمال الدین اسدآبادی، نهضت گاندی و نهضت آزادی بخش پاکستان برای تکمیل بحث خود استفاده کرده است.
بخش دیگری از بیست و هفتمین شماره زمزم معارف به بیان اهمیت و آثار پژوهش پرداخته است که محمدسرور ضیایی، طلبه سطح چهار مجتمع آموزش عالی فقه در مقدمه آن آورده است: «پژوهش و تحقیق، مایه حیات علم است و در سایه آن مباحث علمی گسترش یافته و پرشاخ و برگ میشوند؛ تحقیق و پژوهش علم را زایا و بدون آن نوعی نازایی و حتی مرگ علمی پدید میآید».
پژوهش در لغت، پژوهش در اصطلاح، اهداف پژوهش، ضرورت و اهمیت پژوهش، محورهای پژوهش، حوزههای پژوهش، رویکردهای پژوهشی همچون پژوهش تک منظری و پژوهش چند منظری، پژوهش از دیدگاه قرآن و روایات و آثار و فواید پژوهش از جمله مطالب مفید این مقاله است.
بررسی حجاب از دیدگاه اسلام از دیگر بخشهای این شماره زمزم معارف است که محمد مهدوی، طلبه سطح چهار مجتمع آموزش عالی فقه درصدد است به واکاوی آن بپردازد. وی در مقدمه مقاله خود آورده است: «عفاف و حجاب در بینش قرآن کریم، تنها مربوط به خود زن و شوهر و خانواده نیست؛ بلکه پوشش و عفاف حق الهی است».
وی پس از بیان علل پیدایش حجاب به فلسفه پوشش در اسلام اشاره کرده و آرامش روانی، استحکام پیوند خانوادگی، استواری اجتماع و مایه عزت و حفظ موقعیت زن میداند و طهارت روح و پاکیزگی معنوی، محفوظ ماندن از طمع بداندیشان، ایجاد آرامش روحی زنان و مردان و استحکام خانواده را از مهمترین فواید آن برشمرده است.
در بخش دیگری از جدیدترین شماره زمزم معارف با نگاهی به زندگی، آثار و افکار آیتالله سیدشرف الدین عاملی آورده است: «آیتالله سیدشرف الدین عاملی یکی از مفاخر ماندگار است که از اوضاع نابسمان و آشفته آن روز جوامع اسلامی و اختلافات بیهوده و تأسفبار مسلمانان رنج میبرد و نه تنها به اصلاح و سازندگی جوامع شیعی میاندیشید، بلکه از آغاز اقدامهای اجتماعی و دینی خود، در اندیشه اصلاح و عزتبخشی به همه ممالک اسلامی و ایجاد اتحاد و برادری در بین فرقههای مختلف مسلمانان بود».
تاراج عشق، تفسیر ترتیبی قرآن، دانستنیهای قرآنی، عزاداری در آذربایجان، شهدای جهان اسلام، شیوههای قرآن در تعلیم ارزشها، اهمیت نقل حادثه عاشورا، عزاداری در هند، معرفی کشور مراکش، تقوا کلید حل مشکلات، رنگ خون، خرمان و خاصیت دارویی و مطالب ارزشمند دیگر در این شماره زمزم معارف به چشم میخورد.
گفتنی است، بیست و هفتمین شماره دوماهنامه فرهنگی ـ اجتماعی زمزم معارف به سردبیری مصطفی محامی به تازگی از سوی مجتمع آموزش عالی فقه قم در یکصد صفحه منتشر شده است. /920/ن601/ع