۱۰ اسفند ۱۳۸۹ - ۰۹:۳۹
کد خبر: ۹۹۳۲۲

پانزدهمین شماره کوثر معارف منتشر شد

خبرگزاری رسا ـ پانزدهمین شماره فصلنامه پژوهشی علمی کوثر معارف از سوی مجتمع آموزش عالی فقه قم منتشر شد.
كوثر معارف


به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، پانزدهمین شماره فصلنامه پژوهشی علمی کوثر معارف به مدیر مسؤولی مصطفی محامی و سردبیری سیدحسن عابدیان از سوی مجتمع آموزش عالی فقه قم منتشر شد.

«آرای فیض کاشانی در معرفت‌شناسی» به قلم احدالله قلی‌زاده برندق، «بررسی تحلیلی و انتقادی حدیث لانورث» نوشته خالد الغفوری، «اثبات وجود خدا» به قلم رحیم لطیفی، «جایگاه امامت و ولایت در نظام هستی با توجه به سخنان امام رضا‌‌(ع)» به قلم محمدعارف صداقت در جدیدترین شماره فصلنامه کوثر معارف به چشم می‌خورد.

از دیگر مقاله‌های ارائه در این شماره کوثر معارف می‌توان به «روش فهم قرآن از دیدگاه فرق اسلامی» نگاشته محمدهادی اکبری، «مبانی قرآنی اصلاح الگوی مصرف» نوشته نصرالله انصاری و «نگاهی به پاره‌ای از قواعد کلی عقلی در پرتو روایات» به قلم سیدعزیز موسوی پروانی اشاره کرد.

حجت‌الاسلام احمدالله قلی‌زاده برندق، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه و مدیرگروه علمی فلسفه و کلام مدرسه تخصصی فقه و معارف اسلامی در مقاله خود با عنوان «آرای فیض کاشانی در معرفت‌شناسی» به بیان تعریف معرفت، امکان معرفت، انواع معرفت، منابع معرفت، موانع معرفت، مراتب معرفت، گستره معرفت، رابطه معرفت عقلانی و معرفت وحیانی و نحوه حکایت الفاظ از حقایق و معانی پرداخته است.

وی در مقدمه این مقاله آورده است: «بی‌تردید معرفت‌شناسی به عنوان علم مستقل، بدان‌گونه که امروزه مطرح است، در زمان مرحوم فیض در حوزه اندیشمندان اسلامی مطرح نبوده است، بلکه برخی از مسائل معرفت‌شناختی در ضمن سایر مباحث فلسفی و کلامی مورد بحث قرار گرفته است که مراجعه به آنها ما را در حل برخی از شبهات معرفت‌شناسی کمک می‌کند».

«بررسی تحلیلی و انتقادی حدیث لانوَرث» به قلم حجت‌الاسلام خالد الغفوری، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه از دیگر مطالب ارزنده فصلنامه کوثر معارف است که محقق در آن به بررسی کمال و تمام مسأله نفی ارث از پیامبران‌‌(ع) به طور کلی و به ویژه پیامبر اسلام‌‌(ص) پرداخته است.

در مقدمه این مقاله می‌خوانیم: «از همان آغاز تاریخ اسلام، بحث تاریخی تند و داغی پیرامون مسأله ارث پیامبر‌‌(ص) مطرح شد و نظریات مختلفی در این باره شکل گرفت که آیا حکم ارث یعنی انتقال مال و اموال متوفا به وارثانش نسبت به پیامبر‌‌(ص) جاری است یا به صورت گسترده‌تر آیا حکم ارث نسبت به پیامبران الهی‌‌(ع) جریان دارد یا ندارد؟ که دو جواب متداول در این‌باب مشهور است».

نگارنده در پایان مقاله خود نتیجه‌گیری می‌کند که حدیث «لانورث» خبر واحد است و می‌آورد: «برخی از علمای اصول، وقتی به بحث حجیت خبر واحد پرداخته‌اند و بر امکان تخصیص کتاب با حدیث واحدی که از یک صحابی نقل شده باشد، استدلال کرده‌اند، برای تأیید گفته‌شان حدیث «لانورث» را مثال زده‌اند که باید گفت این حدیث در دسته‌بندی‌های رجالی، در زمره حدیث مستفیض هم قرار ندارد».

مقاله دیگر این شماره کوثر معارف به بررسی آرا و نظرات مختلف در اثبات وجود خدا پرداخته است که حجت‌الاسلام رحیم لطیفی، عضو هیأت علمی جامعةالمصطفی العالمیه در آن پیرامون امکان یا عدم امکان اثبات وجود خدا و نیز سودمندی و عدم سودمندی اقامه برهان بر اثبات وجود خدا و نیز تعیین منزلت راه‌های اثبات وجود خدا میان حکیمان، عارفان و متکلمان اسلامی و غربی دیدگاه‌های مختلفی را مطرح کرده که خواندنی است.

وی در بخشی از مطلب خود آورده است: «در حوزه اسلام، اهل حدیث و گروهی از اشاعره، طرفدار راه‌های نقلی اثبات خدا هستند و امامیه و معتزله و برخی اشاعره، در کنار راه‌های نقلی، به لزوم استدلال عقلی و چه بسا شهودی و عرفانی تأکید دارند؛ چنان‌که عارفان بر راه کشف و شهود و حکیمان بر راه استدلال تکیه کرده‌اند».

در بخش دیگری از این مقاله می‌خوانیم: «در جهان مسیحیت، برخی ایمان را بر عقل مقدم می‌کنند و برخی دیگر اساساً عقل را ناتوان در اثبات خدا می‌دانند و برخی به کارگیری هرنوع راه عقلی را هدر دادن فرصت عبودیت می‌دانند».

گفتنی است، پانزدهمین شماره فصلنامه پژوهشی علمی کوثر معارف به مدیرمسؤولی مصطفی محامی و سردبیری سیدحسن عابدیان از سوی مجتمع آموزش عالی فقه در 260 صفحه وزیری منتشر شده است. /920/ن601/ع

ارسال نظرات