حاکمیت بحرین به دلیل نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر مقصر است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، کشور بحرین از 14 فوریه صحنه اعتراضات گسترده مردمی و اقدامات خشونتآمیز دولت برای سرکوب تظاهرکنندگان بود. در این اعتراضات تاکنون تعداد زیادی از مردم مظلوم این کشور به خاک و خون کشیده شدهاند.
نقض حقوق بشر و شدت سرکوب در بحرین بسیار فراتر از آن چیزی است که در خیابانها دیده میشود چرا که در روزهای اخیر گروهی از نظامیان این کشور با هجوم به خانههای مردم در پی سرکوب مخالفان حکومت در این کشور هستند.
مردم این کشور نه تنها از سوی دولت بلکه از سوی نیروهای خارجی اشغالگر نیز مورد ترس و ارعاب قرار میگیرند و مردم درباره فرستادن فرزندان خود به مدارس نیز ترس و نگرانی و بیم آن دارند که حتی کودکان هم در معرض آزار و اذیت نیروهای امنیتی قرار بگیرند.
حضور نیروهایی از عربستان سعودی، کویت و امارات متحده عربی با هدف کمک به نیروهای بحرین در سرکوب انقلابیون به این کشور نشانه ای از ترس و ارعاب دولت این کشور و همدستان خارجی آنها است.
اما امروز متاسفانه با واقعه تلخ سکوت سردمداران کشورهای عربی و غربی و ماجراجویان حقوق بشر در ماجرای نقض حقوق انسان ها در بحرین مواجه هستیم که به شدت جایگاه سازمان های بین المللی را در نگاه مردم سست کرده است.
اگر آنها به حمایت از مردم مظلوم به پا میخواستند تاکنون به جای حمایت از اقدامات وحشیانه نیروهای بحرین و همدستان خارجی آنها، این اقدام ضد بشری را محکوم می کردند.
وجدان های بیدار و تمامی سازمان های حافظ حقوق بشر باید ضمن محکوم کردن حوادث و اتفاقات رخ داده بحرین، گام های اساسی برای پایان بخشیدن به این رخدادها بر دارند.
اما کشتار مردم بحرین، بازداشت ها و ضرب و شتم مردم بی گناه موضوعی است که کشور ایران به طور خاص روی آن حساس است.
ایران از منظر حقوق بشر، کشتار، بازداشت و ضرب و شتم مردم بحرین را به عنوان محورهای نقض حقوق بشر عنوان میکند و جمهوری اسلامی ایران خواستار پیگیری این مساله از سوی مجامع بین المللی است.
ایران ضمن اینکه تلاش می کند موضع گیری ها و اقدامات انسان دوستانهاش به معنای دخالت در امور کشور بحرین تعبیر شود اما سکوت را در مقابل ظلمی که به مردم مسلمان در هر جای دنیا صورت گیرد، جایز نمی داند.
در راستای دفاع از مردم مظلوم بحرین، کمسیون حقوق بشر اسلامی جمهوری اسلامی ایران با همکاری دانشگاه مفید قم روز چهارشنبه در نشستی علمی تخصصی به بررسی مسؤولیت جامعه بین المللی در قبال تحولات بحرین از منظر حقوق بشر دوستانه پرداخت.
نقض گسترده حقوق بشر در بحرین روشن است
در این نشست علمی جان استریک از مسؤولان کمیته بین المللی صلیب سرخ در سخنانی به تشریح وضعیت تاسف بار بحرین پرداخت و ضمن برشمردن موارد نقض حقوق بشر در این کشور عربی، گزارشی از فعالیت های انجام شده ارائه داد.
وی اظهار داشت: شکنجه و کشتار معترضینی که به گونه مسالمت آمیز خواستار تغییرات اساسی در حکومت هستند، ظلم بارزی است که حاکمان کشور بحرین مرتکب آن شده اند.
این فعال عرصه حقوق بشر اذعان داشت: تبعیض میان تابعان حکومت، تعقیب خانه به خانه، ریشه کن کردن مخالفان از جنایات بین المللی است که باید پیگیری حقوقی و قضایی شود.
وی با اشاره به ورود کشور عربستان به بحرین گفت: کشتار مردم کشوری توسط نیروهای حاکم با همدستی نیروهای خارجی مایه رسوایی نظام آل خلیفه است و اقدامی غیر بشر دوستانه محسوب میشود.
بحرین به صورت گسترده و سیستماتیک به نقض حقوق بشر می پردازد
در این نشست علمی دیدگاههای امور بینالملل کمیسیون حقوق بشر اسلامی ایران به شرح ذیل اعلام شد:
مقامات بحربن به جای احترام گذاشتن به خواسته های مردم خود، واکنش خشونت آمیری را در دستور کار قرار دادند و در همان ابتدا گرایش به این پیدا کردند که از نیروهای نظامی و ارتش برای سرکوب بهرمند شوند و به توصیه برخی دولت های برخی دولت های غربی و برای اجتناب از رسوایی فوری مدتی از این کار صرف نظر کردند و بیشتر با نیروهای انتظامی با مردم برخورد کردند.
در همین دوره کوتاه تعدادی مجروح و تعداد زیادی روانه زندان شدند اما اعتراضات استمرار یافت و بیم اعتراضات مردم بحرین و بیم پیروزی اقلیت حاکم، تقلای حفظ قدرت از سوی حاکمان بحرین و حامیان غربی و منطقه ای آنان باعث شد تا نیروهای نظامی این کشور نیز وارد سرکوب مستقیم شوند.
حکومت بحرین در اقدامی آشکار و توهین آمیز به جامعه بشری از نیروهای نظامی خارجی نیز برای سرکوب مردم بهرمند شد و این روند تاکنون نیز ادامه دارد.
این فاجعه انسانی موجب شده است تا جراحت های بسیاری بر پیکر جامعه بحرین وارد شود و قلب انسان های مدافع حقوق بشر و به خصوص مسلمین و شیعیان به درد آید.
امروز گزارش های ثبت شده در مجامع بین المللی اعم از سازمان ملل یا نهادهای غیر دولتی فعال بین المللی که دارای وجاهت قانونی است نشان می دهد که نقض حقوق بشر در بحرین به صورت گسترده و سیستماتیک به وقع پیوسته است.
مردم بحرین هیچ مدافع جدیای ندارند
دکتر ناصر قربان نبا، عضو هیئت علمی دانشگاه مفید و نویسنده کتاب حقوق بشر و حقوق بشر دوستانه در این نشست علمی ضمن اظهار تاسف از نقض گسترده حقوق بشر در کشور بحرین اذعان داشت: مسؤولیت جامعه بین المللی درباره حوادث بحرین یک نمونه است اگرچه دفاع از بحرین به دلایلی وظیفه را جدیتر میکند.
وی اظهار داشت: حقوق بشر و ارزش های بنیادین در جهان کم و بیش نقض می شود اما اگر قرار باشد که هر ارزشی را با سنجش عمل پیروان آن محک زنیم، هیچگاه پیروز نخواهیم شد.
این استاد دانشگاه بیان داشت: یکی از آبرومندانه ترین شاخصه های جامعه مدرن،حقو ق بشر است و موضوع آن انسان به ما هو انسان است اما متاسفانه در مرحله عمل انسان ها در برخی کشورها خون رنگین تری دارند!
وی با بیان اینکه، بحرین کشوری کوچک است که با جنایاتی هولناک روبرو شده است و هیچ دفاع کننده ای به صورت جدی ندارد، ادامه داد: سالهای سال است که یک آپارتاید مذهبی در این کشور حاکم است و اقلیتی بر اکثریتی به ظلم می پردازد و حقوق بنیادین آنها را نقض می کند.
این محقق علوم انسانی بیان داشت: در اولین قیامی که صورت گرفت مردم قصد براندازی نداشتند بلکه حداقل حقوق خود را خواهان بودند و حق تعیین سرنوشت را در کمترین مرحله به صورت مسالمت آمیر طلب کردند.
سکوت مجامع بین المللی، چرا؟
وی بیان داشت: متاسفانه این حداقل درخواست مردم با بدترین پاسخ حاکمیتی مواجه شد و در ادامه با سکوت مجامع بین المللی سرکوب ها تشدید شد.
این استاد دانشگاه گفت: امروز قطعنامه 1970 در مورد کشور لیبی صادر می شود و کشورهای غربی درباره نقش حقوق بشر در کشورهای گوناگون سخن می گویند اما بحرین محل وفاق سکوت آنها است.
قرباننیا تاکید کرد: جهتهای گوناگونی موجب شده است تا وظیفه بیشتری در مقابل حوادث بحرین احساس کنیم و قیاس بحرین به لحاظ اخلاقی، مذهبی و حقوقی با کشورهای نظیر یمن و لیبی اشتباه است.
به ندای یاری خواهی بحرینی ها پاسخ دهیم
وی ادامه داد: امروز در بحرین یک اکثریت تحت ظلم ندای کمک سر می دهند و از دنیا مساعدت می خواهند اما متاسفانه دنیای اسلام با وجود تشتت و فشلی نمی تواند اقدامی برای آنها انجام دهد.
وی با اشاره به حدیث نبوی اظهار داشت: پیامبر اکرم وظیفه دستگیری از مظلومان را منحصر در مسلمان بودن نکرده است و بیان فرموده است من سمع رجلا؛ که در صدد است تا اوج وظیفه شناسی و احساس مسئولیت را در مسلمانان زنده کند.
این محقق حقوق بین الملل گفت: امروز کشورها، قاعده منع توسل به زور را پذیرفته اند و نمی توانند به اقدامات نظامی دست بزنند.
وی گفت: همه دولت ها تکلیف اخلاقی به مساعدت دارند و کمک بشر دوستانه برپایه اخلاق نوع دوستانه قابل توجیه است.
مداخله عربستان مصداق معاونت در ارتکاب خلاف بین المللی است
وی در مورد دخالت کشور عربستان در امور داخلی بحرین اذعان داشت: اقدام عربستان اشغالگری نیست اما تعهد خود را نقض کرده است و رفتار او مصداق معاونت در ارتکاب خلاف بین المللی است.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه، معاونت عربستان خلاف حقوق بین الملل و حقوق بشر و موجب مسئولیت است، اظهار داشت: قرارداد جزیره که مستند مداخله عربستان در بحرین است یک سخن نادرست و توجیه غلط است.
وی اظهار داشت: حاکمیت در نظم جهانی امروز، مسئول حفظ جامعه شناخته شده است از این رو ورود عربستان به خاک بحرین نشان می دهد دولت بحرین به وظایف حاکمیتی خود عمل نکرده است.
مجازات حاکمان بحرین در داداگاه بین المللی کیفری پیگیری شود
قربان نیا گفت: جنایات بحرین یک تنش و تزاحم جدی در منطقه است و گسترش آن می تواند صلح بین المللی را به خطر بیندازد از این رو سازمان ملل متحد و شورای امنیت باید در این جهت مداخله کنند.
وی اظهار داشت: امروز سازمان های بین المللی همچون سازمان ملل متحد، شورای امنیت نسبت به تحولات بحرین سکوت اختیار کرده اند و اقدامی انجام نمی دهند.
این استاد دانشگاه بیان داشت: بحرین یکی از اعضا دادگاه بین المللی کیفری است و می توان حاکمان این کشور را به دلیل نقض حقوق بشر به این دادگاه فراخواند اما این کار نیاز به جلب نظر دادستان دادگاه بین المللی کیفری توسط یک کشور دارد که متاسفانه کسی این کار را انجام نمی دهد.
در ادامه این نشست علمی، اساتید حقوق بین الملل و حقوق بشر به بحث و بررسی حوادث بحرین پرداختند.
در حاشیه این نشست علمی، دو وبلاگ اطلاع رسانی خبری و عکس فجایع نقض حقوق بشر توسط دانشجویان حقوق بشر دانشگاه مفید راه اندازی شد. /909/گ502/ع