امر به معروف و نهی از منکر نوعی نظارت همه جانبه در جامعه است
حجت الاسلام والمسلمین محسن غرویان، مدیر دفتر مطالعات مرکز رسیدگی به امور مساجد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا بیان داست: انسان معمولا در منظر دیگران کارهای زشت و ناپسند را انجام نمیدهند و سعی میکنند تا رفتارهای سنجیده داشته باشند.
وی با اشاره به اینکه مردم در جمع، چشم یک ناظر محترم را به دنبال خود میبینند، ادامه داد: برای همین با انجام رفتارهای درست و پرهیز ار رفتارهای ناشایست سعی میکنند تا شخصیت خود را حفظ کنند.
وی بیان داشت: این چشم ناظر در عرصه اجتماع توسط امر به معروف و نهی از منکر تامین میشود و در واقع این کار یک نوع نظارت طرفینی و همه جانبه است.
این استاد علوم عقلی اظهار داشت: امر به معروف و نهی از منکر سبب می شود تا همه افراد جامعه احساس نظارت کنند و این نظارت همگانی مانع ارتکاب خلاف و گناه شود.
وی با اشاره به اینکه فلسفه امر به معروف همین تذکر و در نتیجه بازدارندگی است، ادامه داد: انسان ها در جامعه اسلامی با اخلاص و اخلاق نیکو بر درست رفتار کردن یکدیگر نظارت می کنند.
عضو هیئت علمی جامعه المصطفی العالمیه اظهار داشت: هیچ فردی معصوم نیست و همه امکان خطا دارند لکن امر به معروف و نهی از منکر موجب میشود تا همگان احساس جلوت کنند نه خلوت.
این استاد حوزه علمیه قم بیان داشت: امر به معروف و نهی از منکر با دو دسته موانع درونی و بیرونی روبرو است، که موانع درونی به نفس انسانی برگشت دارد.
وی در تبیین موانع درونی اظهار داشت: هر انسانی دلش می خواهد تا سد راهی در مقابل نداشته باشد و خواستههای نفسانی خود را از هر راهی تامین کند و کسی مزاحم او نباشد.
این استاد حوزه علمیه قم ادامه داد: این احساس آزادی و ولنگاری ناشی از جهل، عدم معرفت و تخیلات است از این رو تلاش میکند تا اعمال ناشایست انجام دهد و در مقابل تذکر دیگران توجیه یا مقاومت کند.
استاد سطح عالی حوزه علمیه قم اظهار داشت: موانع بیرونی امر به معروف و نهی از منکر به افراد، باندها و گروههایی گفته می شود که در تلاشند با آلوده کردن فضای جامعه به اهداف خود دست یابند.
وی بیان داشت: این گونه افراد که خود اهل خلاف هستند آزادی و قدرت بیشتر خود را در آلوده کردن همگان میبینند و طبیعی است که در مقابل اصلاح جامعه مقاومت کنند.
این استاد حوزه علمیه قم گفت: وظیفه روحانیت امر به معروف و نهی از منکر و اصلا فلسفه وجودی روحانیت همین است تا به جریان امور الهی و دینی پرداخته و اجازه ندهد که دینداری و اسلامیت با خطر مواجه شود.
حجت السلام و المسلمین غرویان خاطرنشان کرد: روحانیان با پرداختن به امر به معروف و نهی از منکر با اقدام زبانی و عملی وظیفه خود میدانند که مسؤولیت پذیرفته و با ماندن در صحنه، جلوی گناه و معصیت را بگیرند.
وی در پایان با اظهار تاسف از ضرب و جرح طلبه بسیجی ناهی از منکر اظهار داشت: مسؤولان که عهدهدار اخلاق اجتماعی هستند باید به شدت با این گونه رفتارها مقابله کنند و با برخورد جدی، شر آنها را از جامعه کم کنند. /909/ت302/ع