عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات خراسان رضوی:
فعالیتهای فرهنگی مساجد متناسب با کارکردهای آن تعریف شود
خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی تأکید کرد: فعالیت فرهنگی باید به کارکردهای مسجد منتهی شود، نه اینکه صرفا مصوبه هیأت امنا و امام جماعت باشد، در این صورت است که آن کار فرهنگی در شأن مسجد خواهد بود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، حجت الاسلام مجتبی الهی خراسانی، معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی شب گذشته در سومین نشست از سلسله دوره های آموزشی هیئت امنای مساجد خراسان به تبیین مدیریت و برنامه ریزی فرهنگی مساجد پرداخت و گفت: از بزرگ ترین مشکلات ما این است که با فواید و اثرات مسجد بر روی فرهنگ جامعه به حد کافی آشنا نیستیم.
وی افزود: پیامبر اکرم(ص) در حدیثی هشت کارکرد را برای مسجد ذکر کرده اند که مسجد موفق می بایست حداقل یکی از این ها را داشته باشد؛ هر فردی به مسجد رفت وآمد دارد برادری داشته باشد که در راه خدا از او بهره برد، علم سودمند کسب کند، ایمانش تقویت شود، سخنی بشنود که راه خیر را به او نشان دهد، ترک گناه کند و از هلاکت دور شود.
قوام مسجد با نماز است؛ مکان هایی که در آن نماز محوریت ندارد، جایگاه مسجد را ندارند
حجت الاسلام الهی خراسانی با بیان اینکه امور مساجد عمدتا در چهار محور نماز، مراسم و شعائر، امور فرهنگی و امور خیریه خلاصه می شود، اظهار داشت: قوام مسجد با اقامه نماز است لذا محور فعالیت افراد دخیل در مسجد (امام جماعت، مردم و خدام وهیئت امنا) باید نماز و اقامه آن باشد، بنابراین مکان هایی همچون حسینیه ها، فرهنگسراها و .... که در آن نماز محوریت ندارد، مسجد نیست، ارزش و خواص مسجد را ندارد و نباید به اندازه مسجد مورد اهمیت واقع شوند.
مسجد باید پشتوانه روحی، ایمانی و فکری مردم باشد
استاد حوزه علمیه مشهد، افزایش ایمان و معرفت، تعلیم و تربیت، تقویت وحدت و مودت مومنان، طاعت وتقوا، مغفرت و رحمت در اثر اجتماع، هدایت وبصیرت را از دیگر کارکردهای مسجد برشمرد و ادامه داد: مسجد باید پشتوانه روحی، ایمانی و فکری مردم و جایگاهی باشد که انحرافات جامعه در آن تبیین، خرافات زدوده و تبلیغات سوء دشمن خنثی شود.
وی ابراز داشت: بزرگ ترین مشکل اجتماعی شهر مشهد، ضعف همبستگی در آن است که مساجد می توانند به عنوان پل ارتباطی در جهت تقویت انسجام مردمی و رفع این معضل عمل کنند.
فعالیت فرهنگی باید به کارکردهای مسجد منتهی شود
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با بیان این که برای انتخاب یک فعالیت فرهنگی در مسجد باید فعالیتی را انتخاب کرد که کارکرد مسجد را پررنگ تر می کند، افزود: فعالیت فرهنگی باید به کارکردهای مسجد منتهی شود، نه اینکه صرفا مصوبه هیئت امنا و امام جماعت باشد، در این صورت است که آن کار فرهنگی در شأن مسجد خواهد بود.
روحانی در مسجد، رهبر دینی مردم در همه مسائل است
حجت الاسلام الهی خراسانی در خصوص نحوه اداره مسجد اظهار داشت: در اسلام، فرماندهی مسجد برعهده امام جماعت است و تعبیری به نام پیشنماز وجود ندارد؛ روحانی در مسجد باید جماعت را نه تنها در نماز که در همه نیازهای دینی و مسائل اجتماعی و فرهنگی و... امامت کند.
وی ادامه داد: در این صورت امام جماعت مسجد یک رهبر دینی در مقیاس منطقه خود خواهد بود که این مهم با مطالبه مردم و هیئت امنا میسر می شود. هیئت امنا نیز در این میان، کار مدیریت و خدمت، بسیج منابع، سازماندهی، تقسیم وظایف و ارزیابی امور و مردم نیز وظیفه حمایت ومشارکت را بر عهده دارند.
مساجد باید در توسعه فرهنگی، اجتماعی مناطق خود موثر باشند
عضو هیئت علمی دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی، با تأکید براینکه هفت اصل اساسی در مدیریت مسجد باید مد نظر قرار گیرد، افزود: نخستین اصل، محوریت مسجد است؛ همانطور که خدا محور عالم است، خانه خدا نیز باید محور هر محل بوده و در توسعه فرهنگی، اجتماعی و امنیتی آن موثر باشد، البته نه با تضعیف سایر مراکز مانند حسینیه و مراکز فرهنگی بلکه با ارتقاء جاذبه های مسجد در عین حفظ ارتباط مطلوب با سایر مراکز.
وی خاطرنشان کرد: ساخت حسینیه ها فرع بر ضعف عملکرد مساجد در برهه زمانی خاصی بوده است اما امروز که اداره مساجد دست نیروهای انقلابی است نباید این روند ادامه یابد، اولویت باید با ساخت مساجد باشد.
هویت مسجد، فرانهادی است
حجت الاسلام الهی خراسانی، تسهیل دسترسی به مسجد، افزایش ظرفیت و امکانات آن را از روش های تقویت جاذبه مسجد دانست و گفت: باید توجه داشت که هویت مسجد، فرانهادی است و محوریت مسجد مطرح است نه محوریت دست اندرکاران آن.
تنوع فعالیت های مسجد با توجه به حفظ هویت یکپارچه آن مورد توجه قرار گیرد
این استاد حوزه علمیه مشهد، نیازسنجی و تنوع بخشی به فعالیت های مسجد را دیگر نکات اساسی در مدیریت مسجد عنوان وتصریح کرد: این امر، افزون بر افزایش مشارکت مردم، ایده ها وطرح های مختلفی را در اختیار مدیران مسجد قرار می دهد.
وی در خصوص برگزاری کلاس های آموزشی مختلف در مساجد یادآور شد: در مسجد آموزش علم و معرفت و امور اجتماعی می تواند باشد اما با حفظ هویت یکپارچه آن یعنی نماز؛ فعالیت هایی مانند ایجاد مهد کودک که با هویت مسجد به طور مستقیم در ارتباط نیست می تواند در حواشی مسجد انجام شود البته این بدان معنا نیست که داخل خود مسجد بودن این ها حرام است اما موجب نقض غرض می شود.
وقف به عنوان منبع پایدار تامین هزینه مساجد مورد توجه قرار گیرد
معاون آموزش دفتر تبلیغات اسلامی خراسان رضوی با تأکید براینکه افزایش مشارکت و حمایت مردم از مسجد باید با حفظ عزت وکرامت مسجد باشد افزود: این امر باید به گونه ای هدایت شود که مردم احساس تعلق و تعهد به مسجد داشته باشند.
وی، تقویت کاربری و زیبایی مسجد را مساله ای مهم در مدیریت آن دانست و گفت: مسجد می بایست برای نخستین و مهمترین کاربری آن(نماز) مهیا بوده و امکانات مناسب داشته باشد.
حجت الاسلام الهی خراسانی ادامه داد: استفاده حداکثری از منابع نیز بسیار اهمیت دارد؛ بسیاری از مجموعه های اقتصادی توان مالی دارند که می تواند صرف امور فرهنگی شود، از برخی مزایده ها وموقوفات دیرپا غافل نشوید و تلاش کنید منابع درآمد پایدار مانند وقف داشته باشید.
وی با بیان اینکه مشارکت و تقسیم کار در مساجد با حفظ مدیریت واحد امام و هیئت امنا بیشتر شود، ابراز داشت: جلب رضایت جماعت مردم و تقویت پیوند آنان با امام جماعت نیز از نکات اساسی در اداره مسجد است./930/پ202/س
ارسال نظرات