انتشار دو اثر از علامه طباطبایی به زبان فرانسه در لبنان
خبرگزاری رسا ـ دو اثر از آثار علامه طباطبایی پس از گذشت سی سال از درگذشتش در لبنان به زبان فرانسه منتشر شد.
به گزارش خبرگزاری رسا، پس از گذشت سی سال از درگذشت عارف کامل، فقیه برجسته و فیلسوف پرآوازه ایرانی، علامه سید محمدحسین طباطبایی، مؤلف تفسیر گران سنگ المیزان، دو اثر از آثارش به نام های «مقدمه ای بر شناخت اسلام» و «قرآن چیست؟» به زبان فرانسوی در لبنان انتشار یافت.
کتاب نخست با عنوان اصلی «Introduction à la connaissance de l'islam» (مقدمه ای بر شناخت اسلام) که موضوعاتش متناسب با خوانندگان فرانسوی گزیش شده است به برجسته ترین ویژگی های اخلاقی، ایمانی و عبادی که زیرساخت های اسلام را شکل می دهند، می پردازد.
اهمیت کتاب از آنجاست که متونی ساده پیرامون اسلام عرضه کرده است و از این راه، خواننده غیر مسلمان را قادر می سازد که زیرساخت های اساسی اسلام را آنگونه که این فیلسوف فرزانه ارائه می دهد، مورد ارزیابی قرار دهد و بشناسد.
کتاب دیگر با عنوان اصلی «Qu'est-ce que le Coran» (قرآن چیست؟) که در 152 صفحه از سوی کتابخانه الشرق در پاریس راهی بازار نشر شده است، دربردارنده پژوهش های علامه طباطبایی پیرامون تفسیر و تاویل، دیدگاه اسلام و سخنان اهل بیت عصمت و طهارت(ع) در رابطه با خدا و قرآن کریم است.
این کتاب همچنین به ساختارها و روش هایی که علامه طباطبایی در تفسیر پرآوازه خود، تفسیر المیزان به کار برده است و منجر به شناخته شدن این تفسیر به عنوان یکی از برجسته ترین کتب تفسیر در حوزه مطالعات قرآنی معاصر شده است، می پردازد.
این کتاب از آن جهت مهم است که به زیبایی و با بیانی ساده و روان، خواننده خارجی و به ویژه خواننده غیر مسلمان را با چگونگی شناخت قرآن کریم بر مبنای ساختارهای آثار علامه طباطبایی، آشنا می کند.
گفتنی است که پس از زبان عربی که زبان رسمی لبنان است، بسیار از لبنانی ها به زبان فرانسه صحبت می کنند و گرچه، این زبان به شکل سنتی زبان مسیحیان لبنان است که 39 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند، ولی تعداد شیعیانی که به فرانسه سخن می گویند، بسیار زیاد است به گونه ای که آینده این زبان را در لبنان به دست شیعیان دانسته اند.
علامه سید محمد حسین طباطبایی در سال 1321 قمری برابر با 1281 شمسی در خانواده ای روحانی در شهر تبریز چشم به جهان گشود. دروس مقدماتی حوزه را در زادگاهش به پایان برد و سپس با سفر به نجف اشرف به مدت ده سال از محضر اساتید برجسته ای چون آیت الله کمره ای، آیت الله حجت و آیت الله سید علی قاضی کسب فیض نمود.
ایشان در فاز سوم زندگی علمی خود با هدف حفظ حوزه علمیه از گزند شبهات و آفات عقیدتی، عازم قم شد و به تدریج شاگردانی پیرامون وی گرد آمدند و به کسب معارف اسلامی و فلسفی پرداختند. از جمله شاگردان برجسته ای که در محضر علامه تربیت یافتند، می توان شهید مطهری، شهید بهشتی، آیت الله حسن زاده آملی، آیت الله جوادی آملی، سید جلال الدین آشتیانی را نام برد.
همچنین بسیاری از روشنفکران در جلسات مباحثه از ایشان بهره گرفتند. از آن جمله می توان به جلسات مباحثه با پرفسور هانری کربن اشاره کرد که دکتر سید حسین نصر و بسیاری دیگر در آن حضور داشتند و یا جلساتی که در تهران برگزار می شد و افرادی نظیر داریوش شایگان در آن حاضر بودند.
علامه طباطبایی در دوران عمر پر ثمر خود به جز تفسیر گران سنگ المیزان، آثار ارزنده دیگری نیز بر جای گذاشتند که از آن جمله می توان به بدایة الحکمة و نهایة الحکمة که همچنان از کتب درسی مهم حوزه های علمیه و دانشگاه شمرده می شوند، اصول فلسفه و روش رئالیسم، کتاب التوحید، کتاب الإنسان، رسالة الوسائط، رسالة الولایة، رسالة النبوة والإمامة، شیعه در اسلام، قرآن در اسلام، اسلام و انسان معاصر، حکومت در اسلام، سنن النبی، حاشیه کفایه، ولایت نامه و... اشاره کرد.
این عالم ربانی سرانجام در صبح یکشنبه هجدهم محرم الحرام سال 1402 هجری قمری برابر با بیست و چهارم آبان 1360 شمسی در سن 81 سالگی در شهر قم دیده از جهان فرو بست و در حرم مطهر حضرت فاطمه معصوم(س) به خاک سپرده شد./981/ب901/گ
ارسال نظرات