۲۰ آذر ۱۳۹۰ - ۲۱:۰۶
کد خبر: ۱۱۸۵۹۷
محقق حوزه علمیه قم:

غفلت از تربیت محققان اسلام‌شناس التقاط دینی را رواج می‌دهد

خبرگزاری رسا ـ عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی گفت: یکی از روش های مطالعاتی روش تحلیلی است که در تحقیق از حالت دستوری و کلیشه ای خارج شویم و داده ها را کنار هم بگذاریم و مسائل را از جنبه های تاریخی، اجتماعی، سیاسی مورد تحلیل قرار دهیم و به پدیدار شناختی روی آوریم.
دارالتحقيق حوزه علميه


حجت الاسلام علی اسدی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا گفت: پژوهش دینی پاسخی در مورد مسائل حوزه‌های گوناگون با نگرش اسلامی است و دغدغه دارد در مورد مسائل فردی، اجتماعی، سیاسی و ... بر مبنای منابع اسلامی جواب دهد.
 
وی اظهار داشت: یکی از آسیب‌های جدی در پژوهش دینی، مسلط نبودن بر روش های پژوهشی است، زیرا ممکن است فردی دارای اطلاعات بالایی باشد اما چون ابزار لازم برای بیان آن را ندارد، اصل مطلبش هم به دلیل بد طرح کردن مورد نقد قرار گیرد.
 
این محقق علوم اسلامی گفت: ما در حوزه مطالعات اسلامی با افرادی روبرو هستیم که به خوبی با سوال و جواب آشنا هستند اما با ندانستن روش صحیح، قالب و استانداردهای علمی نمی‌توانند پ‍ژوهشی مورد قبول ارائه دهند و مطالبی را که بروز می‌دهند در نخستین داوری‌های علمی رد خواهد شد.

وی با اشاره به اینکه در فضای آکادمیک افرادی وجود دارند که با روش‌های تحقیق آشنا هستند اما از منابع اسلامی و محتوای عمیق اطلاعات دقیقی ندارند، گفت: باید به سمتی برویم که محققانی مسلط به مبانی دینی و آشنا به متدهای پژوهشی تربیت شوند.

این محقق حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه التقاط دینی، خطر بزرگی است گفت: افرادی که با روش‌های علمی و مبادی برداشت از متون دینی آشنایی ندارند در دام افراط و تفریط های علمی، برداشت‌های شخصی، التقاط، بدعت و تفسیر به رای خواهند شد.
 
این محقق حوزه علمیه قم با اشاره به اینکه باید حیث روش شناختی در حوزه های علمیه جدی گرفته شود، افزود: یکی از روش های مطالعاتی روش تحلیلی است که در تحقیق از حالت دستوری و کلیشه ای خارج شویم و داده ها را کنار هم قرار دهیم و مسائل را از جنبه های تاریخی، اجتماعی، سیاسی مورد تحلیل قرار داده و به پدیدار شناختی روی آوریم.
 
وی یکی دیگر از روش های مورد نیاز در مطالعات اسلامی را توجه به مباحث تاریخی دانست و گفت: پدیده ها در طول تاریخ دارای سیر و روندی ادامه دار هستند که ضروری است مسائل در کنار هم قرار داده شود و با مطالعه ای عمیق به بررسی موضوع در طول تاریخ بپردازیم.
 
این محقق حوزه علمیه قم تحقیق دینی را نیازمند انتخاب موضوعات جدید عنوان کرد و گفت: امروز مسائل جدیدی به دین عرضه می شود که باید محققان اسلامی در این زمینه نهایت تلاش علمی خود را به کارگیرند.
 
وی گفت: از باب نمونه امروز افراد دارای دو جنسیتی مسائل و احکام گوناگونی به خود اختصاص داده‌اند که نیازمند تتبعات گسترده فقهی است و برای پاسخگویی به نیازهای آنان نمی توان به احکام ساده خنثی در فقه گذشتگان اکتفا کرد، از این رو لازم است تا محققان علوم اسلامی با دیدی وسیع و نو به نو به موضوعات مورد نیاز جامعه نگاه کنند و جامعیت دین اسلام را به اثبات برسانند.
 
 عضو گروه دائره المعارف پ‍ژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، پژوهش را دارای لازمه هایی همچون ساده و روان‌نویسی عنوان کرد و گفت: از آنجایی که طلاب بیشتر با متون عربی مواجه هستند و کمتر فارسی می‌نویسند در تحریر مقاله و پایان‌نامه، قلم ضعیفی دارند که ضروری است با برگزاری کلاس های روش پژوهش این مشکل رفع شود. /909/ت302/ع

ارسال نظرات