مجلس شورای اسلامی جای آزمون و خطا و نظریهپردازی صرف نیست
حجتالاسلام مسلم احمدلو در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا به وظایف و اختیار مجلس در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و با بیان اینکه مراحل مختلف فرایند مدیریت کلان کشور از جمله برنامهریزی، تقنین، تصویب بودجه و نظارت مؤثر بر عملکرد دستگاههای دولتی در این قوه پایهریزی میشود، گفت: اختیارات وسیع و مسؤولیتهای گسترده، مجلس را در رأس امور قرار داده است.
وی با اشاره به تعبیر رهبر معظم انقلاب از مجلس که فرمودند «یکی از حساسترین وظایف مجلس ریلگذاری برای حرکت قطار دولت و دستگاه اجرایی کشور است»، افزود: غیر از راهبردهای کلان نظام و استراتژیهای اصلی که مستقیما بر عهده رهبری است، تعیین مسیر امور کشور در تمام حوزههای اقتصادی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی تنها از طرف مجلس صورت میگیرد و قوه مجریه با تمام توان باید به بهترین شکل مجری سیاستهای نظام باشد.
معیار انتخاب اصلح
رییس گروه همکاریهای علمی آموزشی المصطفی در ادامه به بیان معیارها و شاخصههای انتخاب اصلح پرداخت و اظهار داشت: همه مسؤولیتها را در یک باور اصلی امانت میدانیم و از آنجا که امانت را به هر شخصی نمیتوان سپرد، کسی که به او امانت سپرده میشود حتما باید امین باشد و هرچه اهمیت و ارزش این امانت بیشتر است، امینبودن یک نماینده نیز باید بیشتر باشد.
وی با بیان اینکه خداوند متعال میفرمایند «امانات به اهلش سپرده شود»، اهلیت را در دو واژه تعهد و تخصص مورد بررسی قرار داد و با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم(ص) که خط و مشی اصلی را برای کاندیدای انتخابات ترسیم میکند، گفت: «کسی که بر مسلمانان پیشی بگیرد در حالی که میداند در میان آنها کسی افضل و بهتر از او هم وجود دارد، چنین کسی به خدا و رسولش و همه مسلمانان خیانت کرده است».
حجتالاسلام احمدلو افزود: وقتی کاندیدا میبیند کسی از او در حوزه انتخابیهاش کارآمدتر بوده و قطعا برای کشور، اسلام و مسلمانان مفیدتر است، نباید پیشنهاد کاندیداتوری را از طرف اطرافیان و دوستان بپذیرد و تلاش کند آن اصلح را برای حضور در عرصه انتخابات متقاعد کند؛ در مرحله بعد اگر متوجه شد که در لیست کاندیداها فرد اصلحتر از خودش حضور دارد، باید کنار بکشد، نه تنها کنار بکشد بلکه برای رأی آوردن اصلح تلاش کند.
وی با بیان اینکه هراندازه منویات دینی در عرصه اجتماعی پیاده شود، شاهد زیباییهای آن خواهیم بود، اظهار داشت: مجلس با این حساسیت و جایگاه بالا، به هیچوجه جای آزمون و خطا و نظریهپردازی صرف نیست و هنوز هم دیر نشده است، کسانی که میدانند اصلح نیستند و بهتر از خود را سراغ دارند، تا فرصت باقی است به نفع فرد اصلح کناریگیری کنند.
این کارشناس ارشد مدیریت دولتی با اشاره به روایت دوم که راه را برای مردم و احزابی که میخواهند در انتخابات نقشآفرینی کنند، تبیین میکند، گفت: پیامبر اکرم(ص) میفرمایند «کسی که چیزی از امور مسلمانان را برعهده بگیرد، سپس فردی را عهدهدار کاری کند در حالی که فرد اصلحتر از او را مییابد، به خدا و رسول خدا خیانت کرده است».
وی افزود: اگرچه فردی در حوزه اجرایی به پست و مقام برسد و شخصی را منصوب کند در حالی که بهتر و اصلحتر از او وجو دارد، اما باز این شخص غیراصلح را منصوب کند به خدا و رسول خیانت کرده است، اما باید دانست که این انتصاب حرام و ترجیح بلامرجح است که آن را عقلا مذموم دانستهاند و شرعا در اینگونه موارد که مصالح مسلمانان از تصمیم فرد متضرر میشود و به اعتبار کشور لطمه میزند، حرام است؛
حجتالاسلام احمدلو ادامه داد: هر کدام از احزاب، گروهها و جریانها به فراخور شأن خود از وزن و حوزه نفوذی برخوردار هستند، اینها اجازه ندارند تنها به سبب وابستگی حزبی و جناحی، افراد غیراصلح را به مردم معرفی کنند و این همان رفتار قبیلهای است که رهبری آن را مورد مذمت قرار میدهند؛ اینکه گفته شود چون از گروه ما هست پس شایسته است و چون از گروه ما نیست با همه شایستگیها باید حذف شود، خیانت به ملت و مملکت است.
وی با بیان اینکه دو روایت یاد شده درباره مردم هم مصداق دارد، گفت: قانون به افرادی که واجد شرایط رأی دادن هستند این اجازه را میدهد تا افرادی را انتخاب و به منصب حکومتی بگمارند؛ اگر به عنوان رأی دهنده به کسی رأی دهیم و بدانیم بهتر، مفیدتر و اصلحتر از او هم وجود دارد خیانت کردهایم، چراکه مردم باید در انتخاب کمال دقت را داشته و به تعبیر رهبر معظم انقلاب اگر اهلیت شناخت دارند، بشناسند و انتخاب کنند و اگر اینگونه نیست به نظر امنای امت استناد کنند.
شاخصه نماینده اصلح
رییس گروه همکاریهای علمی آموزشی المصطفی با اشاره به شاخصههای نماینده اصلح، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران به عنوان الگوی دیگر کشورهای اسلامی مطرح است و حتی سایر ملتهای غیر مسلمان، ندای جمهوری اسلامی را در کل دنیا شنیدهاند و اگر از مرزها فراتر رویم میبینیم که آزادگان دنیا به چشم الگو به این ملت نگاه میکنند؛ دشمنان در دشمنی خود مسر هستند و دوستان امیدوارانه چشم به نظام ایران دوختهاند.
وی با بیان اینکه متأسفانه در صحنه عمل مشاهده میشود که مطابق با موازین اسلامی و اخلاقی آنگونه که باید حرکت نمیکنیم و خط مشی اساسی ما در اخلاق انتخاباتی استفاده از روشهای ایجابی است، گفت: رهبر فرزانه انقلاب بارها تذکر دادهاند که روحیه تخریبی اتخاذ نکنید و تنها از مزایای تیم و جریان خود بگوییم و به داشتهها، برنامهها و چشماندازی که برای کار خود ترسیم کردهایم، تکیه کنید.
حجتالاسلام احمدلو تکیه و تأکید بر نقاط مثبت را امتیاز یک کاندید بر کاندید دیگر دانست و افزود: صحیح نیست که برای مطرح کردن خود مدام دست روی نقاط ضعف حریف بگذاریم و یا خدای نکرده نقطه ضعف برای او بتراشیم و شروع به تخریب او کنیم؛ در انتخابات متأسفانه معصیتهای بسیاری اتفاق میافتد که شاید در زمانهای دیگر انجام نمیشود.
وی بدگویی را از آسیبهای انتخابات دانست و با بیان اینکه برخی کارهای ناپسند به جلوه کشور به عنوان الگو لطمه میزند، گفت: تهمت همواره بد و در انتخابات بدتر است، چراکه حوزه برد این اتهامات وسیعتر و جامعه مستعد شنیدن بسیاری از اخبار و تحلیلها است؛ اگر در این موقعیت کسی آبروی کسی را ببرد و تهمت بزند، قبح آن بیشتر است و بالاترین مقام ها ارزش آن را ندارد که آبروی یک مؤمن ریخته شود.
نظارت بر عملکرد نمایندگان
این استاد حوزه و دانشگاه خواستار نظارت بر عملکرد نمایندگی شد و ابراز داشت: مردم نخستین ناظران نمایندگان بوده و در برابر آنان در حد توان دارای مسؤولیت شرعی و اجتماعی هستند و بهتر است که نهادهای نظارتی و قضایی هم این امکان را داشته باشند که اگر صلاحیت نمایندهای در طول دوره نمایندگی مخدوش شد، بتوانند او را به مراجع مربوطه معرفی کنند.
وی با بیان اینکه برخی کاندیداها به سبب مرتبط بودن با پروند فساد مالی صلاحیتشان رد شده است، در حالی که اگر در زمان نمایندگی نظارت وجود داشت، بسیاری از این مشکلات به وجود نمیآمد، نظارت بر عملکرد نمایندگان را راهکار مؤثری در این زمینه دانست و گفت: نماینده باید به عنوان امین ملت در رصد نهادها باشد و همواره خود را در منظر مردم ببیند. /920/ت301/ع