جلیلی: امروز راهبرد«گفتوگوـهمکاری» جایگزین «فشارـ گفتوگو» شد
به گزارش خبرگزاری رسا، سعید جلیلی دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان پس از پایان دور دوم مذاکرات بغداد در کنفرانس خبری بیان داشت: گفتوگوها بسیار مفصل بود اما ناتمام ماند. نتیجه این گفتگوها این بود که با دیدگاههای هم به خوبی آشنا شدیم.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران گفت: ما تاکید داشتیم که استفاده از انرژی هستهای، به خصوص حق غنی سازی اورانیوم و داشتن چرخه سوخت حق مسلم مردم ماست. استفاده از انرژی هستهای حق تمامی کشورهای عضو انپیتی است.
وی ادامه داد: آنچه امروز به پایان رسیده مسیر فشار علیه ملت ایران است که مسیری بنبست و بینتیجه است و آنچه میتوان موفقیت را تضمین کرد و رو به جلو باشد بحث گفتوگو و همکاری است.
جلیلی اضافه کرد: اگر میخواهند گفتوگوها موفق و رو به جلو باشد باید در مسیر گفتوگو برای همکاری باشد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران با اشاره به اینکه ایران همواره تاکید کرده که راهبرد فشار ـ گفتوگو به پایان رسیده و باید راهبرد گفتوگو ـ همکاری دنبال شود، اظهار داشت: 1+5 در گفتوگوهای استانبول به این راهبرد علاقه نشان داد و در این دو روز هم بحثهای مفصلی در این زمینه شد. امیدواریم این راهبرد روز به روز تقویت شود.
وی با اشاره به بسته پیشنهادی ایران در سال گذشته که بر سه محور استوار بوده است، اظهار داشت: موضوع امنیت بینالمللی، سیاسی ـ منطقهای و همچنین اقتصادی محورهای این بسته را تشکیل میداد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به مکاتبات خود و اشتون پیش از نشست استانبول اشاره کرد و افزود: خانم اشتون اعلام کرد که حاضریم در کنار گفتوگوهای هستهای با محورهای پیشنهادی شما نیز مذاکرات را دنبال کنیم که این موضوع محور گفتوگوهای استانبول شد.
وی با تاکید براینکه 1+5 بستهای به ایران ارائه نداده است بلکه یک پیشنهاد در مورد موضوعات غنیسازی اورانیوم مطرح کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی به ظرفیتهای جمهوری اسلامی ایران در حفظ امنیت و دفاع از حقوقش اشاره کرد و گفت: کسانی که در مقام دشمنی با ایران هستند در مسیر سقوط و زوال میباشند.
دبیر شورای عالی امنیت ملی با اشاره به درخواست ایران از آژانس بینالمللی انرژی اتمی برای تامین سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران خاطرنشان کرد: این سازمان وظیفه دارد دسترسی به انرژی صلحآمیز هستهای را برای اعضای انپیتی تسهیل کند ولی متاسفانه این کار با کارشکنی روبرو شد و این سوخت را در اختیار ملت ما قرار ندادند و ما سعی کردیم با ظرفیت بومی این سوخت را تامین کنیم که خوشبختانه به برکت فعالیت دانشمندان هستهای، سوخت بیست درصد تولید شد.
جلیلی تاکید کرد که غنیسازی برای مصارف صلحآمیز جزو حقوق مسلم ایران است. همکاری در عرصههای مختلف هستهای به خصوص در مورد رآکتور تهران میتواند موضوع گفتوگو برای همکاری باشد.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر خلع سلاح جهانی و محکومیت سلاحهای کشتار جمعی تاکید کرد و افزود: امروز جمهوری اسلامی یکی از مدعیان خلع سلاح در سطح جهان است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی فتوای مقام معظم رهبری درباره حرام بودن سلاح هستهای را مورد اشاره قرار داد و افزود: این فتوا ظرفیت بزرگی را برای خلع سلاح فراهم میکند و میتواند به عنوان فرصتی در مباحث خلع سلاح استفاده شود.
جلیلی همچنین بر وجود توازن در حقوق و تکالیف بر اساس معاهده ان پی تی تاکید کرد و افزود: نباید برای هیچ یک از اعضا تکالیف بیشتر تحمیل شود.
سعید جلیلی در پاسخ به سوال خبرنگاری مبنی بر اینکه آیا در مذاکرات، تسلیحات اتمی اسرائیل هم مورد بحث قرار گرفت یا نه، گفت: آنچه که در گفتوگوهای دو روزه ما مطرح شد، این بود که ما در زمینه همکاریهای هستهای یک فرایند را دنبال کنیم. همانطور که گفتیم، یکی از موضوعات اساسی در خصوص همکاریهای هستهای بحث مبارزه با اشاعه سلاحهای هستهای و تلاش برای خلع سلاح است.
جلیلی با اشاره به محورهای گفتوگوهای ایران و 1+5 در بخش مذاکرات غیر هستهای گفت: ایران در این بخش در مورد دموکراسی در بحرین و برخورداری همه مردم از حق رای نظرات خود را مطرح کرد.
وی افزود: طرف مقابل نیز پیشنهاداتی داشت که مقابله با دزدی دریایی و امنیت آبها و مبارزه با مواد مخدر که جمهوری اسلامی ایران برای آنها حرفها و پیشنهاداتی داشت.
جلیلی از دولت عراق برای میزبانی نشست بغداد تشکر کرد و گفت: خوشحالیم که امروز عراق پس از سقوط دیکتاتوری و خروج نیروهای خارجی، در سایه وحدت به یک جایگاه مهم در منطقه دست یافته است.902/د303/ک