مذاکرات هسته ای ارتباطی به رابطۀ ایران و آمریکا ندارد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در مشهد، سید عباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه شب گذشته 14 اسفندماه در نشست بزم اندیشه که به همّت آستان قدس رضوی با موضع بررسی توافق نامه ژنو و آینده مذاکرات و موضوع هسته ای برگزار شده بود، به تشریح جزئیات و ابعاد مختلف توافق نامه ژنو پرداخت.
وی با بیان این که موضوع هسته ای موضوعی ملی است که مردم نسبت به آن انگیزه، حساسیت و دغدغه دارند، گفت: مردم کشورمان از طبقات و قشرهای مختلف تمام شهرها دارای یک بلوغ سیاسی و اجتماعی و آگاه نسبت به مسائل سیاسی کشور هستند؛ آن ها به موضوعات مختلف به ویژه موضوع هسته ای علاقه نشان می دهند و نگرانی ها و دغدغه هایشان را نیز عنوان می کنند.
عراقچی در ادامه با اشاره به سوال یکی از حضار در رابطه با چرایی مذاکره با غرب آن هم زمانی که رهبر انقلاب نسبت به این مذاکرات خوش بین نیستند، گفت: فرمایشات مقام معظم رهبری را باید به صورت کامل مورد بررسی قرار داد؛ ایشان علی رغم نگاه به آینده و عنوان این که نسبت به این مذاکرات خوش بین نیستند، تأکید کردند که وزارت امور خارجه به کار خودش ادامه دهد و جمهوری اسلامی ایران نیز به تعهدات خودش در توافق نامه ژنو پایبند است.
ایران از موضع قدرت و عزّت در مذاکرات حضور یافته است
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای همچنین در پاسخ به این که ایران به دلیل فشار تحریم ها و یا از روی قدرت و عزّت سر میز مذاکرات حاضر شده است، اظهار کرد: مردم ایران اطمینان کامل داشته باشند که ایران از موضع قدرت در این مذاکرات حاضر شده است نه به دلیل فشارها و تحریم ها، در این میان ممکن است طرف غربی اظهاراتی برای تشویش اذهان عمومی بیان کند اما ایران با دستانی پر و از موضع عزّت بر سر میز مذاکره نشسته است.
وی با اشاره به مذاکرات هسته ای ده سال قبل ایران با کشورهای اروپایی، خاطرنشان کرد: حدود 10 سال قبل ما در موضوع هسته ای مذاکراتی را با غرب و کشورهای اروپایی داشتیم که این مذاکرات موفق نبود و ما متوجه شدیم با دست خالی نمی توانیم در مذاکرات به حق خود در استفاده صلح آمیز از انرژی هسته ای دست یابیم لذا تصمیم گرفته شد تا در عمل به سطحی از دستیابی به انرژی هسته ای برسیم و آن گاه به مذاکره بپردازیم.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه ادامه داد: از این رو برنامه انرژی هسته ای را در عمل ایجاد و تثبیت کردیم و در این میان ملت ایران هشت سال در برابر فشارها و تحریم های دشمن پایداری و مقاومت کرده و هزینه ها را به جان خریدند، از این رو امروز در زمینه صنعت هسته ای از قدرت کافی برخورداریم و به هر آنچه می خواستیم تا حد زیادی رسیده ایم؛ ما امروز دانش و تکنولوژی هسته ای را از ابتدا تا انتهای چرخه به صورت کامل در اختیار داریم، از نظر تأسیسات نیز هرآنچه لازم بوده است را تولید کرده ایم، مواد مورد نیاز در درصدهای مختلف 3 و نیم و 20 درصد را نیز تهیه کرده و نیروی انسانی و دانشمندان لازم را نیز پرورش دادیم.
عراقچی تصریح کرد: اکنون که به خواسته هایمان رسیده ایم باید جلوی هزینه کرد بیشتر را بگیریم چرا که دیگر دلیلی برای پرداختن این هزینه ها نداریم؛ ما اگر در مذاکرات ده سال قبل ناموفق بودیم و فعالیت هایمان را تعلیق کردیم به این علت بود که دستمان خالی بود اما امروز هم از نظر صنعت هسته ای و هم از نظر حمایت و پشتی بانی مردم دستمان پر است، ما در این ده سال با حمایت مردم تحت فشارها و تحریم ها به دشمن باجی ندادیم از این رو هیچ دلیلی ندارد که در مذاکرات به دشمن باج بدهیم و مردم از این بابت خیالشان راحت باشد.
موضوع اصلی مناقشه هسته ای، عزّت و استقلال ایران بود
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه به موضوع اصلی مناقشه هسته ای بین ایران و غرب اشاره و ابراز کرد: موضوع اصلی مناقشه و دعوا بین ایران و غرب که به خاطر آن این همه هزینه کردیم صرفاً غنی سازی و انرژی هسته ای نیست بلکه عزّت و استقلال ما و زیر حرف زور نرفتن است؛ آن ها می گفتند شما نباید غنی سازی کنید اما ما می گفتیم غنی سازی حق ماست و کسی نمی تواند حقمان را از بین ببرد، لذا این که تحریم ها را تحمل کردیم و تا آخرین قطره خونمان نیز مقاومت و تلاش می کنیم برای حفظ استقلال، عزّت و نپذیرفتن سلطه ای است که غرب قصد تحمیل آن بر ما را دارد، البته غنی سازی و تأسیسات هسته ای که حاصل زحمات دانشمندان از جمله دانشمندان شهید کشور است نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است و ما از آن ها نیز کوتاه نخواهیم آمد.
وی با تأکید بر این که به توافق نامه ژنو باید با دیدی کلان نه صرفاً نگاهی هسته ای نگریست، گفت: ما در حالی با آمریکا و غرب وارد جنگ اراده ها شدیم که آمریکا در گذشته در قبال ایران سیاست غنی سازی صفر را آشکارا مطرح می کرد، حال برای این که متوجه شویم توافق نامه ژنو موفقیت آمیز بوده است یا نه ببینید که ارادۀ کدام طرف بر دیگری غالب شده است، توافق نامه ای که تأکید می کند ایران در گام نخست و در گام نهایی با هر تصمیمی که گرفته شود می تواند به غنی سازی خود ادامه دهد.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای افزود: هدف ما در گام اول توافق ژنو، آماده سازی فضا برای رسیدن به راه حلی نهایی است که در آن موضوع هسته ای کاملا حل و تحریم ها برداشته شود و در این میان غنی سازی ایران در هر دو مرحله ادامه داشته باشد؛ ما تا زمانی که اطمینان حاصل نکردیم که در گام نهایی می توانیم غنی سازی داشته باشیم، وارد مذاکرات اولینه نشدیم.
عراقچی اظهار کرد: ما در گام اول تعهد کردیم تا غنی سازی 20 درصد که دیگر به آن نیازی نداریم را متوقف کرده و غنی سازی زیر 5 درصد را ادامه دهیم.
جملۀ «حق غنی سازی ایران» در توافق نامه ذکر نشده است
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه به در نظر گرفتن حق غنی سازی ایران در توافق نامه ژنو اشاره و تصریح کرد: اینکه عنوان می شود جملۀ «حق غنی سازی» برای ایران در توافق نامه ژنو ذکر نشده و این بدان معناست که ایران نمی تواند غنی سازی را ادامه دهد، صرفاً یک بازی رسانه ای است که آمریکایی ها آن را آغاز کردند.
وی با بیان این که پس از هر توافق و مذاکره ای هر دو طرف جنگ رسانه ای را برای تأثیر بر افکار عمومی راه می اندازند، گفت: در توافق نامه ژنو آمریکایی ها امتیاز بیشتری دادند و از این رو فضا را بیشتر ملتهب و اینکه جمله حق غنی سازی در توافق نامه نیامده را مطرح کردند.
عراقچی با بیان این که این جمله در توافق نامه ذکر نشده است، تصریح کرد: غنی سازی حق ماست و برای این حق ذاتی خود که مانند نفس کشیدن است، از کسی اجازه نمی گیریم و اجازه نمی دهیم کسی این حق را از ما بگیرد؛ ما هیچ گاه از غرب و آمریکا نخواسته ایم که این حق خودمان را به ما بدهند چرا که این حق ذاتی و متعلق به همه کشورها است و از لحاظ قانونی نیز ان پی تی بر آن صحه گذاشته است.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ادامه داد: ما در این توافق نامه خواستیم تا به غنی سازی بپردازیم و در مقابل طرف غربی در برابر این حق ذاتی ما مانع تراشی و معارضه نکند و این موضوع که ایران در پایان توافق نهایی هم به غنی سازی خود ادامه می دهد موضوعی است که در توافق نامه ذکر شده و مقامات آمریکایی و غربی نیز بر آن اعتراف کردند.
مذاکرات هسته ای، بازی برد – برد / تشریح توافق نامه ژنو
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه به محتوا و اهداف مذاکرات هسته ای اشاره کرد و با بیان این که ما در این مذاکرات به دنبال بازی برد – برد هستیم، عنوان کرد: امتیازاتی که طرف مقابل برای برنده شدن می گیرد عبارت است از کسب اطمینان در مورد عدم دست یابی جمهوری اسلامی ایران به سلاح هسته ای؛ در واقع این خواستۀ طرف های غربی برای آن ها امتیاز محسوب می شود در حالیکه ما که هیچ گاه قصد حرکت به این سمت را نداشته ایم هیچ امتیازی به آن ها نمی دهیم؛ ما نیز زمانی در این بازی برنده خواهیم شد که در گام نهایی به غنی سازی خود ادامه دهیم و تحریم های مربوط به انرژی هسته ای برداشته شود.
وی به تشریح توافق نامه ژنو پرداخت و اظهار کرد: در این توافق نامه دو اتفاق رخ می دهد، اول اینکه هر دو طرف در همان مرحله ای که قرار دارند متوقف می شوند به عبارتی ما فعالیت هایمان را از نظر کمی افزایش نمی دهیم و غرب نیز اعمال تحریم ها را متوقف می کند؛ اتفاق دوم این است که سپس هر دو طرف چندگام به عقب بر می دارند.
عراقچی با بیان این که عقب گرد ما به دو مرحله ختم می شود، تصریح کرد: ما ابتدا غنی سازی 20 درصد که دیگر به آن نیازی نداریم و سوخت مورد نیاز برای راکتور تحقیقاتی تهران را فراهم کرده ایم را تعلیق می کنیم و سپس مواد غنی شده 20 درصد را یا به صفحه سوخت برای راکتور تهران و یا به مواد اولیه قابل بازگشت به مواد 20 درصد تبدیل می کنیم.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه با بیان این که عقب گرد طرف مقابل به چند عرصه مربوط می شود، گفت: آن ها متعهد می شوند که قانون کاهش فروش نفت ایران را لغو کنند؛ قانونی که طی آن تمام مشتری های نفت ایران ملزم هستند هر شش ماه 20 درصد از خرید نفت خود از ایران را کاهش دهند لذا با لغو این توافق فروش نفت ایران در همین سطح باقی می ماند.
وی ادامه داد: غرب همچنین متعهد می شود تا کانال بانکی برای خریدهای ایران در عرصۀ مواد غذایی، دارویی و تجهیزات پزشکی را ایجاد کند، چهار میلیارد و دویست میلیون ریال از دارایی های بلوکه شده ایران را طی هشت نوبت برگرداند، صادرات پتروشیمی ایران، واردات خودروهای خارجی و واردات و صادرات طلا و فلزات گران بها را آزاد کند و چندین تعهد دیگر.
عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشو افزود: تمام تعهدات ما برگشت پذیر است و اگر طرف غربی تخلفی انجام دهد در عرض 24 ساعت می توانیم شرایط را به قبل از توافق ژنو برگردانیم اما تعهدات طرف مقابل بر خلاف اظهاراتشان به آسانی قابل برگشت نیست؛ هنوز مدتی از توافق ژنو نگذشته بود که کمپانی ها و شرکت های غربی و همچنین وزرای امور خارجه کشورهای اروپایی برای گسترش مناسبات خود وارد ایران شدند.
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه تأکید کرد: با این وجود نباید فراموش کنیم که دعوای اصلی بر سر این مسائل و پول و نفت و طلا نبود بلکه بر سر عزت و استقلال ایران بود.
عراقچی ابراز کرد: در این توافق نامه ما با پذیرفتن محدودیت هایی موقت و نظارت بیشتر سازمان انرژی اتمی به اعتماد سازی در جهت عدم تلاش برای رسیدن به بمب اتمی می پردازیم؛ در واقع ما چیزی نمی دهیم و این که عده ای عنوان می کنند ما در گام نخست غنی سازی 20 درصد که برگ برنده ما بود را دادیم نادرست است، ما هیچ امتیازی ندادیم و بنا هم نیست امتیاز خاصی بدهیم بلکه صرفا اعتماد سازی می کنیم.
وی در مورد این که نمایندگان مجلس از جزئیات توافق نامه ژنو اطلاعی دارند یا خیر، گفت: هیچ نکته محرمانه ای وجود ندارد و ما همه نکات را به مسئولین گفته ایم؛ نمایندگان مجلس نیز محرم انقلاب و نظام هستند و من و سایر همکاران بارها در کمیسیون امنیت ملی و صحن عمومی مجلس حضور یافته ایم و آنچه که لازم بوده را عنوان و مدارک و اسناد لازم را عرضه کرده ایم ضمن این که رئیس مجلس عضو شورای امنیت ملی کشور است و هرآنچه را که لازم باشد به نمایندگان منتقل می کند.
روابط ایران و آمریکا بهبود نمی یابد / مذاکرات ژنو ارتباطی به رابطۀ دو کشور ندارد
معاون امور حقوقی و بین المللی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات تند مقامات آمریکایی در رابطه با ایران و مذاکرات هسته ای، گفت: ما با آمریکا دوست نشده ایم و آمریکا دشمن ماست و باید دشمنی کند؛ ما صرفاً یکی از موضوعات مورد اختلافمان را در یک توافق نامه مدیریت می کنیم، این که آن ها از گزینه نظامی و گزینه های روی میز سخن می گویند طبیعی است و ما از آن ها ترسی نداریم و عنوان می کنیم که گزینه های ما که مردم و ملت ایران هستند نیز روی میز است.
عراقچی ادامه داد: توافق نامه ژنو هیچ ارتباطی با روابط دو جانبه ایران و آمریکا ندارد و بهبود روابط بین این دو کشور قرار نیست رخ بدهد و ما در این رابطه هیچ مذاکره ای نداشتیم و بنا هم نیست مذاکره کنیم، از این رو موضع گیری دشمن در حین و پس از مذاکرات امری طبیعی است و ما در وزارت امور خارجه نیز به این اظهارات و توهین های آن ها در مذاکرات و در رسانه ها پاسخ داده و موضع گرفته ایم./9312/پ201/ج