۰۶ مهر ۱۳۹۳ - ۱۲:۱۹
کد خبر: ۲۲۲۹۶۵
در یادداشتی بررسی شد؛

نقش منافقان در اختلافات امت اسلامی از نظر علامه طباطبایی

خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی مرکز فرهنگ و معارف قرآن گفت: در جامعه اسلامی کسانی زندگی می‌کنند که ظاهرشان با مسلمانان است و باطنشان با دشمنان آنان، در ظاهر در پی صلاح و اصلاحند و در واقع تمام تلاششان برای فساد و نابودی دین و انسانیت است.
علامه طباطبايي

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از ایسکا، حجت الاسلام میرعرب، عضو هیأت علمی مرکز فرهنگ و معارف قرآن در یادداشتی به بررسی نقش منافقان در اختلاف افکنی در جامعه اسلامی و لزوم مقابله با آنها پرداخته است.

 

در جامعه اسلامی کسانی زندگی می‌کنند که ظاهرشان با مسلمین است و باطنشان با دشمنان آنان. در ظاهر در پی صلاح و اصلاحند و در واقع تمام تلاششان برای فساد و نابودی دین و انسانیت است. قرآن این گروه را منافق نامیده است. اینان از جمله کسانی هستند که مانند یهود در پی تفرقه افکنی بین مسلمانان هستند. اینان همان­هایی هستند که خدا پرده از نیاتشان برداشته و دسیسه آنان در ساخت مسجد را افشا کرده است: «...وَالَّذِینَ اتَّخَذُوا مَسْجِداً ضِرَاراً وَکُفْراً وَتَفْرِیقاً بَیْنَ الْمُؤْمِنِینَ...».(التوبة/107).

 

علامه طباطبایی ذیل آیه نوشته است: «خداوند در این آیه غرض منافقان را از ساختن مسجد بیان کرده که مقصودشان از این عمل این بوده که به دیگران ضرر بزنند و کفر را ترویج نموده، میان مؤمنین تفرقه بیندازند و پایگاهى داشته باشند، تا در آنجا علیه خدا و رسولش کمین گرفته، از هر راهى که ممکن شود دشمنى کنند».

 

سپس علامه با کمک سبب نزول مورد خاص را توضیح داده‌اند؛ هر چند که اصل مدلول عام است: «جماعتى از بنى عمرو بن عوف مسجد قبا را ساخته، از رسول خدا (ص) خواستند تا در آنجا نماز بخواند. رسول خدا(ص) هم مسجد را افتتاح نموده، در آنجا به نماز ایستاد. بعد از این جریان، عده‏اى از منافقین بنى غنم بن عوف حسد برده در کنار مسجد قبا مسجد دیگرى ساختند تا براى نقشه‏چینى علیه مسلمین پایگاهى داشته باشند، و مؤمنین را از مسجد قبا متفرق سازند و نیز در آنجا متشکل شده، در انتظار ابى عامر راهب که قول داده بود با لشکرى از روم به سوى آنها بیاید بنشینند، و رسول خدا(ص) را از مدینه بیرون کنند.

 

پس از آنکه مسجد را بنا کردند نزد رسول خدا (ص) آمده، درخواست کردند که آن جناب به آن مسجد آمده و آن را با خواندن نماز افتتاح فرماید و آنها را به خیر و برکت دعا کند، رسول خدا (ص) که در آن روز عازم جنگ تبوک بود وعده داد که پس از مراجعت به مدینه به آن مسجد خواهد آمد، پس این آیات نازل گردید».

 

یعنی ممکن است منافق مسجد بسازد، ولی مؤمنان باید هشیار باشند که قصد خیر ندارد و به قصد ایجاد تفرقه ساخته­اند. به همین دلیل خداى تعالى افشاگری کرد و به پیامبرش خبر داد که گول قسم آنها را نخورند.

 

البته، شناخت چهره­های نفاق مشکل است، مگر از طریق عمل­کرد آنان، که مؤمنان با بصیرت باید به اعمال افراد دقت کنند و چهره­های نفاق را به مردمی که از توطئه­های این افراد خطرناک غافلند، بشناسانند.

 

علامه در بیانی دیگر، ریشه بعضی از اختلافات خطرناک را توطئه‌های شوم منافقان می‌داند. اختلافاتی که باعث پاره پاره شدن امت اسلامی و تشکیل فرقه­های متعددی شد و شکوه و عظمت مسلمانان را نابود کرد و می‌کند. ایشان فرموده: «و آنچه که تجزیه و تحلیل بحث نشان می­دهد، این است که همه این اختلاف‏هایى که در اسلام پدید آمد به منافقین منتهى مى‏گردد، همان منافقینى که قرآن کریم خشن‏ترین و کوبنده‏ترین بیان را در باره آنان دارد و مکر و توطئه آنان را بزرگ مى‏شمارد. اگر خواننده عزیز بیاناتى را که قرآن کریم در سوره بقره و توبه و احزاب و منافقین و سایر سوره‏ها در باره منافقین دارد، به دقت مورد مطالعه قرار دهد لحنى عجیب خواهد دید. تازه این لحن در مورد منافقانی است که در عهد رسول خدا(ص) بودند و هنوز وحى قطع نشده بود. (و اگر در درون خانه‏هایشان توطئه‏اى مى‏چیدند، خدا رسوایشان می­کرد) آن وقت چطور شد که بعد از درگذشت رسول خدا(ص) دیگر هیچ سخنى از منافقین به میان نیامد و ناگهان سر و صدایشان خوابید (گویا با رفتن پیامبر منافقان تمام شدند!). به هر حال بعد از رحلت آن جناب بسیار زود مردم دچار تفرقه شدند و مذاهب گوناگون بین آنها جدایى انداخت و از هم دور شدند. حکومت­ها مردم را در بند تحکم و استبداد خود کشیدند و سعادت حیاتشان را به شقاوت، و هدایتشان را به گمراهی و کج روی تبدیل نمودند».

 

علامه به نقش منافقان در تفرقه و شکستن وفاق و اتحاد مسلمانان، در جای جای تفسیرشان پرداخته‌اند. ایشان به ویژه به مسأله حاکمان منافق که نقش بسیار مخربی در شکستن بنیان مرصوص اسلامی داشته‌اند، توجه خاص دارند.

 

این مفسر حکیم ذیل آیات «وَمِنْ النَّاسِ مَنْ یُعْجِبُکَ قَوْلُهُ فِی الْحَیَاةِ الدُّنْیَا وَیُشْهِدُ اللَّهَ عَلَى مَا فِی قَلْبِهِ وَهُوَ أَلَدُّ الْخِصَامِ * وَإِذَا تَوَلَّى سَعَى فِی الأَرْضِ لِیُفْسِدَ فِیهَا وَیُهْلِکَ الْحَرْثَ وَالنَّسْلَ وَاللَّهُ لا یُحِبُّ الْفَسَادَ» (بقره/204 - 205)، نوشته‌ است: «مراد از فساد، فساد تکوینى و آنچه در گردش زمان فاسد مى‏شود، نیست؛ زیرا پاره‏اى از فسادها هست که دست کسى در آن دخالت ندارد... بلکه مقصود از این فساد، فسادهاى تشریعى است، یعنى آن فسادى که دست بشر پدید مى‏آورد، آرى خداى عزّ و جلّ دین را که تشریع کرد به منظور اصلاح اعمال بندگان بود، تا با عمل صالح روزمره و تمرین مستمر، ملکات فاضله را در نفوس آنان پدید آورد، و اختلافشان را اصلاح کند، و در نتیجه حال انسانیت و جامعه بشریت حالى معتدل شود. با چنین اتفاقی، زندگی بشر هم در دنیا و هم در آخرت عین سعادت مى‏شود... ولی (یک خطر در کمین است، و او) آن کسى است که در آیه اول فرمود: ظاهر قولش با باطن قلبش مخالف است. او وقتى در زمین فساد مى‏کند، به نحوى انجام نمى‏دهد که ظاهر آن فساد باشد، بلکه به شکلى انجام مى‏دهد که ظاهرش صلاح است، یعنى کلمات را از جاى خود تحریف مى‏کند، و حکم خدا را تغییر مى‏دهد، و در تعالیم دینى دخل و تصرف مى‏کند، تصرفى که منجر به فساد اخلاق و اختلاف کلمه شود، و معلوم است که در فساد اخلاق و اختلاف کلمه مرگ دین و فناى انسانیت است که در این صورت فساد دنیا حتمى است.»

 

آنچه که در این آیات آمده، مورد تصدیق تاریخ قرار گرفته، چون مردانى در امت اسلام آمدند، و بر دوش این امت سوار شده، در امر دین و دنیا تصرفاتى کردند که نتیجه مستقیمش وبال براى دین، و انحطاط براى مسلمین، و اختلاف در امت بود و کار دین را به جایى کشانید که بازیچه دست هر بازیگر شد، و انسانیت امت لقمه هر چپاولگر گردید، و نتیجه این سعى و خودکامگی­ها فساد زمین شد، به خاطر نابود شدن دین، وهلاک انسانیت و بهمین جهت است که مى‏بینیم در بعضى از روایات هلاکت حرث و نسل به هلاکت دین و انسانیت تفسیر شده است»./907/د102/ی

ارسال نظرات