عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه:
فطرت شامل امور غیر اکتسابی انسان می شود
خبرگزاری رسا ـ عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با رد این نظریه که فطرت اختصاص به دل دارد گفت: از نظر روانشناسی فطرت، شامل همه امور غیر اکتسابی انسان می شود.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام مسعود آذربایجانی عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه پیش از ظهر امروز در نشست علمی «فطرت؛ راه یا برهان شناخت خدا» ضمن بیان مباحثی در راستای فطرت، نظریه های مرتبط با این بحث را مطرح و نقد و بررسی کرد.
وی نخست با اشاره به معنای فطرت بنا به تعریف برخی از بزرگان گفت: بر حسب تعاریف بزرگان؛ فطرت در مقابل غریزه است و اختصاص به فطرت دل دارد اما بنا بر مباحث روانشناسی فطرت، همه امور غیر اکتسابی انسان را شامل می شود، تنها به یک معنای خاص تعلق ندارد و روایات اهل بیت(ع) نیز دلیلی بر این تعریف است.
حجت الاسلام آذربایجانی به فطرت خداشناسی اشاره کرد و افزود: بنا به روایات می توان دریافت خداشناسی فطری هم تنها به دل اختصاص ندارد که تنها یک گرایش باشد بلکه جنبه های معرفتی را هم شامل می شود.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه امور فطری یا غیر اکتسابی را به چهار دسته تقسیم کرد و گفت: نخست ساختار اولیه بدن انسان که جنبه ژنتیک دارد از امور فطری است.
وی دسته دوم امور غیر اکتسابی را بازتاب های اولیه انسان بیان کرد و اظهار داشت: اگر انسان تازه متولد شده را مورد آزمایش قرار دهیم پی می بریم در مقابل بعضی از کنش ها، واکنش نشان می دهد و این از بازتاب هایی است که به طور فطری در وجود انسان وجود دارد.
حجت الاسلام آذربایجانی با توجه به نخستین شناخت های انسان خاطرنشان کرد: دسته سوم امور غیر اکتسابی روان بنه های انسان است و روان بنه یعنی اتم و مولکول ها که نخستین شناخت های انسان اعم از شناختی و عاطفی است.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ناهوشیارهای انسان را چهارمین امر غیر اکتسابی انسان ذکر کرد و ابراز داشت: بنا به تقسیم های دانشمندان ناهوشیارهای انسان به جمعی و فردی تقسیم می شود که یا به صورت های غرایز یا کهن الگوها در وجود انسان وجود دارد که غیر اکتسابی و فطری هستند.
وی مکاتب روانشناسی را از جهت قبول با عدم قبول امور انسان به فطری بودن، به دو دسته تقسیم کرد و افزود: نخست نظریه رفتار گراها است که مخالف امور فطری انسان است و عوامل انسان را محیطی می داند و نظریه دیگر که سایر مکاتب با تفاوت هایی فطری بودن انسان را قبول دارند.
حجت الاسلام آذربایجانی در ادامه به بیان نظریه «ویلیام جیمز» در زمینه فطرت انسان پرداخت و تصریح کرد: ویلیام جیمز در رابطه ایمان به خدا دو دیدگاه دارد و نظر مهم او جنبه عمیق تر غرایز است که می گوید بخشی در فطرت انسان است عرصه عمیق غرایز است که ناهوشیار نام دارد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در پایان با اشاره به نظریه «یونگ» گفت: نظریه یونگ دارای بخشی به نام ناهوشیار جمعی است که در این قمست ارتباط انسان با خداوند است و با توجه به دوره دوم انسان که آن را پسین نامیده است می گوید انسان به سوی معنویات علاقه دارد و اعتقاد به امور غیر اکتسابی دارد و بر خلاف جیمز به ناهوشیار جمعی معتقد است./1322/پ202/ب4
ارسال نظرات