حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد:
رعایت اخلاق بر عرفان مقدم است
خبرگزاری رسا ـ استاد حوزه علمیه قم با توجه به تأثیر اخلاق در تمام ابعاد زندگی انسان اظهار داشت: اگر انسان با رعایت اخلاق میتواند به روح پاک دست پیدا کند؛ بنابراین انسان نخست باید اخلاقیات را رعایت کند، به عبارت دیگر اخلاق مقدمه عرفان است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام و المسلمین علی نظری منفرد استاد حوزه علمیه قم پیش از ظهر امروز در مدرسه علمیه آیت الله گلپایگانی قم با توجه به اهمیت مباحث اخلاقی به مقایسه اخلاق با دیگر مباحث دینی علمی مانند فلسفه و عرفان پرداخت و اظهار داشت: اخلاق را با این مباحث دارای مشترکاتی دارد.
وی با توجه به تعاریف فلسفه و اخلاق به بررسی رابطه این دو مبحث اشاره کرد و اظهار داشت: علم به حقایق اشیا با توجه به توان بشریت را فلسفه گویند و گاهی در فلسفه از چیزی بحث می کنیم که تحت اختیار ما است که حکمت عملی است و گاهی مباحث طبق اخیار ما نیست حکمت نظری نام دارد و با توجه به تقسیم بندی احکام عملی و نظری فلسفه می توان پی برد که اخلاق هم از اجزای حکمت عملی فلسفه است.
استاد حوزه علمیه قم در ادامه به رابطه عرفان و اخلاق اشاره کرد و گفت: عرفان یعنی انسان از راه شهود باطنی به حقایق برسد و اگر بخواهد کسی به این شهود برسد باید از مادیات خارج شود و به ملکوت توجه کند بنابراین نخست باید اخلاقیات را رعایت کند و به عبارت دیگر اخلاق مقدمه عرفان است.
حجت الاسلام و المسلمین نظری منفرد با بیان این که اغلب عرفان را حجت برای خود شخص کاشف می دانند، ابراز داشت: اگر کسی در عرفان به شهود و کشف برسد با توجه به مباحث اصولی باید بدانیم اگر کشفی برای کسی بوسیله عرفان حاصل شد اغلب برای خود شخص حجت است.
وی با اشاره به سخن رسول اکرم (ص) عرفان صحیح را در اسلام قابل قبول دانست و خاطر نشان کرد: پیامبر (ص) در دیدار با شخصی که به دلیل مواجهه با شوهدات از حالش تغییر کرده بود فرمود؛ زمانی که فرد با نگاه به شهودات تغییرات در وی حاصل شود نور در دل او قرار می گیرد.
استاد حوزه علمیه رسیدن به شواهد عالم و قرار گرفتن نور ایمان در دل را نیازمند سه حالت بیان کرد و افزود: با توجه به فرموده پیامبر (ص) اگر کسی بخواهد نور ایمان در دلش قرار بگیرد باید خود را از تعلقات مادی خارج کند، به ملکوت توجه و روح را اخروی کرده و آماده مرگ باشد.
وی در پایان با توجه به حصول شهودات در بزرگان اسلام و حرکت در راه عرفان صحیح یادآور شد: اگر کسی با توجه به راهنمایی درست دینی و صحیح در راه عرفان قرار گیرد می توان در راه عرفان قرار گرفته تا نور ایمان در دل او آرام گیرد و از تعلقات دنیایی فاصله داشته باشد./1322/پ202/ف
ارسال نظرات