حجت الاسلام و المسلمین نظری منفرد:
اخلاقمداری برآمده از فطرت آدمی است
خبرگزاری رسا ـ استاد درس اخلاق حوزه علمیه قم با توجه به نظریات مختلف در رابطه با اخلاق انسان خاطر نشان کرد: فعل اخلاقی یک امر وجدانی و فطری است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین علی نظری منفرد استاد حوزه علمیه قم پیش از ظهر امروز در جلسه درس اخلاق مدرسه علمیه حضرت آیت الله گلپایگانی قم با توجه به اهمیت معنای اخلاق در وجود انسان خاطر نشان کرد: در رابطه با اصل اخلاق نظریات مختلفی وجود دارد و برخی اساس فعل اخلاقی را محبت می دانند، گروهی فعل اخلاقی را اراده انسان می دانند و نظریه ای دیگر فعل اخلاق را امری فطری و وجدانی می دانند.
وی در این جلسه به بررسی سومین نظریه یعنی فعل اخلاق، امری فطری و وجدانی است، پرداخت و تصریح کرد: خداوند در سوره شمس بعد از بیان سوگندهای متعدد می فرماید تقوا به بشر الهام شده است به این معنا که فعل اخلاق امری وجدانی است.
حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد به اعتراف برخی از نظریه پردازان در دنیا به فطری بودن، اخلاق اشاره کرد و ابراز داشت: در دنیا نظریه پردازانی گفته اند فعل اخلاق، امری وجدانی است و می توان از این افراد فیلسوف غربی« کانت» را نام برد.
استاد حوزه علمیه قم با اشاره به تأکید کانت به فطری بودن، اخلاق انسان گفت: کانت گفته است دو چیز در دنیا باعث اعجاب انسان است نخست ستارگان آسمان و دیگر وجدان اخلاقی انسان.
وی در ادامه افزود: از نظر روانشناسی، وجود انسان دارای چهار اصل است؛ اصل حقیقت جویی، اصل وجدان اخلاقی یعنی انسان از نظر فطری به گونه ای آفریده شده که او را به کارهای خوب دعوت می کند، اصل وجدان زیبایی و اصل وجدان پرستش.
حجت الاسلام والمسلمین نظری منفرد با توجه به نظریه های مختلف، انسان را موجودی مکلف و اخلاقی دانست و اظهار داشت: انسان موجودی مکلف و اخلاقی متولد شده است به این معنا که خوبی را دوست دارد و از بدی دوری می کند.
وی دقت در آیات و روایات را راهی برای پی بردن به فطری بودن اخلاق انسانی بیان کرد و یادآور شد: با توجه به آیات و روایات و تأمل در آن ها می توان به گونه اثبات کرد که فعل اخلاقی به وجدان و فطرت باز می گردد و برای اثبات فطری بودن اخلاق نیاز است در این راستا بررسی های دقیق تری صورت گیرد./1322/پ202/ف
ارسال نظرات