آیین و رسوم ماه مهمانی خدا در زادگاه امام خمینی
به گزارش خبرگزاری رسا، هر منطقهای در کشور در ماه مبارک رمضان دارای آداب و رسوم خاص خود است و شهرستان خمین نیز به عنوان شهری مذهبی و پایبند به سنتها دارای رسوم خاصی است که هر ساله در این ماه پر برکت، مردم شهرستان برگزار می کنند. همزمان با پیشرفت جوامع، بسیاری از آداب و رسوم و سنتها هم یا از بین رفتهاند یا تغییر کردهاند اما در شهر و روستاهای خمین هنوز برخی مراسم بکر و دست نخورده باقی مانده است.
به عنوان مثال در گذشته در روستاهای خمین رسم بر این بود که جوانان از سه روز مانده به ماه رمضان، در بلندترین ارتفاعات شهر یا روستای خود، در انتظار حلول ماه، شب زنده داری میکردند، پس از رؤیت ماه با ندای الله اکبر، خبر از حلول ماه مبارک رمضان میدادند، آنگاه مراسم سحرخوانی بر پشتبامها با کوبیدن بر پشت تشتی وارونه و مناجات شروع میشد.
در بسیاری از روستاها نیز هر شب نوجوانی بر بام محله خود بر تشت میکوبید و هر چه زمان به پایان سحر و طلوع خورشید نزدیک میشد، زمان کوبش چوب بر تشت نزدیکتر می گشت تا روزهداران بدانند باید از خوردن امساک کنند و برای ایستادن به نماز آماده شوند، همان نوجوان سپس بر بام خانه اذان میگفت اما این مراسم با آمدن انواع وسایل ارتباط جمعی به دست فراموشی سپرده شده است.
در خمین و بسیاری از روستاهای آن رسم بر این است که قبل از آمدن ماه رمضان خانه تکانی میکنند و همانگونه که برای بهار طبیعت آماده میشوند این بار هم خود را برای بهار قرآن آماده میسازند. «سر زبانی» نام هدیهای است که قبل از فرا رسیدن این ماه پر برکت خانوادههای روستایی به نوجوانانی اهدا میکنند که برای اولین بار میخواهند روزه بگیرند تا آنان را برای روزه گرفتن تشویق کنند، همچنین پختن غذاهای محلی مانند شله زرد ،حلوای شیره انگور، شیر برنج و حلیم در هنگام افطار از از دیگر رسوم مردم خمین است.
در روستای «فرنق» هم قبل از آمدن ماه رمضان سه نوع نان خانگی مخصوص ماه رمضان میپزند، به نامهای «فطیر شیر»، «نان گرده» و «نان شاطه»، برگزاری ختم قرآن و افطاری دادن نیز یکی دیگر از رسومی است که مردم خمین همچنان به آن پایبند هستند.
روز 21 ماه رمضان که مصادف با شهادت مولای متقیان حضرت علی(ع) است در خمین به روز تیغ معروف است و مردم این شهرستان از شیر گاوهای خود در این روز، استفاده نمیکنند و شیر آن شب را که در اصطلاح مردم به شیر شب تیغ معروف است به نیازمندان و فقرا میبخشند و در این روز به زیارت اهل قبور و زیارت امامزادگان میروند.
همچنین در شب 27 رمضان که مصادف با کشتن ابن ملجم مرادی است، برای افطار و شام تمام خانوادهها آش رشته میپزند و اقوام درجه یک را میهمان میکنند بعضیها نیز آش را بین همسایگان توزیع میکنند؛ تمام این رسوم زیبا دارای پشتوانه فرهنگی هستند که بیان آنها برای نسل جوان تاثیرات تربیتی بسیاری خواهد داشت. /842/د101/ب4