قرآن مهمترین سرمایه و ذخیره معنوی برای مسلمانان است
حجتالاسلام مسعود آذربایجانی، عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا به بیان نکاتی درباره فرصتها و ظرفیتهای ماه مبارک رمضان به روزهداران پرداخت و خاطرنشان کرد: مهمترین ظرفیت ماه مبارک رمضان، یک نوع بازگشت به خویشتن و در حقیقت توجه به احوال معنوی خود است.
این کارشناس دینی افزود: به صورت طبیعی به هنگام سحر یک توفیق اجباری داریم که بلند میشویم؛ ولو اینکه اختصاص پنج دقیقه در سحرها به تفکرکردن و گفت و گو کردن با خدا و خواندن نماز میتواند سرمایهای معنوی را به تدریج برای ما ایجاد کند.
مهمترین ثمره روزهداری، ایجاد خویشتنداری برای انسان
وی ایجاد خویشتنداری برای انسان را مهمترین ثمره روزهداری دانست و اظهار داشت: باید به این خودآگاهی برسیم که این صبر و شکیبایی و خویشتنداری که در مقابل غذا خوردن و نوشیدن آب است، در مسائل دیگر نیز میتواند برای ما کارایی داشته باشد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با اشاره به کنترل اعضا و جوارح بدن در ماه رمضان و مدیریت آنها تصریح کرد: در رابطه با آرزوها و لذتهای کوتاهمدت بایستی صبر کرده تا بتوانیم برای اهداف بلندمدت از آنها بهره بیشتری ببریم؛ بعد دیگر ماه مبارک رمضان از جهت اخلاقی است که خودمان را کنترل کنیم؛ همانطور که خودمان را در رابطه با غذا، شراب، آب، طعام و غیره کنترل میکنیم، دست و گوش و چشممان را نسبت به آزار و اذیت دیگران کنترل کرده و برای نفع به دیگران مدیریت کنیم که میتواند تمرینی برای استفاده بیشتر از فرصت باشد.
حجتالاسلام آذربایجانی با بیان اینکه ماه رمضان فرصت مناسبی برای افزایش انس و الفت در میان اعضای خانواده است، گفت: یک جنبه دیگر ماه رمضان، فرصتی برای بازگشت به خانواده است؛ چرا که خصوصیت ماه رمضان این است که مواقع غذا خوردن زمان خاصی بوده و به ویژه اینکه زمان افطار فرصت مناسبی برای جمع شدن اعضای خانواده است؛ در این مواقع بهتر است که تلویزیون و این قبیل لوازم ارتباطی را خاموش کرده و انس و الفت را در میان اعضای خانواده خود بیشتر کنیم.
قرآن مهمترین سرمایه و ذخیره معنوی برای مسلمانان است
وی با اشاره به اینکه ماه رمضان فرصتی برای بازگشت به قرآن است، یادآور شد: قرآن مهمترین سرمایه و ذخیره معنوی برای مسلمانان است که میتواند از جهات اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و ابعاد عبادی در پیام های قرآن برای ما فایده داشته باشد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه افزود: اگر بتوانیم علاوه بر خواندن قرآن، روزی یک صفحه از آن را مطالعه کنیم و پیام های آن را دریابیم؛ برای مشکلات خود از قرآن پیام هدایت دریافت کنیم.
اصلاح سبک زندگی معنوی در ماه مبارک رمضان
حجتالاسلام آذربایجانی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه دقت در فضایل این ماه مبارک چه مقدار میتواند در سبک زندگی مؤثر باشد، خاطرنشان کرد: ماه رمضان میتواند سبک زندگی معنوی ما را تنظیم مجددی کند بایستی بحث معنویت را به عنوان یک جزو لازم در سبک زندگی خودمان وارد کنیم.
وی اظهار داشت: تأثیر دیگر ماه رمضان سبک زندگی در خوراک و غذا است؛ با توجه به اینکه در ماه مبارک رمضان غذا خوردن از سه نوبت به دو نوبت کاهش مییابد، باید سعی کنیم در ماه رمضان این استفاده را بکنیم که سبک زندگی غذاخوردنمان نیز یک سوم تقلیل پیدا کند و یک مقدار بر این مسأله کنترل داشته باشیم.
کاهش تنش ها و پرخاشگری ها در ماه مبارک رمضان
عضو هیأت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه درباره تأثیر ماه مبارک رمضان در ابعاد مختلف بر روی جامعه و افراد تصریح کرد: تحقیقات و مطالعات میدانی نشان میدهد که در ماه رمضان جرمها و آسیبهای اجتماعی کاهش یافته و میتواند خشم و شهوت مردم را کنترل کند و آسیبهای اجتماعی را کاهش دهد.
حجتالاسلام آذربایجانی یادآور شد: ماه مبارک رمضان سبب به وجود آمدن آرامش در جامعه میشود و تنشها و پرخاشگریها کاهش پیدا میکند و در ابعاد سیاسی نیز مؤثر است؛ همچنین تندرویها و اظهار نظرهای تند که سبب چالش و تنش در جامعه میشود را تقلیل می دهد؛ اگر این مسائل کنترل یافته تر باشد، میتواند فضائل ماه رمضان در این ابعاد هم تأثیرگذار باشد./822/