از تذکرات آتشین تا تعیین تکلیف کمیسیون ویژه بررسی برجام
به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری رسا، بهارستانیها نخستین روز آرام کاری خود در هفته گذشته را با اعلام وصول طرح اصلاح بند الف ماده 44 قانون برنامه پنجم توسعه و طرح امتیاز بندی ترکیبی عوامل ایثارگری و همچنین در اجرای ماده 168 و طبق اصل 85 سه طرح و لایحه شامل لایحه حفاظت از خاک، لایحه حفاظت و بهرهبرداری از منابع ژنتیکی و طرح اصلاح قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغها مصوب سال آغاز کردند.
نمایندگان مجلس در جریان بررسی طرح قانونی ممنوعیت بهکارگیری بازنشستگان، با دوفوریت این طرح با 151 رأی موافق، 22 رأی مخالف، 10 رأی ممتنع از مجموع 205 نماینده حاضر در صحن موافقت کردند .
قرائت بیانیه نمایندگان درخصوص ضرورت ارائه برجام در قالب لایحه از سوی دولت به مجلس که به امضای 201 نفر از نمایندگان مجلس رسیده است از دیگر موضوعات نخستین روز کاری خانه ملتی ها در هفته گذشته بود.
در این بیانیه آمده است: نمایندگان با توجه به وظیفه قانونی اعلام میداریم از زحمات تیم مذاکرهکننده هستهای که تلاش وافری را در مذاکرات داشتهاند، قدردانی کنیم.
براساس اصول 77 و 125 قانون اساسی بررسی متن برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام از وظایف قانونی مجلس شورای اسلامی و نمایندگان ملت است و مستلزم ارائه اطلاعات و همکاری تمامی دستگاههای مختلف ذیربط است.
ارائه متن برجام به مجلس باید در قالب لایحهای از سوی دولت به مجلس باشد که ضروری است هر چه سریعتر به مجلس تقدیم گردد.
هرگونه اقدام داوطلبانه و شروع اجرایی توافقنامه به صورت موقت، دائمی یا الزامی قبل از تصویب مجلس شورای اسلامی و تایید شورای نگهبان وجاهت قانونی ندارد.
اما در حالی که همه منتظر برگزاری انتخابات اعضا کمیسیون ویژه بررسی برجام در صحن علنی مجلس بودند،دومین روز کاری بهارستانی ها با بررسی گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح الحاق دو تبصره به ماده 24 لایحه قانونی اصلاح قسمتی از قانون تجارت، گزارش کمیسیون فرهنگی در مورد طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده، گزارش کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح اصلاح بند ج ماده 178 قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران و گزارش کمیسیون اجتماعی در مورد طرح اصلاح بند ز ماده 44 قانون قانون برنامه پنج ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران آغاز شد.
حضور چیت چیان و زنگنه در مجلس
البته در این روز حمیدرضا چیتچیان وزیر نیرو برای پاسخ به سوال حسن کامران و بیژن نامدار زنگنه وزیر نفت برای پاسخ به سوال نادر قاضی پور نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی میهمان خانه ملتی ها بودند که در نهایت پس از پرسش و پاسخ نمایندگان و قاضی پور از پاسخهای وزرای دولت یازدهم قانع شدند.
انتخاب اعضای کمیسیون ویژه بررسی برجام
اما سومین روز کاری نمایندگان مجلس که به نوعی یکی از هستهای ترین روزهای بهارستان نام داشت، با برگزاری انتخابات اعضا کمیسیون ویژه بررسی برجام آغاز شد که در نهایت آقایان سید حسین نقوی حسینی، اسماعیل کوثری، محمدحسن ابوترابیفرد، ابراهیم کارخانه، حسین نجابت، محمد مهدی زاهدی، علیرضا زاکانی، مهرداد بذرپاش، علاءالدین بروجردی، محمود نبویان، مسعود پزشکیان، منصور حقیقت پور، غلامرضا تاجگردون، عباسعلی منصوری آرانی و وحید احمدی بر کرسیهای این کمیسیون تکیه زدند. انتخابی که البته بازتاب هایی را در سطح رسانه ها به همراه داشت.
البته بحث هستهای در این روز فقط به انتخابات ختم نشد و برخی نمایندگان تذکرات آتشین خود را به دولت در باب هستهای آغاز کردند.
ظاهرا دولت به دنبال نظارت بر مجلس است
حجت الاسلام رسایی در تذکر خود خطاب به هیأت رییسه مجلس و حجت الاسلام ابوترابی فرد که ریاست جلسه را عهده دار بود، گفت: من همیشه می خواهم در زمان ریاست آقای لاریجانی صحبت کنم ولی وی هم چون می داند ما چه می خواهیم بگوییم هر زمان که ما قصد صحبت کردن داریم فرمان اداره مجلس را به شما واگذار می کند.
وی با بیان این که سوال ما این است که وقتی لایحه برجام به مجلس ارائه نشده، کمیسیون ویژه چه چیزی را می خواهد بررسی کند، تصریح کرد: متاسفانه مسؤولان دولت هر روز یک حرف تازه ای می زنند، معاون وزیر امور خارجه می گوید صلاح نیست مجلس برجام را بررسی کند و معاون رییس جمهور هم به نوعی دیگر درباره بررسی برجام در مجلس نظر می دهد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با بیان این که گویا جای دولت و مجلس با یکدیگر عوض شده است، تصریح کرد: از این صحبت ها اینگونه برداشت می شود که دولت قصد نظارت بر مجلس را دارد، اگر بازی برد برد است چرا هراس دارند تا برجام در مجلس بررسی شود.
حجت الاسلام ابوترابی فرد نیز در پاسخ به این تذکر گفت: این کمیسیون طبق ماده 44 آیین نامه داخلی مجلس و به خواست نمایندگان و با رای آنها تشکیل شده است.
اما تذکرات آتشین به اینجا ختم نشد و کمال علیپور نیز تذکر خود را این چنین آغاز کرد: طبق قانون اساسی اگر دولت نخواهد لایحه برجام را به مجلس ارائه کند، خلاف دیگری مرتکب شده است و آیا ما بایدمنتظر بمانیم تا ببینیم دولت چه اقدامی خواهد کرد.
وی ادامه داد: امروز مردم در کوچه و خیابان از ما سوال می کنند که ببینید کنگره آمریکا چقدر شفاف جزییات برجام را به اطلاع شهروندان شان می رسانند و آیا مجلس ایران در خواب بسر می برد و ما هیچ پاسخی در مقابل این پرسش ها نداریم.
نماینده مردم قائمشهر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قرارداد ترکمانچای در زمان خود ننگین نبوده است و بعد از گذشت زمان ننگین بودن آن مشخص شد، افزود: ماباید به این موضوع توجه کنیم و به نحوی رفتار نکنیم که بعد از گذشت زمان بگویند چرا قرارداد برجام در مجلس شورای اسلامی بررسی نشد.
اما بهارستان این هفته میزبان میهمانانی نیز بود، تجمع مربیان مربیان پیش دبستانی که مدت یک هفته در مقابل مجلس به طول انجامید و برگزاری تجمع تشکلهای دانشگاهی در ارتباط با برجام در مقابل مجلس و همچنین حضور رئیس و برخی اعضای انجمن اسلامی رسالت اهل بیت فنلاند از مهمترین میهمانان بهارستان بودند.
افتتاح نمایشگاه اتحادیه مطبوعات محلی استانهای کشور در محل دایمی نمایشگاههای بهارستان از دیگر برنامههای مجلس در هفته گذشته بود.
البته کمیسیونهای تخصصی بهارستان نیز در هفته گذشته جلسات خود را با جدیت دنبال کردند که موضوع اکثریت این جلسات بررسی برجام با حضور اعضا تیم مذاکرهکننده هسته ای کشور بود. /858/پ200/ج