مهارت های مورد نیاز طلبه تراز تمدن اسلامی/ الگوی عملی بودن طلاب بهترین راه برای گرایش جوانان به حوزه
حجتالاسلام محمدحسین کبیریان، معاون آموزش و امور واحدهای آموزشی حوزههای علمیه تهران در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، درباره گزینش طلاب جدیدالورود به حوزه، خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه حوزه باید طلبه تراز جمهوری اسلامی را با همه قابلیتها تربیت کند، بنابراین طلابی که باید از استعداد برتر، اصالت خانوادگی، تهذیب و اخلاق آراسته برخوردارند را در اولویت پذیرش قرار دهد.
وی با اشاره به بیانات رهبر انقلاب، اظهار داشت: با توجه به اینکه قرار است در آینده طلابی داشته باشیم که طبق فرمایشات مقام معظم رهبری، انقلابی باشند، باید طلابی که جنبههای بصیرتی در آن ها احراز شده، در اولویتهای پذیرش قرار گیرند.
تفاوتهای نسل جدید حوزه نسبت به گذشته
معاون آموزش و امور واحدهای آموزشی حوزههای علمیه تهران با بیان تفاوتهای نسل جدید حوزه نسبت به گذشته، تصریح کرد: نسل جدید حوزه از نظر استعداد، آگاهیهای اجتماعی و داشتن مهارتهای خاص نسبت به نسل گذشته اولویت دارند، اما نسل گذشته طلاب از جهاتی امتیازاتی نسبت به نسل جدید دارند که از جمله آنها پشتکار و همت، اخلاص، اهداف متعالی، حوصله و وقت گذاشتن بیشتر و ممحز بودن در تحصیل و تهذیب از ویژگیهای نسل گذشته حوزه به شمار میآید.
وی افزود: نسل جدید حوزه کمی کمحوصلهتر بوده و به دنبال سرعت در رسیدن به اهداف نسبت به عمق بخشیدن در تحصیل، آموزش و کسب مهارتهای لازم هستند.
الگوی عملیبودن طلاب بهترین راه در گرایش جوانان به حوزه
حجتالاسلام کبیریان در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه خروجیهای حوزه علمیه چگونه میتوانند در تکاپوبخشی و گرایش جوانان به حوزه نقش آفرین باشند؟ گفت: طبق فرمایش امام صادق(ع) که فرمودند «کونوا دُعاةً لِلنّاسِ بِغَیرِ ألسِنَتِکُم»، بهترین راه در این امر، الگوی عملیبودن برای جوانان است.
معاون آموزش و امور واحدهای آموزشی حوزههای علمیه تهران با اشاره به تأثیرگذاری طلابی که دارای مجموع فضائل باشند، خاطرنشان کرد: اگر طلبه خروجی حوزه به تراز علمی مناسبی رسیده باشد و از نظر تهذیبی و اخلاقی، مهذبی شده باشد و از نظر بصیرت و ویژگیهای انقلابی، طلبه بصیری باشد، خود به خود جوانان هنگامی که چنین انسانی را با چنین مجموعه فضائلی ببیند، قطعا عاشق حوزه و نظام حوزوی خواهند شد و گرایش پیدا خواهند کرد و این بهترین روش تأثیرگذاری خروجی های حوزه است.
وی افزود: تبیین نظام حوزه که متأسفانه در این زمینه بسیار کم کار شده و جوانان با مسائل علمی و نظام حوزه و کاربردهای یک طلبه در جامعه کمتر آشنایی دارند، میتواند در جذب جوانان مؤثر واقع شود؛ خروجی حوزه میتواند با تبیین صحیح نظام حوزوی، ساده زیستی و پرهیز از گرایشهای جناحی و انحراف از مسیر صحیح ولایت و آلودهشدن به دنیا میتواند انگیزه خوبی را در جوانان ایجاد کند.
حجتالاسلام کبیریان با اشاره به مهارتهای مورد نیاز طلبه تراز تمدن اسلامی در کنار تحصیلات حوزوی، گفت: با توجه به اینکه طلبه باید خود را مبلغ سطح بینالمللی ببیند، علاوه بر تحصیل کامل علوم اسلامی، نیاز به آشنایی با علوم روز و مهارتهایی مثل استفاده از رایانه، نرمافزارهای مختلف اینترنت و وسایل ارتباط جمعی را بایستی دارا باشد.
معاون آموزش و امور واحدهای آموزشی حوزههای علمیه تهران افزود: یکی دیگر از مهارتهایی که امروز طلبه تراز تمدن اسلامی برای تبلیغ جهانی نیاز دارد، آشنایی با حداقل یکی دو زبان زنده دنیا به ویژه عربی و انگلیسی است؛ شیوایی بیان و داشتن فن بیان از مهارتهایی است که کمک میکند طلاب آموختههای خود را منتقل کنند.
وی بصیرت داشتن را از ویژگیهای طلاب برشمرد و گفت: آشنایی با مسائل روز و به تعبیر رهبر معظم انقلاب بصیرت داشتن و تشخیص مسائل سیاسی، انقلابی و حق از باطل در صحنههای سیاسی و اجتماعی از مهارتهایی است که باید روحانیان داشته باشند تا بتوانند در آینده رهبری جامعه را عهدهدار شوند و مردم را به مسیر حق، اسلام، نظام و انقلاب اسلامی گرایش دهند./822/302/ب2