فرصتهای اعتکاف/ معتکف در پرتوی اقتصاد مقاومتی زندگی میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجتالاسلام ناصر رفیعی، عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه عصر امروز در مراسم افتتاحیه اعتکاف 95 که در مصلی قدس قم برگزار شد، خاطرنشان کرد: هر نیازی یک پاسخی دارد و هر عبادتی پاسخ به یکی از نیازهای انسان است و اثری در زندگی دارد؛ به عنوان مثال ثمره حج، از بین بردن تعلقات دنیوی، نتیجه نماز جلوگیری از منکرات و از بین بردن غلفت و روزه تقویت کننده اراده است.
عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه اعتکاف را معجون عبادات عنوان کرد و اظهار داشت: اعتکاف عبادتی است که ذکر، دعا، حضور در مسجد، جماعت، روزه، نماز و غیره را در بر دارد و تمامی عبادات را شامل میشود.
این کارشناس رسانه ملی با اشاره به اینکه اعتکاف تنها مختص اسلام نبوده است، گفت: اعتکاف عبادتی کهن است و تنها برای اسلام نیست؛ حضرت مریم(س) در بیت المقدس اعتکاف گرفت و همچنین خداوند متعال در آیه 125 سوره بقره به حضرت ابراهیم(ع) و حضرت اسماعیل(ع) میفرماید با آنها تعهد بستیم که خانه خدا را برای طوافکنندگان و اعتکافکنندگان تطهیر کنید؛ اعتکاف ریشه در عبادات انبیای پیش از اسلام دارد.
وی تصریح کرد: انسانها در زندگی بسیار دچار روزمرهگی میشوند و برنامههای هر روز را با تفاوتهای اندکی تکرار میکنند؛ انسان نیاز به یک سری تفاوتهای جدی دارد که اعتکاف فضایی است که در زندگی انسان ایجاد میشود و انسان در ایام اعتکاف میتواند یک فرصتیابی پیدا کند.
حجتالاسلام رفیعی به بیان فرصت های موجود در اعتکاف اشاره کرد و گفت: اعتکاف هفت فرصت را در اختیار انسان قرار میدهد که اولین آن فرصت تقویت معنویت است؛ امروز انسانها از فقر معنوی رنج میبرند؛ یکی از علل طلاق در جامعه، کمبود مسائل معنوی است و جامعهای که معنوی باشد، خدعه و کلک در آن نخواهد بود؛ اعتکاف ارضای بُعد معنوی روح، ارتباط با خالق و جداشدن از تعلقات است.
این کارشناس رسانه ملی یادآور شد: از دیگر فرصتهای اعتکاف، تفکرکردن است؛ در مراسم اعتکاف شرایطی برای انسان پیش میآید که میتواند تفکر کند؛ بیشترین عبادت اباذر از یاران حضرت علی(ع)، تفکر بود؛ تفکر در اسلام جایگاه ویژه ای دارد.
عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه اراده را یکی شاه کلیدهای قرآن دانست و خاطرنشان کرد: تقویت اراده یکی دیگر از فرصتهایی است که اعتکاف در اختیار انسان قرار میدهد؛ اراده یکی از شاه کلیدهای قرآن است؛ آدم اگر عزم قوی داشت، از بهشت رانده نمیشود؛ پیامبران اولوالعزم ویژگیهای زیادی داشتند، اما عزم و ارادهشان بوده است که اولوالعزم نامیده شدهاند.
وی درباره ترک محرمات اظهار داشت: ترک حرام، چهارمین فرصت اعتکاف است که انسان میتواند به آن دست پیدا کند؛ انسانی که میتواند در ایام اعتکاف حتی کار مباح انجام ندهد، می تواند از حرام دوری کند.
حجتالاسلام رفیعی اعتکاف با بیان این که اعتکاف فرصت خوبی برای با نظم شدن است، تصریح کرد: نظم و انضباط یکی دیگر از فرصت های اعتکاف به شمار میرود؛ مشکل بسیاری از انسانها در زندگی، بینظمی است که در اعتکاف انسان با ورود و خروجهای به موقع و برنامههای مختلف نظم پیدا میکند.
این کارشناس رسانه ملی گفت: از دیگر فرصت های اعتکاف، تحمل سختیها است؛ معتکف در اعتکاف سه روز، در پرتوی اقتصاد مقاومتی زندگی میکند و اعتکاف، فرد معتکف را در شرایط شعب ابی طالبی قرار میدهد.
عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه خودشناسی و معرفت نفس را به عنوان هفتمین اثر اعتکاف بیان کرد و یادآور شد: اعتکاف آثار و برکات دیگری را نیز در بر دارد که هر کسی با توجه به خود میتواند به دیگر فرصتهای آن از جمله یادآوری معاد، تقویت توحید، تقیّد شرعی و زندگی اجتماعی دست پیدا کند.
وی ضمن تأکید به بهرهمندی حداکثری از فرصت اعتکاف خاطرنشان کرد: فرصتهای ذکر شده برای کسی است که اخلاق داشته باشد؛ معتکف باید در این عبادت اجتماعی سلسلهاخلاقهای را داشته باشد که پرهیز از فرصتسوزی یکی از آنها است؛ معتکفان فرصت اعتکاف را به نقمت تبدیل نکرده و از آن به درستی استفاده کنند.
حجتالاسلام رفیعی معتکفان را به دوری از استفاده وسایل ارتباط جمعی در فرصت سه روزه اعتکاف توصیه کرد و اظهار داشت: از آوردن موبایل، تبلت، لب تاپ و غیره خود به مراسم اعتکاف پرهیز کنید و در این سه روز از فضاهای غیر الهی جدا شوید و از هر چیزی که مانع ارتباط با خدا میشود، دوری کنید.
این کارشناس رسانه ملی به بیان یکی دیگر از مسائل اخلاقی که باید در اعتکاف رعایت شود پرداخت و تصریح کرد: در مراسم اعتکاف از بیان مطالب بیهوده و لغو پرهیز کنید؛ زبان در اعتکاف میتواند عادت کند که سخنان خوب و مفید بر زبان جاری کند.
عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه با بیان اهمیت رازدار بودن در مراسم اعتکاف و بعد از آن گفت: از بیان هر چیزی که در حواشی اعتکاف میبینید، پرهیز کنید؛ در مراسم اعتکاف افراد مسائل و مواردی از یک دیگر مشاهده میکنند که شاید طرف مقابل تمایل به گفتن آنها به دیگران نداشته باشد و باید از بیان آنها دوری کرد و باید در فرصت سه روز اعتکاف به خواندن دعا، ذکر و ثنا پرداخت.
وی به اهمیت داشتن ظاهر مناسب در مراسم اعتکاف تأکید کرد و یادآور شد: رعایت اخلاق و آداب اسلامی از دیگر مسائلی است که باید در اعتکاف مورد توجه قرار گیرد؛ همانطور که انسان در عبادات با حجاب در برابر پروردگار خود قرار میگیرد، در مراسم اعتکاف نیز با ظاهری مناسب به عبادت بپردازید.
حجتالاسلام رفیعی درباره داشتن اخلاق اجتماعی در مراسم اعتکاف خاطرنشان کرد: رعایت اخلاق اجتماعی یکی از مهمترین مسائلی است که باید در مراسم اعتکاف به آن اهمیت داد؛ اعتکاف یعنی تمرین صبر، تحمل و باهم بودن و بیش از آنکه نماز و قرآن اهمیت داشته باشد، اخلاق اهمیت بیشتری دارد.
این کارشناس رسانه ملی با بیان اینکه نباید در اعتکاف با خدا معامله انسانی کرد، اظهار داشت: به این معنا که ممکن است فردی در اعتکاف شرکت کند تا ازدواج خوبی داشته باشد و یا در کنکور قبول شود؛ نباید سطح و توقع خود را از اعتکاف بالا برد، بلکه باید در اعتکاف انگیزهای الهی داشت.
عضو هیأت علمی جامعهالمصطفیالعالمیه در پایان تصریح کرد: در بیان خواستههای خود از خداوند متعال، اولویتبندی داشته باشید و دعا برای ظهور امام زمان(عج)، رفع مشکلات به خصوص برای جوانان را در صدر حاجات خود قرار دهید./822/پ201/ی