۲۰ خرداد ۱۳۹۵ - ۱۵:۵۲
کد خبر: ۴۳۱۵۰۸
آیت الله سبحانی:

برای حفظ نظام باید جان دهیم/ از وضع نامناسب حجاب در کشور متاسفیم

حضرت آیت الله سبحانی عمل به قانون را به منزله حفظ انقلاب دانست و گفت: دین و انقلاب اسلامی هم در دست ما امانت است و بایستی آن را حفظ کنیم و به صاحب آن برسانیم؛ همگان باید به قانون عمل کنیم و گریز از قانون بر خلاف امانت است.
درس تفسیر آیت الله سبحانی

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حضرت آیت الله جعفر سبحانی، ظهر امروز در سومین روز از ماه مبارک رمضان، در سلسله مباحث تفسیری سوره مؤمنون ماه رمضان که در مجتمع آموزش عالی فقه جامعه المصطفی العالمیه در قم برگزار شد، خاطرنشان کرد: خداوند متعال آیینی فرستاده که مطابق فطرت انسان است و تمامی احکام کلی اسلام، فطرت انسان را ایجاب می کند؛ تا انسان وجود دارد، این قوانین با او هماهنگ است.

 

این مرجع تقلید درباره جامع بودن قوانین اسلام، اظهار داشت: برخی می گویند که جهان در حال تحول است و چطور این آیین از زمان پیامبر اکرم(ص) تا امروز تغییراتی نداشته است و می تواند این جامعه را اداره کند؟ در اسلام دو نوع قوانین ثابت و متغیر وجود دارد که اصول قوانین ثابت است؛ چرا که مطابق با فطرت انسان بوده و انسان زمان پیامبر(ص)، همان انسان امروزی است و آیین آن زمان نسبت به این زمان هماهنگ است و انسان عوض نشده است و به این دلیل آیین اسلام می تواند بشر را تا روز قیامت اداره کند.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم درباره متغیر بودن مقررات در اسلام تصریح کرد: قوانینی است که متغیر بوده و نام آن را مقررات می گذارند و مقررات در اسلام قابل تغییر است؛ آیا همیشه دولت اسلامی باید با مشرکان بجنگد؛ خیر، چرا که صلح و جنگ تابع مصالح است؛ پیامبر(ص) در 27 غزوه جنگید و در حدیبیه صلح کرد؛ قانون، قانون مقررات است.

 

وی افزود: آن قوانینی که با آفرینش انسان مطابق است، ثابت بوده، اما رابطه دولت اسلامی با کفار قانون ثابت ندارد و بستگی به حاکم اسلامی است که صلح یا جنگ باشد؟

 

حضرت آیت الله سبحانی با اشاره به آیه 8 سوره مؤمنون یادآور شد: خداوند در قرآن می فرماید «وَ الَّذِينَ هُمْ لِأَمَانَاتِهِمْ وَ عَهْدِهِمْ رَاعُون»؛ هر انسانی خلاف عهد و خیانت در امانت را بد و عمل به پیمان و حفظ امانت را خوب می داند و این نباید تغییر پیدا کند؛ قوانین ثابت با آفرینش بشر در هر زمانی همسو است.

 

 لزوم اهتمام مردم و مسؤولان بر پرهیز و جلوگیری از ورود قاچاق به کشور/اسلام و انقلاب اسلامی امانتی در دست ما است 

این مرجع تقلید ضمن بیان روایتی به لزوم حفظ امانت در مسائل کشور پرداخت و خاطرنشان کرد: امام سجاد(ع) فرمودند اگر قاتل پدرم همان شمشیری را که پدرم را کشت، به دست من به امانت بگذارد، حفظ می کنم؛ اگر جامعه ما امین باشد، بسیاری از مشکلات حل خواهد شد؛ می گویند اقتصاد مشکل دارد، چرا که امانت در کار نیست و قانون می گوید که نباید جنس قاچاق وارد کشور شود؛ اگر ما افراد امینی نسبت به کشور باشیم، این کار را نمی کنیم.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم درباره مذمت قانون گریزی اظهار داشت: برای حفظ نظام باید جان دهیم؛ امروزه برخی سوداگر هستند و می خواهند وضع نظام بد شود؛ امانت در نزد مردم یعنی چیزی را به کسی سپردن است؛ اما امانتی دیگر در قرآن نقل شده است و ارتباطی به این امانت ظاهری ندارد؛ خدا امانتی به نام اسلام را به انسان ها سپرده است و باید آن را کاملا حفظ و عمل کنیم و نباید خیانت کرد؛ اسلام این امانت فوق العاده ای است؛ در این آیه در ابتدا امانت مالی به ذهن خطور می کند؛ اما دین و انقلاب اسلامی هم در دست ما امانت است و بایستی آن را حفظ کنیم و به صاحب آن برسانیم؛ همگان باید به قانون عمل کنیم و گریز از قانون بر خلاف امانت است.

 

ابراز تأسف از وضع حجاب در کشور

حضرت آیت الله سبحانی بر ضرورت حفظ حجاب در جامعه تأکید کرد و گفت: باید کوشش کنیم که عفت را در کشور نشر دهیم، چرا که حجاب مقدمه عفت است و نباید چشم چرانی باشد؛ از نظر اسلام بیرون از خانه برای کار و شغل است.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم عمل به قانون را به منزله حفظ انقلاب دانست و تصریح کرد: امام خمینی(ره) فرمودند این انقلاب امانت است و باید کوشش کنیم که این انقلاب را به صاحبش یعنی امام زمان(عج) برسانیم؛ عمل به قانون حفظ انقلاب است.

 

ضرورت اهتمام والدین در تربیت دینی فرزندان

این مرجع تقلید درباره لزوم توجه به تربیت دینی فرزندان اظهار داشت: فرزندان امانتی در دستان ما هستند؛ باید فرزندان را در هفت سالگی به نماز و روزه گرفتن و خواندن قرآن و مسجد رفتن وادار کرد؛ اگر این مسأله را رعایت نکنیم، خیانت در امانت کرده ایم؛ معصوم(ع) فرمودند ما بچه های خود را در 5 سالگی به نماز وادار می کنیم و شما در هفت سالگی وادار کنید؛ مراقبت از بچه ها عمل به این آیه است.

 

وی با بیان این که شسکتن قرارداد حرام است، گفت: پیمان یعنی این که اگر فردی با دیگری قراردادی گذاشت، باید به آن عمل کند؛ شکستن قرارداد حرام است؛ برای عمل به پیمان ثبت در محضر شرط نیست، همین که امضا کردیم و پیمان بستیم، عمل به آن قرارداد لازم بوده و ثبت در محضر محکم کاری است و حتی اگر لفظاً قراری گذاشتیم، عمل به آن لازم است؛ طبق فرمایش امام صادق(ع) راستگویی و امانتداری میزانی برای سنجش افراد است.

 

حضرت آیت الله سبحانی با اشاره به آیه ای از قرآن یادآور شد: خداوند متعال در آیه 34 سوره اسرا می فرماید«أَوْفُوا بِالْعَهْدِ إِنَّ الْعَهْدَ كانَ مَسْؤُلاً»؛ عمل به پیمان قابل تغییر نیست و عمل به پیمان اصل ثابتی در زمان پیامبر(ص) و امروز به شمار می رود؛ پیامبر گرامی اسلام(ع) فرمودند امت من بر اساس خیر است(یعنی اینکه زندگی آنها زندگی آرامی است)، مادامی که عمل کنند و به هم خیانت نکنند و امانت را رد کنند، اگر عمل نکردند و خیانت به امانت کردند، مراقب باشند که به قحطی مبتلا می شوند.

 

این مرجع تقلید کاغذبازی در قراردادها را نشانه ای بر ضعف روح امانتداری در جامعه عنوان و تصریح کرد: امروزه می گویند که مصرف کاغذ چند برابر دوران پیشین شده است؛ در گذشته مردم با یک کاغذ قرارداد می نوشتند، اما امروزه باید چندین کاغذ نوشته است؛ این نشانه ای است که روح امانت داری در جامعه ضعیف شده است.

 

استاد درس خارج حوزه علمیه قم گفت: این که چه رابطه ای بین خیانت و قحطی وجود دارد را وحی درک می کند که اگر در یک جامعه خیانت شد، در آسمان اثر می گذارد؛ اگر کمتر گناه کنیم، آسمان می بارد و اگر گناه کنیم، قحطی می آید؛ معلوم می شود که عالم آفرینش، عالم علم و درک است و عالم در برابر رفتار مردم عکس العمل نشان می دهد.

 

وی خاطرنشان کرد: در روایت است که اگر در هر جامعه ای رابطه جنسی حرام زیاد باشد، مردن سکته ای فراوان خواهد بود؛ این که چه رابطه ای است را پیامبر(ص) می فهمد./822/پ201/ج

ارسال نظرات