تأثیر اذکار مختلف در شرایط گوناگون
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام سید حسین مؤمنی در سخنرانی شب گذشته که در مجتمع فرهنگی رضوان واقع در خیابان عسکریه برگزار شد، گفت: تنها اذکار مأثور قابل اعتماد هستند.
وی در ابتدا با مطرح کردن یک سؤال شایع در میان مردم در رابطه با استفاده اذکار مختلف در شرایط گوناگون، افزود: اینکه انسان در طول روز و در طول زندگی اش ذاکر باشد بسیار خوب است ولی از دیدگاه معصومین(ع) ذاکر بودن به کمیت استفاده از اذکار نیست بلکه به کیفیت بیان اذکار است.
حجت الاسلام مؤمنی ادامه داد: در رابطه با اذکار مختلف این مسأله حائز اهمیت است که انسان در شرایط مختلف از اذکاری استفاده کند که این اذکار از جانب معصومین(ع) بیان شده است، اذکاری که به اذکار مأثور معروف هستند، چرا که برخی افراد شعرهایی را از خودشان می گویند و به بقیه توصیه می کنند با استفاده از این شعر به فلان معصوم در فلان شرایط متوسل بشوید و حاجت بگیرید.
استاد و پژوهشگر حوزه علمیه با توجه به آیه معروف «اَقِمِ الصَّلاةَ لِذِکرِی»، اظهار کرد: بالاترین ذکرها نماز است، تا جایی که استجابت دعاها و مفید واقع شدن بقیه اذکار فرع بر این فریضه بزرگ و مؤثر الهی است و بعد از نماز طبق روایتی از امیرمؤمنان(ع) بالاترین اذکار تلاوت قرآن است.
این خطیب حوزوی ابراز کرد: ذکر گفتن آدابی دارد که نبود این آداب در میزان تأثیر گذاری ذکر به شدت مؤثر است، مثلاً باید در هنگام ذکر گفتن دل انسان متوجه ذکر باشد و بهتر است رو به قبله و با وضو ذکر گفته شود.
وی با توجه به روایات معصومین(ع)، بیان کرد: در روایات معصومین(ع) آمده ذکر زبانی مقدمه ذکر قلبی است، اگر قلب کسی ذاکر شود، اعضاء و جوارحش ذاکر می شوند و اگر اعضاء و جوارح کسی ذاکر شد، اعمالش روحانی می شود، یک مسأله مهم در مؤثر واقع شدن اذکار، این استکه انسان ذکر کوتاه و مأثوری را به صورت دائمی بگوید.
حجت الاسلام مؤمنی با توجه به روایتی از امام صادق(ع) در رابطه با تأثیرگذاری برخی از اذکار در زندگی، گفت: امام صادق(ع) در روایتی می فرمایند، تعجب می کنم از کسی که از چهار مطلب هراس دارد ولی به چهار مطلب دیگر پناهنده نمی شود.
استاد و پژوهشگر حوزه علمیه در ادامه روایت افزود: کسی که از چیزی می ترسد، باید از ذکر شریفه«حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ» استفاده کند، امام صادق(ع) می فرمایند کسی که در هنگام ترس این ذکر را بر زبانش جاری کند خداوند بلافاصله می گوید«فَانْقَلَبُوا بِنِعْمَةٍ مِنَ اللَّهِ وَ فَضْلٍ لَمْ يَمْسَسْهُمْ سُوءٌ» و مطمئناً ترس از دلش بیرون می رود.
خطیب توانا برای برطرف شدن غم از دل ذکر پیشنهادی امام صادق(ع) را بیان کرد: اگر کسی در هنگام غمگین شدن، از عبارت نورانی«لا إِلَهَ إِلّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ» استفاده کند، خداوند بلافاصله می گوید«فَاسْتَجَبْنَا لَهُ وَ نَجَّيْنَاهُ مِنَ الْغَمِّ وَ كَذَلِكَ نُنْجِي الْمُؤْمِنِينَ» و غم از دلش بیرون می رود.
وی اظهار کرد: امام صادق(ع) می فرمایند، تعجب می کنم از کسی که ترس از مکر دیگران دارد ولی به ذکر شریفه «وَ أُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ» پناه نمی برد، چرا که بلافاصله بعد از اینکه این ذکر بر زبانش جاری شد، خداوند می فرماید«فَوَقَاهُ اللَّهُ سَيِّئَاتِ مَا مَكَرُوا» و مکر دیگران روی او بی تأثیر می شود.
حجت الاسلام مؤمنی برای کسب دنیا و زینتهای آن با توجه به روایت امام صادق(ع)، ابراز کرد: کسی که دنیا و زینتهای آن را می خواهد از ذکر شریف «مَا شَاءَ اللَّهُ لا قُوَّةَ إِلّا بِاللَّهِ» استفاده کند، خداوند می فرماید «مردی که فاقد نعمتهای دنیوی بود، خطاب به مردی که از نعمتها برخوردار بود فرمود، اگر تو مرا به مال و فرزند، کمتر از خود می دانی امید است خداوند مرا بهتر از باغ تو بدهد» و او به مراد دنیایی خود رسید.
استاد و پژوهشگر حوزه علمیه برای رهایی یافتن از تجرد و متأهل شدن افراد، گفت: اگر کسی دائماً از ذکر شریفه «رَبَّهُ رَبِّ لا تَذَرْنِی فَرْدًا وَأَنْتَ خَیْرُ الْوَارِثِینَ» استفاده کند، به زودی ازدواج خواهد کرد./867/201/ب2