جهانیان باید به حقوق آوارگان و پناهندگان احترام بگذارند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، احمد ابو الوفا استاد دانشکده حقوق بین الملل دانشگاه قاهره امروز در دومین همایش اسلام و حقوق بین المللی بشر دوستانه که در سالن همایش های دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برگزار شد، به بررسی شرایط و اصول حاکم بر پناهندگان پرداخت و تصریح کرد: سازمان حمایت از پناهدگان قوانینی را وضع کردند که اگر آوارگان به کشوری پناهنده شوند باید حقوق آنها محترم شمرده شود و به آنان حق پناهندگی داد.
وی علتهای پناهندگی را فرار از ستم به خاطر نژاد، دین و عقاید سیاسی دانست و افزود: فقه و احکام اسلامی علل دیگری مانند پناهندگی برای شنیدن سخن خدا و تعالیم اسلامی را در این زمینه می شمارد.
استاد دانشکده حقوق بین الملل دانشگاه قاهره با بیان اینکه در کنوانسیون بین المللی حق پناهندگی ثابت است بیان داشت: اصل باز گرداندن پناهندگان از جمله قوانینی است که هیچ کشوری نمیتواند آن را زیر پا بگذارد.
وی بازگرداندن پناهندگان را یک موضوع عرفی و مورد قبول مردم توصیف کرد و اظهار داشت: حضرت ابوطالب از پیامبر حمایت می کرد و هیچ گاه ایشان را به مشرکان تحویل نداد و همچنین وقتی مسلمانان به حبشه رفتند و مشرکان خواستار بازگشتشان شدند پادشاه حبشه موافقت نکرد.
احمد ابوالوفا پناهندگی دینی و منطقهای را دو بخش اساسی در پناهندگی دانست و گفت: پناهندگان دینی یعنی شخص پناهنده به حرم و جای امن مثل مکه که خداوند فرموده هر کس به آن پناه ببرد ایمن است میرود یا به کشور و مکان دیگر برای شنیدن سخنان خدا و فراگرفتن علوم دینی پناهنده میشود.
وی ادامه داد: فرار شخص به منطقه و کشور دیگر برای دوری از ظلم و ستم که کنوانسیون و قوانینی بسیاری به این موضوع اشاره میکنند از نوع پناهندگان منطقه ای محسوب میشود.
استاد دانشکده حقوق بین الملل دانشگاه قاهره پذیرش پناهنده را حق هر کشوری دانست و اظهار داشت: هر کشوری مطابق با قوانینی که دارد میتواند هر کس را که بخواهد بپذیرد.
وی حفظ جان پناهنده را شرعا واجب دانست و تاکید کرد که پناهنده در اسلام مورد احترام است حتی اگر مسلمان نباشد و قرآن در آیههای مختلف بر ضرورت حفظ ارزش و کرامت انسانها تاکید کرده است.
احمد ابوالوفا اظهار داشت: هیچ قانون و احکامی اجازه اعطای پناهندگی به جنایتکاران و مجرمان را نمی دهد و همچنین نباید پناهنده را مجبور به تغییر دینش کرد./994/202/ب3