ضرورت توجه به جامعیت کتاب الغدیر در مسأله پژوهش
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجتالاسلام ابوالقاسم مقیمی حاجی رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی پیش از ظهر امروز در جلسه اختتامیه هفتمین جشنواره علامه حلی(ره) که با موضوع تحقیق و پژوهش در مباحث دینی در سالن همایش اهل بیت(ع) واقع در چهار راه فرشادی برگزار شد، گفت: طلبه باید نیازهای اقشار مختلف جامعه را بسنجد و به واسطه پژوهش، مطالب مفیدی را به نگارش درآورد.
وی در ابتدا افزود: بنده به نوبه خودم پیشاپیش عید غدیر را به همه شما عزیزان تبریک عرض می کنم و با کسب اجازه از محضر آیت الله طباطبائی نژاد موضوع بحث خود را پیرامون بایسته های پژوهش با نگاهی به کتاب الغدیر علامه امینی مطرح خواهم کرد.
حجت الاسلام مقیمی حاجی در تشریح ضرورت پژوهش خاطرنشان کرد: علامه امینی می گوید بنده به کتابخانه نجف رفتم و کتابی که بتواند به طور مفصل از واقعه غدیر دفاع کند، نیافتم و همین مسأله موجب شد تا برای دفاع از مسأله غدیر کتاب الغدیر را به نگارش درآورم.
رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی ادامه داد: کتاب شیعی الغدیر کتاب جامعی است که از منابع دیگر مذاهب استفاده می کند و به طور استدلالی از مسأله ولایت و امامت دفاع می کند.
وی با بیان این که عرصه پژوهش برای طلبه یک ضرورت است، ابراز کرد: یک طلبه شاید نتواند در عرصه های مختلفی همچون سخنرانی به موفقیت دست پیدا کند ولی ضرورت دارد در زمینه های محتلف با توجه به نیازهای گوناگون اقشار جامعه در عرصه پژوهش گام بردارد؛ رهبر انقلاب می فرمایند، حوزه علمیه مادر نظام است و نظام از حوزه مطالباتی دارد، علما و طلاب باید در زمینه های مختلف فقه اقتصادی، فقه سیاسی، فقه عرصه بین الملل و فقه تربیتی ورود پیدا کنند.
حجت الاسلام مقیمی حاجی گفت: طلبه باید بال خوبی برای آموزش باشد و پژوهش مجدّانه یک طلبه را کارآمد می کند.
رئیس پژوهشکده دانشنامه نگاری دینی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی افزود: یکی از مسائلی که طلبه باید در عرصه پژوهش مورد توجه قرار دهد، پرهیز از عجله در پژوهش است؛ ماندگاری و عُمق آثار منوط مراعات همین بخش است؛ علامه امینی می گوید روزانه 17 ساعت تلاش می کردم و علما با بررسی کتاب الغدیر می گویند علامه امینی برای نگارش چند ده ساله این کتاب عظیم حدود 20 هزار جلد کتاب را مطالعه کرده است و برای رسیدن به این مقصود با شرایط بسیار سخت به کشورهای مختلف سفر می کرده است.
وی با بیان این که عُمق اثر به واسطه عجله کردن و بی دقتی در نگارش از بین می رود، ابراز کرد: افراد زیادی از علمای اهل تسنن برای زیر سؤال بُردن کتاب الغدیر تلاش کردند ولی به دلیل دقت نظری که علامه امینی در نگارش این کتاب از خودشان نشان داده بودند، تلاش آن ها برای رسیدن به هدفشان بی فایده بود.
حجت الاسلام مقیمی حاجی با بیان این که جامعیت محتوا یکی از ویژگی های کتاب الغدیر است، اذعان کرد: در مراجعه به کتاب الغدیر ملاحظه می کنیم که سرگذشت علما و خلفای اهل تسنن با استناد به روایات خودِ اهل تسنن به نقد کشیده می شود و ایشان مثل یک مورخ آگاه تمامی مسائل تاریخی را دقیقاً مورد بررسی قرار داده اند.
وی در پایان گفت: علامه امینی در نقد کردن و برخورد با مواضع مخالفان تشیع، کاملاً مؤدبانه به نگارش پرداخته است و اخلاص فوق العاده ای که علامه امینی در نگارش این کتاب داشتند سبب ماندگاری و نفوذ این کتاب در اذهان شده است./867/پ۲۰۲/ب۱