۰۷ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۰:۲۹
کد خبر: ۵۷۲۶۲۳
با نظر بهارستان‌نیشنان؛

دایره حمایت از کودکان و نوجوانان وسیع‌تر شد

وکلای مجلس شورای اسلامی مجازات اذیت و آزار کودکان و نوجوانان را تشدید کردند.
صحن مجلس

به گزارش خبرنگار پارلمانی خبرگزاری رسا، وکلای ملت امروز یکشنبه هفتم مردادماه سال ۹۷ در ادامه بررسی لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان مواد جدیدی را به این لایحه اضافه کردند.

مجازات آزار و سوءاستفاده جنسی از کودکان و نوجوانان تعیین شد

طبق ماده 10 این لایحه هرکس نسبت به طفل یا نوجوان مرتکب آزار یا سوء استفاده جنسی شود، در صورتی که مشمول مجازات حد نباشد با در نظرگرفتن شرایطی مانند وضعیت بزهدیده، شرایط مرتکب و آثار جرم، به ترتیب زیر مجازات می‌شود:

1- آزار جنسی تماسی با محارم یا با عنف به مجازات حبس درجه پنج؛

2- سایر آزارهای جنسی تماسی به مجازات حبس درجه شش؛

3- آزار جنسی غیرتماسی با محارم یا با عنف به یکی از مجازاتهای درجه هفت؛

4- سایر آزارهای جنسی غیرتماسی به یکی از مجازاتهای درجه هشت؛

5- بهره کشی جنسی از طفل و نوجوان از طریق عرضه، در اختیار گرفتن، وادار یا اجیر نمودن برای هرزه‌نگاری یا سوء استفاده جنسی به مجازات حبس درجه پنج؛

6- در دسترس قرار دادن یا ارائه محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل به طفل یا نوجوان به یک یا چند مجازات درجه هشت؛

7- استفاده از طفل و نوجوان براي تهيه، توليد، توزيع، تكثير، نمايش، فروش و نگهداري آثار سمعي و بصري مستهجن یا مبتذل، حسب مورد به میانگین حداقل و حداکثر تا حداكثر مجازات مقرر در قانون مربوط؛

8- واردات، صادرات، حمل، تکثیر، انتشار، عرضه، معامله یا بارگذاری محتوا یا اثر مستهجن یا مبتذل که در آنها از اطفال و نوجوانان بهرهگیری شده و یا حمل و نگهداری آنها به یکی از مجازاتهای درجه شش؛

9- برقراری ارتباط با طفل و نوجوان در فضای مجازی به‌منظور هرگونه آزار جنسی یا ارتباط جنسی نامشروع به یکی از مجازاتهای درجه شش.

مجازات سهل‌انگاری در نگهداری کودکان و نوجوانان تعیین شد

به موجب ماده 9 این مصوبه؛ هرگاه در اثر بی‌توجهی و سهل‌انگاری اشخاص غیر از والدین نسبت به اطفال و نوجوانان نتایج زیر واقع شود، مقصر علاوه بر پرداخت دیه به‌شرح زیر مجازات می‌شود:

الف) فوت طفل یا نوجوان حسب مورد به مجازات حبس درجه پنج.

ب) فقدان یکی از حواس یا منافع، قطع، نقص یا ازکارافتادگی عضو، زوال عقل یا بروز بیماری صعب‌العلاج یا دائمی جسمی یا روانی و یا ایراد جراحت از نوع جائفه یا بالاتر حسب مورد به مجازات حبس درجه شش.

پ) نقصان یکی از حواس یا منافع، شکستگی استخوان یا دیگر اعضاء و یا بروز بیماری روانی به مجازات حبس درجه هفت.

ت) جراحت سر و صورت و یا گردن در صورت عدم مشمول هر یک از بندهای (ب) و (پ) به مجازات حبس درجه هشت.

ث) آزار جنسی یا عاطفی ناشی از بیتوجهی و سهل انگاری شدید و مستمر حسب مورد به یکی از مجازات‌های درجه هشت.

تبصره- هرگاه بی‌توجهی یا سهل‌انگاری والدین منجر به نتایج موضوع این ماده شود، حسب مورد به مجازات تا حداقل مندرج در بندهای فوق محکوم می‌شوند.

تهدید و تشویق به فرار اطفال و نوجوانان از خانه یا مدرسه مجازات دارد

بر اساس مواد دیگری از این لایحه هرکس با تهدید، ترغیب یا تشويق موجب فرار طفل و نوجوان از خانه يا مدرسه و يا ترک تحصیل وی شود یا اطفال و نوجوانان را بدین منظور فريب دهد و يا موجبات آن را تسهيل يا فراهم كند، در صورت فرار یا ترک تحصیل، حسب مورد به یک یا چند مجازات درجه 6 محکوم میگردد و در غیر این‌صورت، برای بار اول با اخطار پلیس ویژه اطفال و نوجوانان مواجه می‌شود و در صورت تکرار به مجازات محکوم می‌شود.

مجازات خرید و فروش کودکان و نوجوانان مشخص شد

به موجب این ماده ۱۱ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان هرگونه معامله راجع به طفل و نوجوان از جمله خرید و فروش آنان ممنوع و مرتکب به مجازات حبس درجه پنج محکوم می‌شود، چنانچه این رفتار با هدف فحشا و هرزه نگاری، بهره کشی اقتصادی، برداشت اعضاء یا جوارح و یا استفاده از طفل و نوجوان در فعالیت‌های مجرمانه باشد، مرتکب به مجازات حبس درجه چهار محکوم می‌شود.

تبصره 1- اشخاصی که واسطه‌گری در ارتکاب جرم موضوع این ماده را حرفه خود قرارداده باشند، به میانگین حداقل و حداکثر تا حداکثر مجازات مباشر جرم محکوم می‌شوند در غیراین‌صورت به مجازات معاون محکوم می‌شوند.

تبصره 2- هرگاه کارکنان نهادهای حکومتی مأمور به خدمات عمومی اعم از دولتی و غیردولتی در ارتکاب جرم موضوع این ماده دخالت داشته باشند، علاوه بر مجازات اصلی به محرومیت اجتماعی درجه پنج محکوم می‌شوند.

همچنین با موافقت نمایندگان ماده 12 به منظور بررسی و اصلاح به کمیسیون حقوقی قضایی ارجاع شد.

بهره‌کشی اقتصادی از کودکان مشمول 2 سال حبس و جریمه نقدی شد

ماده شماره ۱۵ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان تاکید دارد هر شخصی برخلاف مقررات قانون کار مرتکب بهره‌کشی اقتصادی از اطفال و نوجوانان موضوع ماده(2) این قانون شود، علاوه بر مجازات‌های مذکور در قانون کار به مجازات حبس درجه شش نیز محکوم می‌شود.

همچنین حبس بیش از شش ماه تا دو سال، جزای نقدی بیش از بیست میلیون (20.000.000)ریال تا هشتاد میلیون (80.000.000)ریال، شلاق از سی ویک تا هفتادو چهار ضربه و تا 99 ضربه در جرائم منافی عفت، محرومیت از حقوق اجتماعی بیش از شش ماه تا پنج سال، انتشار حکم قطعی در رسانه ها، ممنوعیت از یک یا چند فعالیت شغلی یا اجتماعی برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال، ممنوعیت از دعوت عمومی برای افزایش سرمایه برای اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال، ممنوعیت از اصدار برخی از اسناد تجاری توسط اشخاص حقوقی حداکثر تا مدت پنج سال مجازات درجه 6 محسوب می شود.

فروشندگان مواد دخانی به کودکان مشمول مجازات نقدی و شلاق شدند

بر اساس ماده شماره ۱۶ لایحه حمایت از کودکان و نوجوانان فروش یا در اختیار قراردادن مواد دخانی به اطفال و نوجوانان یا به واسطه آنان، موجب ضبط مواد دخانی کشف‌شده و محکومیت مرتکب  به جزای نقدی درجه هشت میشود.

شایان ذکر است، همچنین حبس از نود و یک روز تا شش ماه، جزای نقدی بیش از ده میلیون (10.000.000) ریال تا 20 میلیون (20.000.000) ریال، شلاق از 11 تا 30 ضربه، محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه مجازات درجه هفت است. همچنین حبس تا سه ماه، جزای نقدی تا 10 میلیون (10.000.000)ریال، شلاق تا 10 ضربه مجازات درجه هشت محسوب می شود./۸۵۶/پ۲۰۲/ق

ارسال نظرات