تیغ تیز قضایی علیه قاچاقچیان سوخت/ آیا ریشه قاچاق برچیده شد؟
قاچاق سوخت در کشور بهدلیل تفاوت قیمت سوخت داخلی با کشورهای همسایه، به معضلی پیچیده تبدیل شده که نیازمند عزم جدی و هماهنگی میان دستگاههای مختلف است. قوه قضاییه با تأکید رئیس قوه، حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای، بهصورت تخصصی و همهجانبه وارد این حوزه شده است. طی ماههای اخیر، با اقدامات گسترده در استانهای هرمزگان، خوزستان، کرمان و آذربایجان غربی، دهها باند قاچاق سوخت منهدم، شناورهای قاچاقچیان توقیف و زیرساختهای قاچاق از جمله خطوط لوله و جادههای اختصاصی شناسایی و جمعآوری شدهاند.
بیشتر بخوانید
در همین راستا حجتالاسلام والمسلمین محسنی اژهای دوشنبه (24 دی) طی سخنانی در نشست شورایعالی قوه قضاییه، دستور داد با موضوع قاچاق سوخت ریشهای، همهجانبه و تخصصی مقابله شود.
رئیس قوه قضاییه در این جلسه گفت:کشور با مسئله ناترازی انرژی و تبعات آن روبهروست؛ از سویی دیگر، بحث قاچاق سوخت نیز مطرح است؛ باید اذعان کنیم که در طول این سالها برای مقابله با این امر، توفیق چندانی نداشتهایم؛ اینکه مدام مطرح میشود روزانه 15 الی 20 میلیون لیتر سوخت قاچاق میشود، ناشی از همین مقوله است؛ فلذا قوه قضاییه بهموجب وظایف ذاتی خود نسبت به این موضوع متمرکز شده است؛ در همین راستا، به مقامات قضایی استان هرمزگان و چند استان دیگر دستور دادهایم که بهصورت ریشهای، همهجانبه و تخصصی، در موضوع قاچاق سوخت متمرکز شوند.
قوه قضاییه براساس وظیفه ذاتی پس از دستور رئیس قوه قضاییه نیز اقدامات زیاد و گستردهای در تمام استانها برای مقابله با قاچاق سوخت و برخورد با قاچاقچیان انجام داده است، در همین زمینه مسئولان قضایی استان هرمزگان بهصورت ویژه موضوع قاچاق سوخت را در دستور کار قرار دادهاند که موجب کشف هزاران لیتر سوخت و شناسایی جاده اختصاصی قاچاق سوخت شده است و دستوراتی نیز برای نصب و راهاندازی میترهای بنزین در پالایشگاهها صادر کردهاند.
با رصد مسئولان قضایی و نهادهای امنیتی در آبهای خلیج فارس تا کنون دهها شناور حامل سوخت قاچاق کشف شده است؛ از جمله این موارد میتوان به توقیف یک فروند شناور حامل سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس در تاریخ 12 فروردین ماه امسال اشاره کرد.
همچنین با ورود دادگستری استان هرمزگان بیش از 3 میلیون لیتر گازوئیل قاچاق در میناب کشف شد و 75 کیلومتر خطوط لوله انتقال سوخت قاچاق جمعآوری شد.
در تیر ماه نیز باند بزرگ قاچاق سوخت در بندر لنگه منهدم شد و از آنها 30 هزار لیتر سوخت قاچاق را کشف و ضبط شد.
همچنین در مردادماه با نظارتهای انجامشده شبکه بزرگ قاچاق سوخت در استان هرمزگان شناسایی و منهدم شد. از اعضای این شبکه بزرگ قاچاق سوخت، تجهیزاتی، چون دستگاههای دیویآر و یک حافظه 4ترابایتی حاوی اطلاعات مهمی از تخلیه سوخت قاچاق کشف شد که نشاندهنده حجم فعالیت گسترده آنها بود.
28 مرداد ماه نیز 2 فروند شناور حامل 150 هزار لیتر سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس توقیف شد.
در مهر ماه نیز 3 فروند شناور حامل سوخت قاچاق توسط نیروی دریایی سپاه در خلیج فارس توقیف شدند.
در روند نظارت بر قاچاق سوخت یک تونل زیرزمینی انتقال سوخت قاچاق در یکی از روستاهای بندرعباس کشف شد،
همچنین کاروان خودروهای حامل سوخت قاچاق در بخش توکهور و هشتبندی شهرستان میناب توقیف شد و بیش از 40 هزار لیتر گازوئیل بهارزش تقریبی چهار میلیارد و پانصد میلیون ریال کشف و ضبط شد.
در آبان ماه جاده اختصاصی قاچاقچیان سوخت در کوههای هشتبندی استان هرمزگان مسدود شد. قاچاقچیان از این جاده که موسوم به جاده یکتومنی بود برای قاچاق سوخت استفاده میکردند.
در آذر ماه با دستور قضایی مزایده فروش 2 فروند کشتی نفتکش دخیل در امر قاچاق سوخت در استان هرمزگان برگزار شد. این مزایده توسط سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی تحت نظارت دادستانی عمومی و انقلاب مرکز استان هرمزگان برگزار شد و در نتیجه آن 2 فروند کشتی نفتکش بهنامهای سقا2 و آریانا که بهموجب رأی دادگاه بهاتهام مشارکت در قاچاق سازمانیافته سوخت محکوم شدهاند در مزایده مذکور، فروخته شد.
در دی ماه نیز یک شناور حامل 100 هزار لیتر سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس توقیف شد.
11 دی ماه رئیسکل دادگستری استان هرمزگان اعلام کرد که با اجرای طرح مقابله با قاچاق سوخت، بیش از 3 میلیون لیتر کاهش مصرف سوخت در جایگاههای استان هرمزگان ظرف مدت یک هفته مشاهده شده است.
15 دی ماه نیز رئیسکل دادگستری استان هرمزگان از کشف بیش از یک میلیون لیتر سوخت توسط قرارگاه مقابله با قاچاق سوخت در خلیج فارس خبر داد.
دادگستری استان هرمزگان برای مقابله اصولی و ریشهای با موضوع قاچاق سوخت، دستور نصب دستگاههای اندازهگیری یا میتر در پالایشگاهها، انبارها، لولهها و نفتکشها بهمنظور جلوگیری از سرقت فرآوردههای نفتی و قاچاق سوخت و جلوگیری از هرگونه انحراف و فساد در این حوزه را صادر کرد.
20 دی ماه نیز 2 شناور حامل سوخت قاچاق در آبهای خلیج فارس توقیف شد.
در پی نظارتها و پس از صدور دستور قضایی و با اقدامات فنی انجامشده توسط فرماندهی انتظامی بندرعباس، یک انشعاب 2کیلومتری از خط لولهای اصلی که توسط آن سوخت هواپیماها منتقل میشد، شناسایی و کشف شد. با حضور کارشناسان در محل، بررسی نتایح حاصل از بازرسی تجهیزات کشفشده و همچنین ارزیابی میزان خوردگی لولهها و زنگزدگی تجهیزات نشان میدهد که سارقین مدت زیادی از این خط لوله استفاده کردهاند و ظرفیت خط لوله کشفشده، 10 (بار) یکونیم اینچ بود.
همچنین با ورود دادگستری استان هرمزگان، مراحل نصب و راهاندازی میترهای بنزین در پالایشگاه نفت ستاره خلیج فارس در حال انجام است و این میترها تا دو یا سه هفته آینده فعال خواهند شد.
همچنین در راستای انجام وظایف نظارتی سازمان بازرسی در حوزه بررسی مدیریت مرزهای رسمی کشور و نظارت بر واردات و صادرات کالا و نحوه کنترل و پایش سوخت خودروهای ورودی و خروجی بهجهت اختلاف فاحش قیمت سوخت در ایران و کشورهای همسایه خصوصاً ترکیه، بازرسیها و بازدیدهای میدانی مستمر و مکرری از سوی هیئتهای بازرسی کل استان آذربایجان غربی از مرزهای آن استان انجام شد که به احصاء قاچاق گسترده سوخت خصوصاً بهوسیله کامیونهایی که اقدام به تعبیه باکهای غیرمجاز کرده بودند، منجر شد،
برابر اعلام شرکت پخش فرآوردههای نفتی منطقه ارومیه بر اثر اجرای این طرح، ضمن جلوگیری از ادامه روند قاچاق سوخت در باک کامیونها از کشور، درآمد قابلتوجهی بهمیزان 31 هزار میلیارد ریال عاید خزانه کشور در سال 1402 شد.
همچنین در راستای اقدامات مقابلهای برای برخورد با عوامل قاچاق سوخت در استان کرمان، اعضای یک باند قاچاق سوخت شامل تعدادی از مسئولان شرکت نفت، کارمندان و کارشناسان اداره صنعت، معدن و تجارت و جایگاهداران سوخت که با اخذ رشوه اقدام به قاچاق مواد سوختی از جمله گازوئیل در حوزه شهرستانهای جیرفت، کهنوج و رودبار جنوب میکردند، شناسایی و دستگیر شدند.
در این پرونده متهمان با اخذ رشوه قاچاق سوخت را تسهیل میکردند. این افراد اقدام به جعل فاکتور و ثبت مشخصات حدود 60 دستگاه خودروی راهسازی که وجود خارجی نداشتند، کرده بودند و سهمیه سوخت آنها را دریافت میکردند و به افراد قاچاقچی سوخت میدادند. در بازرسی از منازل 2 نفر از متهمان این پرونده، بیش از 700 سکه طلای تمامبهار کشف شد. در منزل یکی از متهمان 400 سکه و در منزل متهم دیگر 300 سکه کشف شده است، همچنین یک کیلو طلای آبشده، حدود 50 ربعسکه و نیمسکه از منازل متهمان پرونده کشف شد که این اموال از طریق رشوه به دست آمده بود.
بهگفته رئیسکل دادگستری استان کرمان تعداد متهمان 20 نفر است که از این تعداد تاکنون 16 نفر دستگیر شدهاند که 10 نفر از آنان شامل 3 نفر رشوهدهنده و 7 نفر رشوهگیرنده در بازداشت موقت هستند و برای شش نفر نیز قرار بازداشت موقت فک شده است.
در استان خوزستان نیز کیفرخواست پرونده یک میلیون و 600 هزار لیتر قاچاق سوخت در بندر امام خمینی(ره) صادر شد. در این پرونده با گزارش جامع فرماندهی منطقه سوم دریایی سپاه امام حسین(ع) به دادسرای بندر امام خمینی(ره) مبنی بر توقیف سه فروند شناور خارجی در آبهای این بندر در حین دریافت سوخت قاچاق از لنجهای صیادی، دستورات قضایی جهت رسیدگی به موضوع صادر شد.
پس از انجام تحقیقات مقدماتی، با صدور کیفرخواست برای 33 نفر از متهمین بهاتهام مشارکت در قاچاق یک میلیون و 610 هزار لیتر سوخت، پرونده جهت انجام فرآیند رسیدگی به دادگاه ارسال و مقرر شد که در کوتاهترین زمان ممکن و در چارچوب قوانین و مقررات، رسیدگی و منتهی به صدور رأی شود.
در استان اصفهان نیز در خردادماه هزاران لیتر سوخت از یک باند قاچاق بزرگ کشف و ضبط شد.
همچنین پس از دستور رئیس قوه قضاییه برای مقابله ریشهای با قاچاق سوخت، قرارگاه عملیاتی مقابله با قاچاق فرآوردههای نفتی در استان تشکیل شد.