۱۷ فروردين ۱۴۰۴ - ۲۰:۰۰
کد خبر: ۷۷۸۱۷۵

تنش شدید کم‌آبی در هرمزگان/ سدها به نقطه بحرانی رسید‌ند

تنش شدید کم‌آبی در هرمزگان/ سدها به نقطه بحرانی رسید‌ند
استان هرمزگان، با ۷۵.۹ درصد کاهش بارش‌ها نسبت به دوره بلندمدت، در معرض یکی از بزرگ‌ترین بحران‌های آبی خود قرار دارد.

هرمزگان استان ساحلی و گرم جنوب کشور، که همواره با کم‌آبی دست و پنجه نرم کرده، در سال آبی جاری با کاهش چشمگیر بارندگی‌ها و ذخایر آب در سدها روبه‌رو شده است وضعیت بحرانی منابع آبی این استان باعث شده تا مسئولان در تلاش باشند تا راه‌حل‌های فوری برای جلوگیری از بحران آبی در تابستان 1404 پیدا کنند.

براساس آمارهای سازمان هواشناسی، استان هرمزگان در صدر کاهش بارش‌ها در کشور قرار دارد تا 15 فروردین 1404، میزان بارش‌ها در این استان نسبت به دوره بلندمدت 75.9 درصد کاهش یافته است.

این رقم نشان‌دهنده شرایط سختی است که هرمزگان در آن قرار دارد در کنار این کاهش شدید بارش‌ها، تداوم خشکسالی‌های پی‌درپی وضعیت منابع آبی این استان را بحرانی‌تر کرده و ذخایر سدها را به کمترین حد خود رسانده است.

در حالی که این استان به‌عنوان یکی از مناطق کم‌بارش کشور شناخته می‌شود، ادامه روند خشکسالی و کاهش بارش‌ها می‌تواند تبعات گسترده‌ای بر تأمین آب شرب و مصارف کشاورزی بگذارد در این شرایط، هرمزگان برای مقابله با بحران کم‌آبی نیازمند یک برنامه مدیریت مصرف و استفاده بهینه از منابع آبی است.

وضعیت بحرانی سدهای هرمزگان

جمشید عیدانی، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان، در گفت‌وگو با رسانه‌ها نسبت به کاهش شدید ذخایر سدهای استان هشدار داده و شرایط موجود را بحرانی توصیف کرده است. به گفته وی، کاهش بارندگی‌ها و خشکسالی‌های مداوم طی سال‌های اخیر باعث کاهش قابل توجه حجم آب در سدهای استان شده و اگر اقدامات جدی برای مدیریت مصرف صورت نگیرد، تابستان 1404 می‌تواند با مشکلات فراوانی در تأمین آب مواجه شود.

عیدانی بر لزوم مدیریت مصرف و مقابله با برداشت‌های بی‌رویه آب در استان تأکید کرد و گفت: بخش کشاورزی، که یکی از بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان منابع آبی است، باید به‌ویژه در این شرایط بحرانی با صرفه‌جویی در مصرف آب همراه باشد همچنین، وی اشاره کرد که کاهش شدید ذخایر سدها و استفاده بی‌رویه از منابع آبی به بحران کم‌آبی دامن زده و باید راه‌حل‌هایی برای حل این مشکل اندیشیده شود.

ضرورت فرهنگ‌سازی برای مصرف بهینه آب

یکی از اصلی‌ترین راهکارهایی که مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان مطرح کرد، فرهنگ‌سازی و آموزش در زمینه مصرف بهینه آب بود. عیدانی با اشاره به اینکه باید تغییر نگرش و رفتار شهروندان در خصوص مصرف آب صورت گیرد، افزود: با استفاده از ظرفیت رسانه‌ها و نهادهای آموزشی، باید فرهنگ صحیح مصرف آب در جامعه ترویج یابد. این فرهنگ‌سازی می‌تواند تأثیر زیادی در کاهش فشار بر منابع آبی استان داشته باشد.

وی همچنین تاکید کرد که آگاهی‌بخشی به مردم و تشویق آنان به صرفه‌جویی در مصرف آب می‌تواند گامی مؤثر در کاهش بحران آب در هرمزگان باشد به گفته عیدانی، این فرهنگ‌سازی باید به‌ویژه در آستانه تابستان که مصرف آب افزایش می‌یابد، شدت یابد.

عیدانی همچنین از برخورد قاطع با متخلفین و بهره‌برداران غیرمجاز آب خبر داد و گفت: با هدف صیانت از منابع آبی استان، با هرگونه برداشت غیرقانونی آب برخورد خواهیم کرد و از هیچ تلاشی برای جلوگیری از هدررفت این سرمایه ملی دریغ نخواهیم کرد در این راستا، کنترل و نظارت بر برداشت‌های آب در بخش کشاورزی، صنعتی و خانگی باید با جدیت بیشتری پیگیری شود.

پیش‌بینی بحران در تابستان پیش رو

هرمزگان که در سال‌های گذشته نیز با بحران کم‌آبی مواجه بوده، در سال 1404 با چالش‌های جدی‌تری روبه‌رو خواهد شد. کاهش ذخایر سدها، افزایش مصرف آب در فصل تابستان، و تداوم خشکسالی می‌تواند این بحران را به اوج خود برساند به همین دلیل، مسئولان استانی و ملی باید برای مدیریت منابع آبی و به‌ویژه در استان‌های کم‌بارش مانند هرمزگان، تدابیر اساسی و فوری بیندیشند.

بحران کم‌آبی در هرمزگان از جمله چالش‌های عمده‌ای است که در آینده‌ای نزدیک می‌تواند مشکلات جدی در تأمین آب شرب و کشاورزی این استان ایجاد کند کاهش 75.9 درصدی بارش‌ها و کاهش شدید ذخایر سدها شرایطی بحرانی را رقم زده است در این شرایط، استفاده بهینه از منابع آبی، فرهنگ‌سازی عمومی در خصوص مصرف صحیح آب و نظارت بیشتر بر برداشت‌های غیرمجاز از جمله مهم‌ترین اقداماتی است که می‌تواند به مدیریت این بحران کمک کند.

منبع: تسنیم
برچسب ها: تنش کم آبی بحران
ارسال نظرات