کتاب «دانشآموز و اخلاق معاشرت» به چاپ دوازدهم رسید

به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، کتاب «دانشآموز و اخلاق معاشرت» اثر جواد محدثی در ۱۴۴ صفحه به همت مؤسسه بوستان کتاب به چاپ دوازدهم رسید.
پایداری و استحکام رابطههای مردمی، در سایه رعایت نکاتی است که برگرفته از «حقوق متقابل» افراد جامعه باشد. در اینکه «چگونه باید زیست» و چهسان با دیگران باید رابطه داشت، نکتهای است که در بحث «آداب معاشرت» میگنجد.
«آداب برخورد»، «دید و بازدید»، «رفت و آمد» های خانوادگی و دوستانه، نحوه «گفتار» و «رفتار» با اقشار مختلف، «دوستی» و حد و حدود آن، «مراعات حقوق دیگران»، «ادب و سپاس و احترام» از جلوههای بارز اخلاق معاشرت است.
چگونه سخن بگوییم؟ چگونه رابطه برقرار کنیم؟ با چه کسانی و با چه معیارهایی دوست شویم؟ در خانه و مدرسه و اجتماع با پدر و مادر، با معلمان، با دوستان و افراد دیگر چه رفتاری داشته باشیم؟ برای خود شایسته با دیگران بر اساس آموزههای دینی چیست؟ در این کتاب، با همه این موضوعات آشنا میشوید. باشد که «اخلاق معاشرت» ما، مکتبی ورزشی باشد.
در این اثر به چند مورد از فضایل اخلاقی پرداخته شده که عناوین برخی از آنها عبارت است از: شناخت و مراعات حقوق دیگران، سلام و مصافحه، خوشرویی و خوشخویی، کارگشایی، رازداری، ادب، برخورد کریمانه، عزت نفس، آیین دوستی، ابراز دوستی، خوشخویی و مزاح، سازگاری، نقدپذیری، و صداقت.
برشی از اثر
مزاح، خصلتی مؤمنانه
برخلاف تصور یا القای آنان که میکوشند چهره خشن و عبوس از اسلام ارائه دهند، در فرهنگ دینی مسئله خوشحالی و شادی و خرسندسازی و «ادخال سرور» و شاد کردن دیگران، جز خصلتهای مثبت و پسندیده به شمار آمده است. از مزاح و شوخطبعی بهعنوان یک خصلت مؤمنانه یاد شده است اولیای دین بزرگان مکتب نیز در عمل اینگونه بودند.
امام صادق(ع) فرمود: هیچ مؤمنی نیست مگر اینکه در او «دعابه» است راوی از امام پرسید: دعابه چیست؟ حضرت فرمود: یعنی مزاح و شوخی.
شوخیکردن اگر در حد و مرز مجاز و معقول باشد، شادیآور است و شادکردن مؤمن به فرموده حضرت رسول کاری پسندیده است و در روایات از ادخال سرور در دل اهل ایمان تمجید شده است: «إِنَّ أَحَبَّ اَلْأَعْمَالِ إِلَى اَللَّهِ إِدْخَالُ اَلسُّرُورِ عَلَى اَلْمُؤْمِنِین»؛ از محبوبترین کارها نزخدای متعال، وارد ساختن شادمانی بر دل مؤمنان است.
یونس شیبانی از امام صادق(ع) نقل کرده که آن حضرت پرسید: چگونه است شوخی و مزاحکردن شما با یکدیگر؟ گفتم: اندک است. حضرت با لحنی عتابآمیز فرمود: چرا با هم مزاح و شوخی ندارید؟ «فان المداعبه من حسن الخلق»، شوخی و مزاح، بخشی و جزئی از خوشرفتاری و حسن خلق است و تو میخواهی از این طریق، سرور و شادی بر دل برادرت وارد کنی، پیامبر هم با افراد شوخی میکرد، میخواست که آنها را شادمان سازد.
علاقهمندان برای تهیه این کتاب میتوانند به نشانی اینترنتی مؤسسه بوستان کتاب به آدرس www.bustaneketab.ir مراجعه کنند.