ازدواج آسان نمادی از فرهنگ اسلامی
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از رسالت، ارزشمندترین بنیاد اجتماعی نزد خداوند خانواده است.زمینههای پیوند پاک و مقدس ازدواج را میتوان در آیین اسلام و سنت نبوی و سیره ائمه هدی(ع) بهخوبی مشاهده کرد.خداوند در آیات متعدد قرآن کریم زن و مرد را در کنار هم قرار داده است.قرار گرفتن زن و مرد در کنار هم بدان معنی است که تعالی و رشد شخصیتی آنها در گرو زندگی با یکدیگر است.برآورده شدن نیازهای طبیعی، رسیدن به آرامش و تکامل از سه هدف اصلی ازدواج است.پیامبر اکرم(ص) میفرمایند؛ برای دختران و پسران خود امکان ازدواج را فراهم کنید؛ چراکه هیچ بنایی نزد خداوند محبوبتر از ازدواج نیست.ازدواج حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) یک الگوی تمام نمای بشریت است.شیوه ازدواج این دو گوهر گرانبها نه تنها برای مسلمانان بلکه برای تمامی بشریت الگو و نمونهای کامل است که زمینههای رشد اخلاقی و معنوی را نزج داده و زندگی را به عرش میرساند.در روزگاری که ما با رواج الگوهای غلط ازدواج مواجه هستیم،بازگشت به الگوی ازدواج این دو زوج آسمانی و بهره گیری از تعالیم اسلام در خصوص امر ازدواج می تواند بار بسیاری از مشکلات و معضلات اجتماعی را از دوش جامعه بکاهد.یکی از این معضلات افزایش سن ازدواج در میان برخی از جوانان جامعه است که باید علت یابی و ریشه یابی گردد.
امروزه دیر ازدواج کردن به یک امر بسیار عادی تبدیل شده است.در گذشته دیر ازدواج کردن امر ناپسندی بود اما امروزه این موضوع به یک امر بسیار عادی در جامعه تبدیل شده است.در اثر گرایش جوانان به فرهنگ غربی،زندگی مجردی و بیمیلی به ازدواج در جامعه رشد یافته است.دکتر باهر رفتار شناس و استاد دانشگاه در این باره معتقد است:"مسئله افزایش سن جوانان به یکی از موضوعات مورد بحث کارشناسان تبدیل شده و مدتهاست در پی چارهاندیشی برای آن هستند.این روزها خانوادهها از حرف زدن درباره حس استقلال طلبی و آزادی فرزندان خود نگران هستند.حسهایی که از موهبت های الهی برای انسان به شمار می رود از آنجا که همراه با تمایل فرزندان به زندگی مجردی است برای خانواده ها ترسناک شده است.گرایش به جامعهگریزی، تنوعطلبی جوانان، مسئولیتگریزی، ترس از طلاق و شکست در زندگی آینده، ترس از خیانت همسر، رواج مردسالاری و زنسالاری و رقابت بین آنها، مهمترین دلایل اجتماعی هستند که تمایل جوانان را به ازدواج کاهش میدهند.
به گفته دکتر باهر،"در حال حاضر در تمام اجزای جامعه ما تقابل میان سنت و مدرنیته مشهود است و در این فضا افراد در یک سرگردانی زندگی می کنند. در همین راستا تمایل به زندگی مجردی در طبقات پایین و سنتی جامعه به مراتب کمتر بوده و مانند سایر فعالیتهای اجتماعی متولی این آزادی زنان و دخترانی از طبقه میانی جامعه هستند.
این وضعیت به هیچ وجه با تعالیم اسلام سازگار نیست و مسئولین و متولیان فرهنگی جامعه می بایست برای این وضعیت چاره اندیشی کنند.یکی از راهکار ها ترویج فرهنگ ازدواج آسان در جامعه است.چرا که یکی از عوامل افزایش سن ازدواج رواج برخی رسوم غلط همراه با هزینه های مالی سنگین است که از عهده هر خانواده ای بر نمی آید.
باید برای ازدواج آسان، به موقع و موفق جوانان در جامعه فرهنگسازی شود.خانوادهها و مسئولان باید شرایط را به گونهای در جامعه مهیا کنند که جوانان به آسانی تن به ازدواج مناسب داده و از این امر مقدس بیشتر استقبال کنند.سعادت و خوشبختی خانواده در گروی وجود رهایی از تعلقات دنیایی و تکیه بر ارزشهای الهام بخش اسلام و قرآن است و این امر در رشد و توسعه بخشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی و سیاسی جامعه نیز تأثیرگذار است.
حجتالاسلام مهدی آقاجانی کارشناس مذهبی معتقد است: ازدواج باید در سطح توانایی منطقی مرد و زن باشد. مراسم ازدواج باید به گونهای باشد که جوان و اطرافیانشان در تکلف نیفتند و برای مخارج ازدواج بدهکار نشوند. اگر هم زوجی از نظر مالی مشکلی ندارند بهتر است مراسم را پرتجمل برگزار نکنند تا مراعات جامعه شده و تفاخری صورت نگیرد.ازدواج نباید دردسر بسیاری داشته باشد و کار و زمان زیادی ببرد چون اولویتهای زندگی چیزهای دیگری هستند. خانوادهها نیز نباید تحمیل تکلف به فرزندانشان داشته باشند و به سوی تجمل گرایی بروند، در حدیث آمده است که همسر یا دوستی را انتخاب کنید که شما را به تکلف نیندازد. خانوادهها باید فضای زندگی را دانشمدار کرده و از تصمیمهای غیرعلمی پرهیز کنند. ازدواج مهمترین حادثه زندگی است و نباید غیرعلمی اتفاق بیفتد.زندگی باید استاندارد و با منطق علمی سازگار باشد؛ نه افراط و تفریط. زندگی غیراستاندارد و غیرعلمی زندگی دینی نیست. در روایات داریم که بهترین ازدواج سادهترین آنهاست در واقع ازدواج آسان، برداشت علمی از زندگی است.
خانواده ها باید در امر مهمی چون ازدواج بیشتر به سیره عملی ائمه اطهار(ع) و بزرگان دینی توجه کنند.نحوه زندگی امامان معصوم(ع) و بسیاری از شخصیت های بزرگ دینی می تواند بهترین الگو برای نسل جوان ما باشد.متأسفانه امروزه برخی از خانواده ها دچار بیماری تجمل گرایی شده اند. نباید در یک جامعه دینی شاهد رشد روز افزون فرهنگ غربی و شرقی باشیم بلکه باید نسل جوان را با فرهنگ اصیل دینی که بر پایه تقوا و دین باوری است آشنا کنیم.
حجت الاسلام محمدامین براتی،استاد حوزه علمیه امام حسن عسکری (ع) آمل با بیان اینکه تحکیم اعتقادات و ایدئولوژی موجب ترویج ازدواج آسان در جامعه می شود،می گوید:"حرکت در مسیر تجمل گرایی ترویج فرهنگ غلط ازدواج در جامعه اسلامی ایران است.اگر مردم بدانند که در برابر خداوند تبارک و تعالی قرار دارند که باید قوانین وضع شده از سوی خداوند را رعایت کنند به طور یقین سعی می کنند تا رضایت حضرت حق را به دست آورند.اگر به این امر مهم و ضروری توجه نشود زمینه ساز ترویج مفاسد در جامعه خواهد بود که در این راستا اعتقاد به خدا و حکیمانه بودن دستورات الهی می تواند راهگشای زندگی انسان باشد.همگان باید براساس عقلانیت بشری به این مسائل توجه کنند که اگر انسان دستورات الهی را در زندگی خود اجرا نکند در سرای آخرت با مشکل مواجه خواهد شد.
دلایل مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، اخلاقی و سیاسی در بالا رفتن سن ازدواج جوانان تأثیرگذار است. در زمینه مشکلات اقتصادی، تهیه مسکن، تهیه وسایل زندگی، مهریه سنگین، بیکاری، رفاه زدگی برخی از جوانان و فقر خانوادگی، از مهمترین دلایل اقتصادی موثر در تأخیر ازدواج جوانان است.
از طرفی فقر مالی خانوادهها در تأمین امکانات ازدواج فرزندانشان از عوامل موثر در تأخیر ازدواج است چون مادی بودن قوانین مانند زندانی شدن جوانانی که قادر به پرداخت مهریه نیستند موجب ترس آنها از ازدواج میشود. هزینههای سنگین عقد و عروسی هم در تأخیر ازدواج موثر است مثلا برخی از تالارها برای هر نفر مهمان، 100 هزار تومان هزینه دریافت میکنند و از سوی دیگر نداشتن جهیزیه کافی برخی از دختران، آنها را از ازدواج منصرف میکند.
حبیبالله صابرینسب، فعال قرآنی کشور و استاد دانشگاه معتقد است:"جوانان باید بدانند آنچه باعث استحکام زندگی است تفاهم و مهر و محبت بالا بین زوجین است نه مهریههای سنگین و هزینههای سرسامآور ازدواج.بالابردن شناخت نسبت به فرهنگ ازدواج، عمل کردن به آیات قرآن کریم و آموزههای دینی، عامل بودن نسبت به سنت پیغمبر(ص) و ائمه هدی(ع) و پرهیز از رواج هرگونه فرهنگ غیردینی برای ورود به فضای ازدواج، باور کردن اصول ازدواج بر اساس آسان گرفتن ازدواج و توجه به احکام الهی در این زمینه از جمله راهکارهای اساسی بهمنظور فرهنگسازی ازدواج آسان در کشور است.
دیر ازدواج کردن می تواند بر فرد تاثیرات بدی داشته باشد. عدم مسئولیت پذیری و بیتوجهی به آن در سایر زمینههای زندگی، انحراف جسمی و جنسی جهت ارضای غرایز نفسانی، هدر رفتن سنین جوانی و طراوت، بدخلقی در زندگی به دلیل عدم ارضای نیازهای فرد، فریب آسان دختران در سنین بالا با وعده دروغین ازدواج توسط پسرها، دلنگرانی پدر و مادرها از دیر ازدواج کردن فرزندان و پناه بردن به مصرف مواد مخدر، از مهمترین آسیبهای ازدواج دیرهنگام است.لذا مسئولین باید این موضوع را با جدیت بیشتری دنبال کنند.
توانمندسازی و ارتقای سلامت روانی و اجتماعی جامعه هدف، حمایت، هدایت و تسهیل امر ازدواج بین جوانان، گسترش ازدواجهای آگاهانه و حمایت، تقویت و پشتیبانی از مراکز ارائه خدمات و تسهیلات به جوانان از راهکارهای ترویج ازدواج آسان در جامعه است.امکانات دولتی، قوانین مجلس و نهادهای فرهنگی باید با همکاری هم وارد عمل شده و برنامه ریزی منسجم و سازماندهی شده ای را در زمینه ازدواج آسان جوانان فراهم کنند.
تقویت اموری چون قرض الحسنه که در دین مبین اسلام به آن تاکید شده است موجب ترویج ازدواج آسان خواهد شد.خانواده می تواند نقش موثری در تشویق فرزندان به امر پسندیده ازدواج داشته باشد.جوان باید با توکل بر خداوند متعال و استعانت از او پا در میدان های مختلف زندگی بگذارد./971/پ202/ج