معرفی پایان نامههای حوزوی؛
سیره پیامبر در برخورد با مخالفان
خبرگزاری رسا ـ پایان نامه «سیره پیامبر در برخورد با مخالفان» پژوهش علی حیدری به بررسی مخالفتهایی که با پیامبر صورت میگرفت و شیوه پیامبر در برابر این برخوردها را مورد بررسی قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری رسا، پایان نامه «سیره پیامبر در برخورد با مخالفان» برخورد با پیامبر در مرحله اول با استدلال و مدارا و سپس انعقاد پیمان نامه با آنان را مورد بررسی قرار داده است..
بر اساس این گزارش این رساله برای اخذ مدرک کارشناسی رشته فقه و معارف اسلامی نوشته شده است.
چکیده
این پژوهش به تبیین انگیزه مخالفتهایی که نسبت به پیامبر اسلامصورت میگرفت، و بررسی سیره آن حضرت در برخورد با این مخالفتها پرداخته است. انگیزه مخالفان پیامبر اسلام را میتوان در جهل و تعصب، ترس از فقدان آرامش، ترس از سقوط موقعیت اجتماعی، هراس از فروپاشی نظام قبیلهای، جبرگرایی، رقابتهای قبیلهای، عدم شناخت از پیامبر، و تعارض اندیشه توحید با شرک دانست.
روش برخورد پیامبر با یهود
روش پیامبر برخورد با مخالفان، مبتنی بر مدارا، محبت، حکمت، اندرز نیکو، و استدلال و مناظره به نیکوترین روش بود. این روش در اوایل بعثت، باعث تحریک عواطف و احساسات مردم مکه شده و آنان را به اسلام ترغیب میکرد؛ اما هنگامی که مشرکان، به اصل دین حمله میکردند، برخورد پیامبر همراه با صلابت و قاطعیت بود. به همین دلیل، برخورد پیامبر، نسبت به مخالفتهای یهودیان مدینه، در ابتدا بر اساس استدلال و مدارا، و انعقاد پیمانهای صلح بود، اما هنگامی که یهودیان پیمانشکنی کردند، و با مشرکان مکه شروع به همکاری نمودند، حضرت دستور جنگ با آنها، و محاصره و اخراج آنان را از مدینه صادر کرد.
روش برخورد پیامبر با منافقین
و بعضی از سران فتنه را نیز اعدام نمود. آن حضرت در برخورد با منافقان فتنهانگیز هم تا جایی که ممکن بود مدارا میکرد، اما اگر فتنهها در مورد مسایل اصولی بود، به شدت با آن برخورد میکرد.
آتش کشیدن مسجد ضرار
ماجرای به آتش کشیدن مسجد قرار که پایگاه منافقان بود، یکی از مصادیق این شدت عمل است. جنگهای پیامبر همواره برای رفع موانع، و فراهم نمودن زمینه دعوت و تبلیغ، و یا به سبب پیمانشکنی مخالفان و دفع تجاوز آنها بوده است. ایشان با مخالفان فکری و عقیدتی نیز، بر اساس دعوت به اقامه برهان، پند و اندرز، و مناظره به شیوه نیکو برخورد میکردند. پیامبر، مخالفان شخصی و خانوادگی خود را مورد عفو قرار میدادند، و در مجموع، همین اخلاق خوش پیامبر دلیل اصلی جذب مردم و حتی مخالفان به اسلام بود.
شایان ذکر است پایان نامه «سیره پیامبر در برخورد با مخالفان» به قلم علی حیدری و با راهنمایی محمدجواد صاحبی و مشاوره محمدقاسم احمدی برای اخذ مدرک کارشناسی ارشد رشته فقه و معارف اسلامی مجتمع آموزش عالی فقه نوشته شده و در سال 1386دفاع شده است.
علاقهمندان به مطالعه این پایاننامه میتوانند به کتابخانه جامع در «مجتمع آموزشی امین جامعة المصطفی العالمیه» مراجعه کنند./905/د101/ن
ارسال نظرات