۲۶ بهمن ۱۳۹۱ - ۱۳:۱۲
کد خبر: ۱۵۶۵۹۴
بالاگرفتن نگرانی‌ها درباره «مکالمه تصویری»؛

مراجع تقلید مفاسد مکالمه تصویری را بیش از فواید آن می‌دانند

خبرگزاری رسا ـ دسترسی آسان به امکان مکالمه تصویری، ‌گستره وسیع‌تر دسترسی به این امکان و تبلیغات گسترده در رسانه ملی نکاتی است که می‌تواند نگرانی‌ها را درباره این موضوع بیشتر کند.
 مراجع تقلید مفاسد مکالمه تصویری را بیش از فواید آن می‌دانند

به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا به نقل از جوان، با پیدا شدن سر و کله تکنولوژی مکالمه تصویری در کشورمان چالش‌های پیرامون این موضوع هم بالا گرفته است تا جایی که برخی از مراجع استفاده از مکالمه تصویری را جایز نمی‌دانند؛ با این حال، دبیر شورای عالی فضای مجازی از بررسی موضوع ارائه سرویس مکالمه تصویری اپراتور جدید تلفن همراه با توجه به اظهارنظرات مختلف در کشور خبر داد و اعلام کرد به زودی شورا در مورد سرویس‌های تماس تصویری و اینترنت پرسرعت اپراتور جدید تصمیم نهایی را اعلام می‌کند.
اینترنت و فضای مجازی در کنار منافع، کاربردهای مفیدی و تأثیر بسزایی در افزایش دسترسی افراد به منابع و مقاصد گوناگون از جمله گسترش دانش و تکنولوژی، چالش‌های بیشماری را برای جوامع انسانی در بر داشته‌اند و تشکیل پلیس فضای مجازی نیز برای کنترل و پاسبانی از این فضای بی‌انتهاست اما به تناسب راهکارهای نظارتی، افراد سودجو و متخلف نیز راهکارهای تازه‌ای برای سوءاستفاده از این فضا را از کلاه جادویشان بیرون می‌کشند.
نگرانی افزایش جرائم یکی از چالش‌هایی است که امروز بسیاری از علما و کارشناسان در مواجهه با اپراتور تازه تلفن همراه به عنوان محصول تازه پیشرفت تکنولوژی و بخش در دسترس‌تر فضای مجازی مطرح می‌کنند. همین نگرانی‌ها سبب شده تا علمای عظام و مراجع تقلید استفاده و حتی عرضه این سیمکارت تازه را جایز ندانند.

 

سازگاری یا ناسازگاری با هنجارها
اگر به تاریخ ورود تکنولوژی در جوامع انسانی مراجعه کنیم در می‌یابیم که در مقاطع مختلف ورود ابزار و تجهیزات تازه با واکنش‌های متعددی مواجه بوده است و در نهایت آنچه سرنوشت ماندگاری یا حذف این دستاوردهای تازه را تعیین کرده است، سازگاری یا زاویه‌ای است که این تکنولو‍ژی جدید با فرهنگ، ‌هنجارها و پارادایم‌های جامعه‌ای که بدان وارد شده است، دارد. به طور یقین مکالمه تصویری هم از این قاعده مستثنی نیست و واکنش‌های ایجاد شده در قبال این اپراتور تازه وارد می‌تواند بیانگر زاویه‌ای باشد که این محصول تازه تکنولوژی با مؤلفه‌های اجتماعی ما دارد. هر چند نمی‌توان از تأثیر چالش‌های دیگر موالید پیشرفت تکنولوژی، همچون اینترنت و فضای مجازی در ایجاد بسترهای جرم‌خیز و فساد، در ایجاد واکنش جامعه به این دستاورد تازه بی‌اعتنا گذشت. با وجود این مهدی اخوان بهابادی در گفت‌وگو با مهر از ورود رسمی شورای عالی فضای مجازی به مباحث مربوط به اپراتور جدید خبر داد. به گفته وی، این شورا تاکنون یک جلسه هم درباره سرویس‌های قابل ارائه این اپراتور تشکیل داده و ایده‌ها و نظرات منفی و مثبتی در مورد آن مطرح شده است.

 

از گسترش مفاسد تا آسیب به بنیان خانواده
حضرت آیت‌الله مکارم شیرازی در این باره بیان داشت: از آنجا که تعیین مفاسد این کار از فواید آن بیشتر است، در جامعه ما که متأسفانه درگیر مکالمه تصویری به نوعی نقض حریم خصوصی به شمار می‌آید و از این منظر می‌تواند بستری برای وقوع جرائم باشد؛ جرائمی درست همانند جرائمی که با سوءاستفاده از فضای مجازی رخ می‌دهد
مفاسد مختلفی است منشأ مفاسد جدیدی خواهد شد. باتوجه به اینکه ضرورتی برای اصل این کار نیست، شرکت‌های خصوصی و دولتی باید از آن خودداری کنند. حضرت آیت‌الله سبحانی نیز قرار گرفتن چنین گوشی‌های موبایلی را در دست جوانان اعم از دختر و پسر دارای مفاسد زیادی دانسته و تأکید کرده‌ است: باید از خرید و فروش آن جلوگیری شود و نباید دولت چنین امکاناتی در اختیار مردم قرار دهد زیرا فواید جزئی در مقابل این مضرات بسیار کوچک است.
حضرت آیت‌الله نوری همدانی نیز ضمن تأکید بر مفاسد این کار، با اشاره به امکان از هم گسستن اساس خانواده‌ها و تهدید عفت عمومی استفاده از آن را جایز ندانست. آیت‌الله علوی گرگانی نیز این نسل از اپراتورهای تلفن‌های همراه را در تضاد با آموزه‌های دینی دانست و با تأکید بر خدشه به عفت عمومی و نظم حاکم بر آن جامعه و آسیب اخلاقی و بنیانی به خانواده، راه‌اندازی این اپراتور را به صلاح ندانست.

 

عمومی شدن یک تکنولوژی نه چندان تازه
شاید روزگاری دیدن چهره و شنیدن صدای کسی که کیلومترها با او فاصله داریم امری غیر‌ممکن می‌نمود امروز اما مدت‌هاست که ما به کمک سیستم چت و به کار‌گیری وب‌کم‌ها می‌توانیم نه فقط صدای فردی را که با او مکالمه می‌کنیم، بشنویم بلکه چهره او را هم ببینیم.
شاید این توجیه افرادی باشد که طرفدار سیمکارت‌های تازه واردند اما این فرآیند امکانات و مقدمات زیادی را می‌طلبد و نیازمند آشنایی با سیستم‌های رایانه‌ای است. در حالی که به رغم فراگیر شدن استفاده از رایانه، ‌این بخش از تکنولوژی هنوز فراگیر نشده است اما اپراتور جدید تلفن همراه چنین امکانی را در اختیار تمام کسانی که این سیمکارت را دارند، قرار می‌دهد؛ ‌کافی است که گوشی شما یک دوربین جلو داشته باشد.
امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، مخبر کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در گفت‌وگو با «جوان»‌همین مسئله را به عنوان نکته چالش برانگیز سیمکارت‌های جدید و نقطه تمایز آن با امکانات قبلی تکنولوژی عنوان می‌کند.
وی می‌افزاید: دسترسی آسان به امکان مکالمه تصویری، ‌گستره وسیع‌تر دسترسی به این امکان و تبلیغات گسترده در رسانه ملی نکاتی است که می‌تواند نگرانی‌ها را درباره این موضوع بیشتر کند.
این نماینده مجلس در رابطه با چگونگی جرم‌خیز بودن این تکنولوژی تازه می‌گوید:‌ هر ابزار و دستاورد تازه‌ای به موازات بهره‌هایی که دارد، ‌فرصت سوء‌استفاده و جرم‌خیزی را نیز به برخی از افراد می‌دهد. در این میان باید با در نظر گرفتن فایده‌ها و هزینه‌ها تصمیم نهایی را گرفت.
به باور وی، وقتی مراجع از این سیستم ایراد گرفته‌اند و شبهه شرعی وجود دارد دیگر نمی‌توان اظهار نظری داشت چراکه این مسئله جنبه فقهی دارد. دکتر شهرام محمدی، جرم‌شناس و مدیر گروه دانشگاه کردستان هم در گفت‌وگو با «جوان» با اشاره به قانون جرائم رایانه‌ای و جرائم مرتبط با فناوری اطلاعات می‌افزاید:‌ در این قانون یکی از مهم‌ترین مباحث، ‌مبحث مربوط به حریم خصوصی است. بنا به تأکید وی، حریم خصوصی آنقدر مهم است که نقض آن جرم محسوب می‌شود و این مسئله در قوانین تمام کشورهای جهان وجود دارد.
به باور وی مکالمه تصویری به نوعی نقض حریم خصوصی به شمار می‌آید و از این منظر می‌تواند بستری برای وقوع جرائم باشد؛ جرایمی درست همانند جرائمی که با سوءاستفاده از فضای مجازی رخ می‌دهد. این استاد دانشگاه تأکید می‌کند:‌ در اینجا نیز همانند هر ابزار تازه دیگری امکان سوءاستفاده وجود دارد و این سوءاستفاده موجب جرم انگاری می‌شود. /916/د102/ع

ارسال نظرات